Oranje laat ‘grootste uitdager’ België volstrekt kansloos

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben in Parijs een reuzenstap gezet naar de groepwinst in Poule A, die normaal gesproken de beste uitgangspositie geeft voor de kwartfinales. De Oranje Dames lieten België met 3-1 volstrekt kansloos onder aanvoering van Yibbi Jansen, die nu al uitgroeit tot een fenomeen in het vrouwentoernooi met zes goals in vier duels.

België werd voor het toernooi nog gezien als een van de belangrijkste uitdagers om Oranje van prolongatie van de olympische titel af te houden. Op basis van het duel dat vrijdag in een opnieuw flink heet Yves-du-Manoir werd gespeeld, hoeft Oranje van de Belgen weinig te vrezen. Zeker als de formatie van bondscoach Raoul Ehren zo open huis houdt als met name tijdens de eerste helft van deze voorlaatste poulewedstrijd. Dan wordt het een kansloze missie en dat was het eigenlijk ook.

De Nederlandse aanvallers moeten voor rust bij vlagen hebben gedacht, waaraan ze alle ruimte hadden verdiend. Bijna elke diepe bal was gevaarlijk en veelvuldig trokken de Nederlandse gouddelvers in overtal naar de Belgische cirkel. Bondscoach Paul van Ass is vaak kritisch over de defensieve tactiek van onze zuiderburen, maar na vrijdag is de kans groot dat de Belgen bij een nieuw treffen weer volledig in hun schulp kruipen. De Belgen konden misschien als enige verzachtende omstandigheid aanvoeren dat het tegen Nederland Stephanie Vanden Borre en Emily White miste. Zij werden vervangen door Lucie Breyne en Abigail Raye, beiden duidelijk geen versterking.

Tandeloze tijger

De Red Panthers speelde in de eerste twee kwarten als een tandeloze tijger. In de zesde minuut kwam Oranje al op 1-0. Aangever Pien Sanders scoorde uit de rebound na de corner van Yibbi Jansen. De assist kwam op naam van Joosje Burg, die in eerste instantie attent reageerde en de bal goed teruglegde op Sanders.

In de elfde minuut leek België wat terug te doen uit een strafcorner van Charlotte Englebert. De bal ging erin, maar de arbiter keurde hem af vanwege gevaarlijk spel.

Foto: Willem Vernes

Aan de andere kant profiteerde Nederland optimaal van de ruimte die de Belgische ploeg weggaf. Het leverde drie corners op rij op voor Oranje. De eerste strandde door verkeerd aangeven van Freeke Moes, de tweede werd gekeerd door keepster Elodie Picard maar drie keer was scheepsrecht. Van de stick van Jansen werd het 2-0.

Daarmee was het leed voor de Belgen nog niet geleden. Vlak voor de zoemer van de rust werd het nog 3-0. Een Amsterdam-treffer. Felice Albers zet de aanval op, speelde een heerlijke 1-2 met Freeke Moes en bediende daarna ploeggenoot Maria Verschoor, die met een eenvoudige stickbeweging de wedstrijd al voor de rust besliste.

4-0… eh 3-1

België leek na het sterke derde kwart van Oranje klaar voor een pak rammel. Oranje kreeg ook de eerste corner na rust, maar Jansen verzuimde om te scoren. Toen was het zowaar België dat vanuit het niets tegen scoorde. Het scorebord gaf even 4-0 aan, zo onverwachts kwam de Belgische goal. Maar het was toch echt Ambre Ballenghien die na een scrimmage het laatste zetje gaf om de bal over de Nederlandse lijn te krijgen voor 3-1.

Foto: Willem Vernes

Nederland was nog steeds beter, maar nam ook wat gas terug. Het toernooi duurt nog lang moet de regerend wereldkampioen hebben gedacht. Zaterdagmorgen staat het duel met Japan alweer op het programma (10.30 uur).

De teneur van het derde kwart, was ook het beeld van het laatste kwart. België had nog wat meer de bal en raakte zelfs nog de paal, maar geen enkel moment kwam de overwinning van Nederland in gevaar. Op de goed gevulde tribunes deden de Belgen nog een manmoedige poging om hun helden aan te moedigen, maar ook hier waren ze kansloos tegen een overmacht aan oranje-shirts.

Daardoor bleef het ‘slechts’ bij 3-1. Nederland heeft theoretisch zaterdagmorgen nog een punt nodig tegen Japan om de groepwinst veilig te stellen, maar gezien het verschil in doelsaldo is ook die strijd met de Belgen al gestreden.

België – Nederland 1-3
6. Pien Sanders (sc) 0-1
13. Yibbi Jansen (sc) 0-2
30. Maria Verschoor 0-3
35. Ambre Ballenghien 1-3

Bekijk hieronder de hoogtepunten van het vierde groepsduel van de Oranje Dames tegen België tijdens de Olympische Spelen in Parijs.


7 Reacties

  1. edwin-smolders

    Het gaat in verslagen (logischerwijs) heel vaak over doelpuntenmakers, strafcornerspecialisten en de technisch meest begaafde speelsters. Toevallig maakt ze er vandaag ook eentje, maar ieder team heeft een Pien Sanders nodig. Een "stille" kracht die zo ongelooflijk veel smerig werk opknapt, belangrijke ballen onderschept, vele vuile meters maakt en daardoor andere speelsters om haar heen uit laat blinken.

    1. LiesedeVos

      Mee eens Edwin. Wellicht is Pien Sanders familie van Minke Booij (??). Verder vind ik al jaren Sanne Koolen de stille kracht van DB/ NLs elftal. Genoten van het hele team vandaag.

    2. mennoboermans

      En wat te denken van Sanne Koolen ! Speelt iedere pot zo stabiel! Overzicht, rust, en prachtige lange passing!

  2. vanleeuwenreinout@gmail.com

    Precies. Daarom hier een shout out naar spelers als Pien Sanders, Lisa Post, Renee van Laarhoven en Marleen Jochems.

  3. circlestorm69

    Wat een lekkere goals. Vooral die aanval van “Amsterdam” met de dubbele give en go afgerond door Maria 👌🏻 Maar had België niet in het eerste kwart al z’n referral al verloren? 🤔 Of vroeg de scheidsrechter die zelf? Helemaal aan het eind werd die aangevraagd maar dacht dat ze m al kwijt waren.

    1. van-der-linden

      Commentator (en regie TV) dachten inderdaad dat België de referal zelf had aangevraagd, maar het teken van de scheidsrechter (arm op borst) was op beeld duidelijk zichtbaar, later is dit door de regie gecorrigeerd (en kwam het groene bolletje weer achter België te staan).


Wat vind jij? Praat mee...