Met welk entertainment overleeft Oranje de lange poulefase?

Een tafeltennistafel, ‘one bounce’, meetapparatuur voor het chloorniveau van het zwembad, pokerchips, het spel ’30 seconds’, een hele spellen competitie: zo komt het Nederlands elftal de enorm lange poulefase bij het WK in India door. 

Verveling is het laatste wat een groep tophockeyers nodig heeft, dat het WK wil winnen. Vandaar dat er een heel bataljon aan entertainment is verzorgd voor de internationals, die in de lange poulefase na elke wedstrijd drie rustdagen met het lichaam vol adrenaline moeten wachten op hun volgende piekmoment.

Want dit is Incredible India, het chaotische India, het fantastische land met een gebruiksaanwijzing. Spelershotel Mayfair Lagoon is een geweldig resort, maar ook een gouden kooi voor de spelers, waar ze niet zomaar naar buiten kunnen lopen. Imposante, strak in het uniform gestoken Indiase soldaten staan met geweer bij de toegangspoort, om de veiligheid van de spelers te waarborgen. Even de stad in om de spieren strekken, of wat lokale restaurants proberen, kan simpelweg niet in Bhubaneswar tijdens het WK.

Manager Joof Verhees geeft Bob de Voogd een hand. Mirco Pruyser loopt daarachter. Foto: Frank Uijlenbroek/Worldsportpics

Daarom bezochten Oranje-manager Joof Verhees en technisch directeur van de KNHB Jeroen Bijl in september WK-speelstad Bhubaneswar, om alles tot in de puntjes voor te bereiden. Je kunt het een heel ‘entertainmentprogramma’ noemen, onder leiding van Joof Verhees. Hockey.nl loopt met Verhees in het spelershotel alle maatregelen door die de begeleiding heeft gedaan om de lange poulefase perfect mogelijk door te komen.

1) De kamers van Oranje in het Mayfair Lagoon moesten bij elkaar in de buurt liggen.

Vorig jaar bij de HWL Final lagen de kamers van de spelers te ver uit elkaar. Toen Verhees en Bijl in september naar Bhubaneswar reisden om het WK voor te bereiden, stond een uitgebreide meeting met de staf van het hotel op het programma. Daar was een voorwaarde met de directie van het hotel dat het Nederlands elftal twintig kamers (tien voor spelers, tien voor begeleiding) in vijf blokken, rondom de eetzaal kon reserveren.

Verhees: ‘Zodat je elkaar vaak tegen het lijf loopt en dat de deuren bij wijze van spreken voor altijd voor elkaar open staan. Dat je elkaar makkelijk ontmoet. Ik zie nu al dat dit gebeurt.’

2) Het gebruik van het zwembad is nu wel mogelijk 

Vorig jaar konden de internationals tijdens de HWL Final met zo’n dertig graden overdag bij het zwembad liggen, maar afkoelen was er niet bij. ‘Look, but don’t touch’, zo’n gevoel gaf het. Het mocht niet vanwege hygiënische redenen.

Het was de nadrukkelijke wens van de internationals nu gebruik te maken van de afkoeling van het zwembad. Na overleg met de begeleiding en de medische staf is er apparatuur meegevlogen naar Bhubaneswar, waarbij teamarts Conny van Bentum elke dag het chloorniveau meet. Het is waar de spelers erg blij mee zijn.

3) Een eigen grote meeting room

Ook belangrijk onderdeel van de onderhandelingen in september tussen Verhees, Bijl en de directie van het hotel: een grote meeting room voor het Nederlands elftal, waar onder andere een tafeltennistafel kon staan. Dat was mogelijk.

De meetingroom in het Mayfair Lagoon hotel.

4) Tafeltennistafel en ijskast gekocht in India

Verhees heeft, samen met fysiotherapeut Mischa Vermeijs, een tafeltennistafel, batjes en balletjes uitgezocht in Bhubaneswar en naar het hotel laten komen. Net als een ijskast met diepvries, die sinds kort bij Oranje staat. Allemaal gekocht in Bhubaneswar.

5) Gezelschapsspellen mee naar Bhubaneswar

Bekende spellen als poker en ’30 seconds’ heeft Verhees speciaal voor Oranje meegenomen naar India. Het zijn dit soort spellen die de internationals graag met elkaar spelen. De pokerfiches had Verhees nog thuis liggen. Met een glimlach verzekert hij ons dat er niet om geld werd gespeeld.

Verhees prijst uitvoerig het ‘One Bounce’, dat de internationals vaak met elkaar doen met een voetbal, waarbij de bal maar één keer mag stuiteren. De lol zit vooral in de opdrachten die de verliezende spelers meekrijgen. Verhees: ‘Ik vind het prachtig hoe de spelers de gekste opdrachten verzinnen voor elkaar. Dat is nooit echt naar, maar vooral heel gek. Zo werden de handen van Thijs (van Dam) en Seve (van Ass) met tape aan elkaar vastgebonden en moesten ze, aan elkaar vastgebonden, samen eten. Valentin (Verga) moest een halve dag met een ballon in zijn hand lopen. Ronnie (Ronald Brouwer) mocht een keer een paar uur niet praten. Het blijft bij dat soort ongein en dat is prima.’

6) De spellen competitie, georganiseerd door de begeleiding en spelers

Deze week zal in ieder geval een uitgebreide competitie worden geïntroduceerd. In teams van vijf man zullen de begeleiding en de spelers het tegen elkaar opnemen met verschillende spellen. Van Oudhollands eierlopen, tot tafeltennissen, 30 seconds, een pubquiz, footvolley en minitennis op de tennisbanen. De uitslagen en de stand zullen in het fysiohok worden opgehangen.

7) Bezoek school en lunch met kinderen

Tijdens het WK is er ook een bezoek gepland aan een nabijgelegen universiteit, de KIIT, waar naast de campus voor de 60.000 studenten ook zo’n 27.000 arme kinderen worden opgevangen en een studie volgen. Hier verzorgen de internationals van Oranje voor een groot aantal kinderen een clinic.

Bovenaanzicht van het Mayfair Lagoon hotel in Bhubaneswar.

Dagen lopen ook snel vol met besprekingen

Zo onder elkaar klinken de activiteiten als een veredeld schoolreisje, maar tussen de wedstrijden en de (kracht)trainingen in, is dit volgens de begeleiding de perfecte manier om zo goed mogelijk te presteren op dit WK en fris en scherp te blijven tijdens een nogal uitgestrekte poulefase.

En, waarschuwt Verhees, de dagen zijn op een WK hockey al snel gevuld, ook als er geen spelletjes worden georganiseerd. Aan het einde van het interview in de Mayfair Lagoon, toont hij de app die hij elke dag naar de spelers stuurt. De dag begint met ‘9:20 wegen kamer 164′, bij teamarts Conny van Bentum. Daarna ontbijt, lunch en bespreking. Bijna dagelijks zijn er besprekingen over de afgelopen wedstrijd en de komende wedstrijden. De input die de spelers geven wordt door henzelf voorbereid in groepjes.

Wel/niet wedstrijden bezoeken

Volgens Verhees is het vooral de kunst om per dag van het WK in India aan te voelen wat goed is om te doen. Of er wel of niet een wedstrijd wordt bezocht in het stadion. De staf doet er alles aan om de internationals optimaal te laten presteren. Operatie ‘Entertainment tijdens de (te) lange poulefase’ lijkt voorlopig geslaagd. De randvoorwaarden in Bhubaneswar zijn gecreëerd om de verveling buiten de hoge hekken van het hotel in India te houden. Want dat is wat Nederlandse voetballers – ook na succesvolle toernooien – weleens zeiden over een mondiale titelstrijd: het was vooral de kunst om het een maand lang met elkaar leuk en goed te houden, zonder al te veel heimwee naar het thuisfront.

 

 


Wat vind jij? Praat mee...