Oranje worstelt tegen Duitsland en komt goed weg met nipte zege

Nederland heeft de olympische vorm die nodig is om de gouden medaille van Tokio te prolongeren in Parijs duidelijk nog niet gevonden. De formatie van coach Paul van Ass worstelde maandagavond tegen Duitsland en mocht de handen dichtknijpen met een 2-1 zege. Met zes punten uit twee wedstrijden is er voor Nederland weliswaar niets aan de hand op weg naar de kwartfinales, maar iedereen in het Oranje-kamp wil beter en weet dat het beter moet.

De speelsters van Oranje verlieten na afloop met blije, maar ook bezorgde gezichten het Yves-du-Manoir Stadium. Druk werd er gediscussieerd, werden spelsituaties doorgesproken (Xan de Waard en assistent Jan Jorn van ’t Land hadden zelfs langdurig een onderonsje) en was er naast blijdschap zichtbaar opluchting. Want oh wat was Oranje dichtbij puntenverlies in de tweede wedstrijd op dit olympische toernooi geweest. En oh wat ging het moeizaam allemaal.

In de verste verte was niets zichtbaar van het door Van Ass zo gepredikte aanvallende en dominante spel. Nederland moest werken, moest ploeteren en mocht niet klagen dat Duitsland zoveel kansen miste. Anders had het op een broeierige maandagavond wel eens heel anders kunnen aflopen in Parijs, dan met een gezellig kringgesprek met de koning en koningin.

Juichende Oranje-speelsters. Foto: Willem Vernes

Stroef

Het spel van Oranje was eigenlijk vanaf het eerste fluitsignaal stroef en zag dat Duitsland de eerste kans van de wedstrijd kreeg. Toen leek er nog niet veel aan de hand. En hoewel Frédérique Matla na twee minuten een grote kans om zeep hielp, waren er onder de zeker vijfduizend aanwezige Oranje-fans in de Franse hoofdstad weinig twijfels dat Nederland er eenvoudig met de winst vandoor zou gaan. Nederland had ook wel meer de bal in het eerste kwart, maar tot echte grote kansen kwam de ploeg van Van Ass niet.

Tot twee minuten voor het einde van het eerste kwart Freeke Moes de jarige Joosje Burg bediende, die leek te scoren maar via de legguards van keepster Nathalie Kubalski huppelde de bal naast het doel. Ook een ram van Xan de Waard miste het doel aan de bovenkant. Zo bleef het na vijftien minuten spelen 0-0.

Teleurstelling bij Felice Albers. Foto: Willem Vernes

In het tweede kwart waren de rollen op het veld echter volledig omgedraaid en dicteerde Duitsland de wedstrijd. Dat begon met een strafcorner voor de oosterburen (een beetje gemakkelijk gegeven), nadat Pien Sanders de bal na een fluitsignaal volgens de arbiter een keer te veel wegtikte. De corner werd door door Nike Lorenz buiten bereik van Veenendaal gepusht, maar op de lijn behoedde Renée van Laarhoven haar ploeg voor een achterstand.

Diezelfde Lorenz liftte kort hierop de bal net naast en was niet veel later met een harde slag dichtbij de openingstreffer, maar nu redde Veenendaal. Nederland was gewaarschuwd, maar niet bij machte om de bal in de ploeg te houden. In plaats daarvan dicteerde Duitsland. Kyra Horn ging er op rechts vandoor en passeerde haar voormalige Amsterdam-ploeggenoot Maria Verschoor. Ze legde de bal netjes terug, maar Lisa Nolte tikte de bal net naast de voor Duitsland verkeerde kant van de paal. Omdat ook een volgende strafcorner over ging, stond het nog 0-0 maar daar mocht Nederland niet over klagen.

Bal op de paal

Dat mocht overigens goalie Kubalski aan de andere kant ook niet, toen Freeke Moes Felice Albers bediende. De spits tikte de bal langs de keepster, maar de paal stond Nederlands succes in de weg. Succes dat op dat moment, op basis van het vertoonde spel en de kansenverhouding, niet terecht zou zijn geweest. Daar zou natuurlijk niemand in het Nederlandse kamp om malen en in de laatste minuut voor rust was het bijna 1-0.

Xan de Waard, ’s werelds beste speelster, verscheen vrij voor het Duitse doel, pushte de bal in de hoek maar die miste de snelheid om Kubalski te verschalken. Ook in de rebound kon Marijn Veen niet voorkomen dat de beide ploegen met 0-0 gingen rusten. Opvallend waren de half time stats: 61 procent balbezit voor Duitsland en slechts 39 procent voor Nederland. Dat is ver van het dominante en aanvallende hockey dat Van Ass voor ogen heeft.

Koninklijke steun

Steun voor Oranje kwam er in de rust vanuit onverwachte hoek. Het Nederlandse koningspaar, dat zaterdag ook al aanwezig was bij de openingswedstrijd van de Oranje Heren, besteeg de tribunes van het Yves-du-Manoir Stadium. Dat leidde opnieuw tot veel consternatie op de tribunes, maar een impuls kregen de Oranje Dames er in eerste instantie niet van. Ze speelden weliswaar iets meer naar voren, maar kansen leverde dat niet op.

Koninklijk paar bejubelt een doelpunt van Nederland. Foto: Willem Vernes

En toen was daar het onvermijdelijke moment wat al lange tijd in de lucht hing. Lorenz was de Nederlandse middenvelders weer eens de baas. De Grote Plaag voor de Nederlandse ploeg bereikte Charlotte Stapenhorst, die draaide eenvoudig weg bij de opnieuw ongelukkige Lisa Post en liet Veenendaal met een backhand in de lange hoek kansloos. 0-1 voor Duitsland. Een stand die niet eens onverdiend was.

Schijt in de broek

‘We spelen met schijt in de broek’, beet aanvoerder Xan de Waard haar ploeggenoten voor de olympische camera’s toe na het derde kwart. Een opmerking die zijn uitwerking niet miste. Oranje gaf gas, had door dat er gevochten moet worden als het even niet lekker loopt en ging hockeyen. Eindelijk. Dat leek na twee minuten al de gelijkmaker op te leveren. Joosje Burg werd volledig vrij voor het doel gezet, maar de spits sloeg  de bal onbegrijpelijk naast het doel. Nog steeds was daar die 0-1 achterstand.

Maar dat was niet voor lang. Want bijna altijd geeft kwaliteit toch de doorslag. En die kwaliteit is er volop aanwezig bij Yibbi Jansen. Nee, de middenvelder speelde ook geen geweldige wedstrijd. Maar na haar vier benutte strafcorners tegen Zuid-Afrika was al duidelijk dat het met de cornervorm wel goed zit bij de Brabantse. En ook nu, op minder dan tien minuten voor tijd, leverde Jansen weer. Haar corner galmde na tussen de flats rond het Franse hockeystadion: 1-1.

Yibbi Jansen juicht na de 1-0. Foto: Willem Vernes

Oranje was los en ging door. Duitsland beefde en moest terug. De winnende treffer van Oranje kon niet meer uitblijven. Het was uiteindelijk Marijn Veen, die toch al een goede wedstrijd speelde, die de 2-1 binnentikte. De duizenden Oranje-fans gingen uit hun dak. De wave ging rond op de tribunes. Alle moeizame minuten waren – zoals dat bij opportunisme in de sport hoort – waren in een klap vergeten.

Onder luid applaus van de duizenden, onder wie de koninklijke familie, verlieten de Oranje-spelers het veld. Met drie punten en een flinke bak huiswerk voor het vervolg van het toernooi.

Duitsland-Nederland 1-2 (0-0)
44.Charlotte Stpenhorst 1-0
50.Yibbi Jansen 1-1 (sc)
54.Marijn Veen 1-2

Lees hieronder de hoogtepunten terug van het tweede groepsduel van de Oranje Dames tegen Duitsland tijdens de Olympische Spelen van Parijs.


8 Reacties

  1. peterdenhartog

    Slappe hap😢

  2. r-wortmann

    De Duitsers genieten van de Nederlandse tactiek.bv het uitverdedigen via middenveld met de rug naar het doel. Makkelijker druk zetten bestaat er niet. Of het constant aanvallen via de flanken, ook hier is het veel gemakkelijker om de ruimte dicht te zetten. Duitsland laat hier heel goed zien dat wanneer je tactisch sterk bent maar technisch en fysiek misschien minder dit Nederlands team redelijk eenvoudig kan bespelen. Wij zijn naïef. Alles 100% op kracht en snelheid. Weer gaat het op: We zijn geen Engeland of Australe. We zijn Nederland, kijk eens naar de mannen. Techniek èn kracht èn fysiek èn tactisch combineren. Het zijn echt niet de dames die zo slecht spelen, maar met name de manier waarop wij willen of plachten te spelen. Weer een kant tekening: Waarom is het nodig om dames bij de heren te laten fluiten maar ondersom niet? Ik vond weer eens dat mn de Nieuwzeelandse scheid niet evenwichtige beslissingen neemt. Te warrig om te begrijpen, voor spelers als wel als toeschouwers. Echte woke mentaliteit van de FIH, laten zien dat we zonder onderscheid onze sport uitoefenen. Maar dus wel ten koste van spel, plezier en … de mannelijke scheidsrechters.

  3. ger-1947

    Inderdaad een flinke bak huiswerk want dit had heel anders kunnen aflopen. Duitsland was gewoon beter. Pas na de 1-1 werd er echt gehockeyd. Gelukkig waren de ballenboys nu wel beter, maar één keer een tweede bal in het veld gezien.

  4. edwin-smolders

    Eind goed al goed. Uiteindelijk draait het in wedstrijden om het resultaat. Persoonlijk stoor ik me aan deze regel in het verslag "Joosje Burg werd volledig vrij voor het doel gezet, maar de spits sloeg  de bal onbegrijpelijk naast het doel". Hoezo "onbegrijpelijk"??? Niemand mist een kans met opzet of maakt bijvoorbeeld verdedigend een fout met opzet. Had dan ook geschreven dat Burg verantwoordelijk was voor de actie waardoor de bal de cirkel ingebracht kon worden voorafgaand aan de strafcorner bij de 1-1. De goal van Veen was mooi, evenals het voorbereidende werk.....

  5. jaapvanderzanten

    Wederom niet best idd. Eens dat als we gaan combineren we er zo doorheen hockeyen! Tijd voor verandering vanuit de technische staff. Ik ben benieuwd hoe we tegen china en België gaan presteren! Hopelijk zijn onze dames er klaar voor, want hockeyen kunnen ze!

  6. r-wortmann

    De Duitsers hebben moeten genieten van de Nederlandse tactiek. Nl uitverdedigen via middenveld met de rug naar het doel. Makkelijker druk zetten bestaat er niet. Duitsland laat hier heel goed zien dat wanneer je tactisch sterk bent maar technisch en fysiek misschien minder dit Nederlands team redelijk eenvoudig kan bespelen. Wij zijn naïef. Alles 100% op kracht en snelheid. Weer gaat het op: We zijn geen Engeland of Australe. We zijn Nederland, kijk eens naar de mannen. Techniek èn kracht èn fysiek èn tactisch combineren. Het zijn echt niet de dames die zo slecht spelen, maar met name de manier waarop wij willen of plachten te spelen. Weer een kant tekening: Waarom is het nodig om dames bij de heren te laten fluiten maar ondersom niet? Ik vond weer eens dat mn de Nieuwzeelandse scheid niet evenwichtige beslissingen neemt. Te warrig om te begrijpen, voor spelers als wel als toeschouwers. Echte woke mentaliteit van de FIH, laten zien dat we zonder onderscheid onze sport uitoefenen. Maar dus wel ten koste van spel, plezier en … de mannelijke scheidsrechters.

  7. BoudewijnHuberts

    Simpel hockeyen is net zo moeilijk als het simpel houden……

  8. frank-m

    Waarom een SC zonder keeper niet gewoon op de plank? Geen speelster die ervoor gaat liggen. Of zie ik iets verkeerd?


Wat vind jij? Praat mee...