Onfortuinlijke Joosje Burg mist finale, Pien Dicke vervangt haar

De onfortuinlijke Joosje Burg, die woensdag in de halve finales van het olympisch hockeytoernooi tegen Argentinië (3-0 zege) een bal op haar neus kreeg, kan vrijdagavond de finale met de Oranje Dames tegen China niet spelen. Burg haar neus is gebroken, zo blijkt uit onderzoek. Pien Dicke, als reserve aanwezig in Parijs, vervangt Burg bij de eindstrijd om goud.

Bondscoach Paul van Ass: ‘Dit is natuurlijk een enorme domper voor Joosje en ons allemaal. We willen het risico dat haar neus morgen tijdens de wedstrijd weer een tik krijgt of gaat bloeden niet nemen. Medisch gezien zou ze kunnen spelen, maar we willen Joosje ook in bescherming nemen. We moeten morgen maximaal presteren en nemen in een olympische finale geen enkel risico. Daarom heb ik in het belang van het totale team het moeilijke besluit genomen dat Joosje er morgen niet bij is en vervangen wordt door Pien Dicke.’

Burg raakte woensdagavond in het eerste kwart geblesseerd nadat een bal via haar eigen stick op haar neus kwam. De aanvalster van Den Bosch ging direct naar de grond, waar ze aan haar hevig bloedende neus werd behandeld. Die behandeling werd in de kleedkamer voortgezet, waarna Burg tot ieders verrassing in de tweede helft haar rentree maakte.

Die bleek van korte duur omdat ze last bleef houden van haar neus en de tampon in haar neus het ademhalen bemoeilijkte. Na afloop van de wedstrijd werd Burg met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, waar haar neus werd onderzocht. Daar constateerden de artsen dat haar neus is gebroken.

Een geëmotioneerde Frédérique Matla en Joosje Burg. Foto: Willem Vernes

De klap voor Burg zorgde voor een schok binnen de Oranje-selectie. Aanvaller en vriendin Frédérique Matla was geëmotioneerd. Door het uitvallen van Burg speelde Nederland tegen Argentinië het grootste deel van de wedstrijd met een selectie van vijftien speelsters. Niettemin kwam Oranje geen moment in de problemen en won overtuigend met 3-0, waardoor de titelverdediger vrijdag om 20.00 uur tegen China strijd om het goud.

Olympisch debuut Dicke

Pien Dicke, de aanvalster van SCHC, is al sinds het begin van de Spelen samen met keepster Josine Koning en verdediger Rosa Fernig als reserve aanwezig. Zij trainen wel, maar bivakkeren vlakbij het olympische dorp. Geen van de speelsters kwam dit toernooi al in actie. Dicke gaat dus nu haar olympisch debuut maken in de finale. Bijzonder: Dicke maakte haar interlanddebuut tegen China op 12 januari 2020 in Changzhou. De Oranje Dames wonnen destijds met 2-4.

Pien Dicke (rechts) vervangt in de olympische finale de geblesseerde Joosje Burg. Foto: Willem Vernes

 


2 Reacties

  1. edwin-smolders

    Heel veel sterkte Joosje. Op z’n Bosch gezegd en heel zacht uitgedrukt; K.T dat je de wedstrijd die je absoluut niet wil missen moet missen. Hopelijk tovert een gouden medaille morgenavond toch die kenmerkende lach op jouw gezicht.

  2. Charly Staal

    Sterkte Joosje ❤️‍🩹


Wat vind jij? Praat mee...