Oranje schrikt van blessure Jip Janssen in slotfase uitzwaaiduel

De schrik is het Nederlandse kamp om het hart gelagen tijdens de laatste uitzwaaiwedstrijd van de Oranje Heren tegen India in Zwolle. Strafcornerspecialist Jip Janssen kreeg donderdagavond zeven minuten voor tijd een enorme lompe klap op zijn enkel van Jugraj Singh. Ruim een week voor het begin van de Olympische Spelen verliet Janssen strompelend het veld waar hij direct aan zijn enkel werd behandeld.

In de rust was aanvaller Tjep Hoedemakers uitgevallen, nadat hij bij het inspelen een bal op zijn voet had gekregen.

Janssen keek direct nadat hij in de cirkel een klap met de stick op zijn enkel van Jugraj Singh kreeg, woedend naar de Indiase verdediger. Ploeggenoot Seve van Ass greep de dader direct bij zijn shirt. Hij had wel door dat het mis was. Janssen strompelde naar de bank waar zijn woede nog niet was bekoeld; hij smeet zijn handschoen met kracht in de dug-out.

De verdediger bleef bij zijn ploeg op de bank zitten, maar kwam niet meer in het veld. Zijn ploeggenoten gaven hem wat bemoedigende klopjes en keken naar de met ijs ingepakte enkel. De ernst van de blessure is nog onduidelijk, maar de schrik zat er goed in bij Oranje.

De enkel van Jip Janssen. Foto: Willem Vernes

‘Je hoopt het natuurlijk niet, maar je weet dat dit soort dingen kunnen gebeuren’, sprak bondscoach Jeroen Delmée na afloop. ‘Je kunt daar geen rekening mee houden, want dan kun je ook niet meer trainen. Ik denk dat het meevalt, er zat ook nog een scheenbeschermer tussen. Zijn enkel zit in het ijs. Het is afwachten…’

Even liet hij een stilte vallen om eraan toe te voegen. ‘Dat het nou juist bij Jip moet gebeuren…’, verzuchtte de coach.

Cruciaal belang

Delmée weet dat de corner van de Kampong-verdediger van cruciaal belang is voor Oranje. Janssen is de topschutter van het team en de laatste wedstrijden zat hij er lekker in vanaf de kop van de cirkel. Ook donderdag in Zwolle gooide hij bij een 1-0 voorspr0ng de 2-0 bekwaam tegen de plank. Om straks in Parijs ook doeltreffend te kunnen zijn, moet Janssen honderd procent fit zijn. De uitlopers op topniveau zijn uitgekiend en razendsnel. Dan moet elk detail kloppen en kan een pijntje net voor te veel vertraging zorgen, waardoor een mooie kans verkeken is.

Jip Janssen nog juichend bij de 2-0. Foto: Willem Vernes

Janssen was dus niet de enige die de bondscoach kopzorgen bezorgde. Ook de situatie rond Hoedemakers is niet geruststellend. De rappe aanvaller kreeg in de warming-up een bal van ploeggenoot Floris Middendorp op zijn voet. Hoedemakers verging duidelijk van de pijn, maar de uitloper is wel wat pijn gewend en speelde in de eerste helft nog wel mee. Hij bleef echter trekkebenen en keerde na de rust niet meer terug.

Het is te hopen dat de schade meevalt. Vorig jaar miste Hoedemakers op het laatste moment het Europees kampioenschap in Duitsland door een spierblessure.

Blaak is ziek

Over de derde speler in de lappenmand maakte Delmée zich minder zorgen: doelman Pirmin Blaak ontbrak donderdagavond in Zwolle vanwege een griepje. Delmée: ‘Pirmin werd in de loop van dinsdag al niet helemaal lekker, maar heeft toen wel gekeept. Woensdag werd hij zieker. En ook al was hij vandaag een stuk opgeknapt, toch leek het mij niet verstandig om hem het hele stuk naar Zwolle te laten rijden. Zaterdag is hij er echter gewoon bij.’

In plaats van Blaak keepte Derk Meijer, die ook in Parijs de stand-in is van Blaak. Op de bank zat Koene Schaper, de goalie van KZ, die tijdens de play-offs op de trainingen bij Oranje keepte. Hij verbleef in Groningen en was bereid om als reserve zestig minuten in zijn keeperstenue op de bank te zitten.

Tjep Hoedemakers kijkt naar zijn pijnlijke voet. Foto: Willem Vernes

Hij zag vanaf daar een matige wedstrijd van Oranje-kant, waar Brinkman naast Janssen ook scoorde met een fraaie lift. Nederland kon die voorsprong voor de met 1.700 toeschouwers bezette tribunes niet vasthouden en moest genoegen nemen met een 2-2 gelijkspel. Delmee: ‘De jongens zijn klaar om naar Parijs te vertrekken, de wedstrijd van vandaag was duidelijk een moetje. Ik herken dat wel. Ik heb zelf veel van dit soort duels gespeeld, dan verloren we met 3-0 van Korea. Ik hecht er daarom geen waarde aan. We zijn er klaar voor en kunnen zaterdag allemaal fit in de bus stappen.’

In die laatste uitspraak zat duidelijk de nodige hoop, die heel hockeyminnend Nederland ook zal koesteren.

Nederland – India 2-2
1-0 Thierry Brinkman
2-0 Jip Janssen (sc)
2-1 Rajkumar Pal
2-2 Abhishek


Wat vind jij? Praat mee...