Regerend wereldkampioen Nederland heeft zich zaterdagavond voor de dertiende keer in de geschiedenis geplaatst voor de WK-finale. In het Estadi Olímpic in de Spaanse stad Terrassa was het Frédérique Matla die met een rake corner de hoofdrol opeiste in de halve finale tegen Australië, die zwaar verdiend met 1-0 werd gewonnen.
Tien strafcorners waren al door Nederland gemist na 42 minuten hockeyen, toen dribbelkoningin Lidewij Welten over een Australische stick viel en Nederland opnieuw een strafcorner verdiende. Tot nu toe was het nog niet het toernooi van Frédérique Matla. Zowel op haar sleeppush als op haar veldspel kreeg Matla veel kritiek dit WK. Maar deze keer was ze op een beslissend moment toch bepalend. Aan de stickkant van de Australische keepster Jocelyn Bartram sleepte de spits raak: 1-0.
Het was een bevrijdend doelpunt voor het Nederlands elftal, dat grote delen van de wedstrijd domineerde, maar lange tijd moeite had met het creëren van veldkansen en het verzilveren van strafcorners. Wankelen deed Oranje echter nauwelijks. Vergeleken met de wedstrijd tegen België was Nederland stabieler.
Vooraf was de overwinning absoluut geen zekerheid. Bij vlagen speelde Oranje dit WK best aardig hockey, maar die momenten duurden vaak te kort om de tegenstander vroegtijdig in de wedstrijd te liquideren. Tegen België in de kwartfinale (2-1 winst) hockeyde het Nederlands elftal één kwart sterk, maar sloeg na de Belgische gelijkmaker de paniek toe.
Afgebrokkeld aura van onoverwinnelijkheid
Het zal de Australische vrouwen een injectie zelfvertrouwen hebben gegeven. Op de Olympische Spelen van Tokio namen de concurrenten van Oranje massaal genoeg met de strijd om de tweede plaats. Maar dit wereldkampioenschap ontstond bij andere landen het geloof dat Nederland te verslaan was. Zonder echt slecht te spelen brokkelde dit wereldkampioenschap de aura van onoverwinnelijkheid af.
Meteen vanaf de afslag trok Nederland deze halve finale ten aanval. Binnen vier minuten haalde Maria Verschoor de eerste kans van de wedstrijd. Ze schoot over de grond op doel, maar stuitte op de voeten van de keepster Jocelyn Bartram. Het begin van Oranje was goed, maar lange tijd was de poging van de aanvoerder van Amsterdam de enige echte mogelijkheid.
Net als in het eerste kwart tegen België dwong Nederland meteen het initiatief af. Oranje speelde vooral op de helft van Australië. Ook na een groene kaart voor Laurien Leurink controleerde Nederland de wedstrijd. Maar het spel van Oranje was te mat, waardoor grote mogelijkheden uitbleven. Welten trok aan het begin van het tweede kwart vanaf de achterlijn naar binnen en zocht een Nederlandse stick voor de tip-in, maar vond een Australische. Ambrosia Malone zorgde na twintig minuten hockeyen voor het eerste Australische gevaar door over het doel van Anne Veenendaal te schieten.
De corner die zo moeizaam loopt
Als gevolg van het roulatiesysteem van bondscoach Jamilon Mülders stond Veenendaal deze halve finale zestig minuten lang onder de lat. Zondag is het weer de beurt aan Josine Koning, die Nederland in de slotfase van de kwartfinale tegen België naar de halve finale loodste met een redding op de inzet van de Belgische strafcornerspecialist Stephanie Vanden Borre.
Het was zaak voor Nederland tegen Australië om geduldig te blijven en met iets lef te hockeyen. Aanvaller Freeke Moes legde de bal vlak voor rust op een Australische voet. Daarmee verdiende Nederland de eerste strafcorner van de wedstrijd. In potentie heeft Oranje met Frédérique Matla en Yibbi Jansen op de cirkelrand de beste strafcorner van de wereld.
Maar al het hele WK staat hun vizier niet op scherp. Uit 26 strafcorners scoorde Oranje slechts vier keer. Vooral de haperende sleeppush van Matla is opvallend. Normaal gesproken heeft zij een verwoestende sleeppush. Op het netvlies gebrand staat haar winnende strafcorner in de slotminuut van de NK-finale tegen SCHC. Maar uit haar elf pogingen op dit WK wist ze niet één keer te scoren.
Nog meer corners
Deze keer was het Jansen die een strafcorner op het doel afvuurde. Haar sleeppush was halfhoog. Maar de Australische Renee Taylor bracht op de lijn schitterend redding. Ook in de rebound was Nederland dichtbij een doelpunt, maar Australië verdedigde knap uit, waardoor de ruststand 0-0 was.
Via een Australische stick ging de bal in het begin van het derde kwart gevaarlijk omhoog. Daarmee verdiende Nederland opnieuw een strafcorner. Het resulteerde in een serie van drie corners achter elkaar, die alle drie door Matla werden gepusht. De laatste was de gevaarlijkste. Via de voet van de keepster ging de bal over.
Even later mocht Matla opnieuw twee keer aanleggen vanaf de cirkelrand. De variant waarvoor als eerst werd gekozen, werd doorzien door de Australische strafcornerverdediging. Vervolgens trof ook de rechtstreekse sleep van Matla geen doel.
Nadat Matla ook de zevende, de achtste en de negende corner niet verzilverde, mocht Nederland opnieuw aanleggen vanaf de kop van de cirkel. Deze keer werd gekozen voor de sleeppush van Jansen. Maar ook zij stuitte op keepster Bartram, die een sterke wedstrijd speelde.
Eindelijk het bevrijdende doelpunt
Na het bombardement een strafcorners (negen in zeven minuten) volgde een enorme kans voor Eva de Goede. De voormalige aanvoerder van het Nederlands elftal had de 1-0 op haar stick. Maar haar push werd gered door keepster Bartram. Daarna probeerde Marloes Keetels van dichtbij de bal in het doel te krijgen, maar ze werd afgefloten.
Toen Australië halverwege het derde kwart voor het eerste een strafcorner verdiende, hielden de supporters van Nederland hun hart vast. Via Penny Squibb produceerde Australië een sleeppush. Maar die werd door de snelle Verschoor uitgelopen.
Toen aanvaller Lidewij Welten over de stick van Harriet Shand viel, haalde Nederland ook weer een strafcorner. Er waren toen 42 minuten gehockeyd. Eindelijk leverde dat voor Oranje het bevrijdende doelpunt op. Matla sleepte hard en laag aan de stickkant van de keepster, waarna de bal tegen de plank spatte: 1-0. Het was pas het tweede tegendoelpunt voor Australië dit wereldkampioenschap. Voor Matla was het haar derde doelpunt dit toernooi, na twee verzilverde strafballen tegen Ierland.
Welten kraakt de laatste kans
Via schoten van Moes, Verschoor en Matla ging Nederland in het laatste kwart op jacht naar de 2-0. Met nog één minuut en vier seconden op de klok haalde Australië hun tweede strafcorner. De blikken waren gericht op Renee Taylor, die met twee rake corners de Hockeyroos langs Spanje pushte in de kwartfinale.
Taylor pushte, maar de snelle Welten liep de sleeppush uit. Een minuut later vielen de speelsters van Nederland elkaar in de armen op de 23-meterlijn. Dol van geluk – en waarschijnlijk ook van opluchting – liep Oranje een ereronde langs de Nederlandse fans.
Zij zijn er zondagavond ongetwijfeld weer, als Nederland de finale van dit WK speelt. Lang hoeft Oranje niet te wachten om te weten wie de tegenstander is. Duitsland en Argentinië slaan zaterdagavond om 21.30 uur af.
Nederland – Australië 1-0 (0-0)
42. Frédérique Matla 1-0 (sc)
Lees hieronder de hoogtepunten van het duel in de halve finales van het WK in Terrassa tussen de Oranje Dames en Australië
5 Reacties
olaf-dirkse
Complimenten voor de inzet van dit Nederlands team. Het is wat om die sterke Australische vrouwen zo te domineren. Volledig verdiend en jammer alleen dat dit niet in het aantal doelpunten is uitgedrukt.
robvisser
Echt verdiend gewonnen. Jammer dat de strafcorner zo slecht loopt, anders was het al eerder beslist. Hopelijk spelen de Oranje dames morgen hun allerbeste wedstrijd want dat zal nodig zijn. En veldinterviewer Gerben kan denk ik beter wat anders gaan doen, al zal hij de finale morgen nog wel even meepakken.
ton-goderie
Nogal zuur verslag 😡
martijn-oostveen
Australië was niet of nauwelijks gevaarlijk. Denk dat voor beiden teams het weer meespeelde maar met veel NL balbezit en snelle omschakeling was het wachten op de goal. Tja, 12 penalties. Dat kan vanavond tegen Argentinië het team wel opbreken. Hopelijk put Matla vertrouwen uit haar goal. Ik heb de Argentijnen niet gezien maar of Duitsland speelde boven verwachting of zij speelde minder. Dat kan morgen weer anders zijn want finale. We zijn er in ieder geval bij. Zenuwslopend en 35 graden.....pffff....vamos Holanda!
johanknuvers
Tja, dameshockey is een wedstrijd van 22 speelsters over 70 minuten en aan ‘t einde scoort Matla…..