Parijs-gangers helpen goede doelen: ‘Goud vergroot kans op donaties’

Spieren voor Spieren, de Make-A-Wish Foundation, het Jeugdfonds Sport & Cultuur: het ene na het andere goede doel maakt dankbaar gebruik van de inzet van de olympisch hockeykampioenen van Parijs. In deze aflevering van de serie ‘De impact van goud’: ook deze goede doelen plukken de vruchten van hun olympische titels.

In een video van afgelopen september op haar Instagram-account staat Felice Albers voor het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam. Ze zegt: ‘Ik ben ontzettend trots om aan te kondigen dat ik de nieuwe ambassadeur ben van het project Bewegen op Recept.’ Een initiatief waarbij kinderen met complexe aandoeningen, zoals aangeboren hartafwijkingen en ernstige longproblemen, worden gestimuleerd te bewegen.

Zij is lang niet de enige Parijs-ganger die zich inzet voor het goede doel. Thierry Brinkman is na de Olympische Spelen ambassadeur geworden van Spieren voor Spieren. De complete selectie van het Nederlands mannenelftal bezorgde het zieke jongetje Tjeu de dag van zijn leven met een meet & greet bij de interland tegen België, verzorgd door de Make-A-Wish Foundation. Keeper Pirmin Blaak stelde de stick beschikbaar waarmee hij de olympische finale heeft gekeept, voor de jaarlijkse veiling van Team NL.

Om een voorbeeld te geven van de impact van goud: het bedrag waarvoor een niet gedragen wedstrijdshirt van handbalster Estavana Polman (in Parijs uitgeschakeld in de kwartfinale) bij de Team NL-veiling onder de hamer ging, was 396 euro. Het bedrag waarvoor de stick van olympisch kampioen Blaak werd geveild: 2000 euro. Een welkom cadeau natuurlijk voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur, dat de contributie of het lesgeld betaalt voor kinderen uit gezinnen met geldzorgen.

Keeper Pirmin Blaak stelde de stick beschikbaar waarmee hij de olympische finale heeft gekeept, voor de jaarlijkse veiling van Team NL.

Veel van onze atleten vinden het waardevol om iets terug te geven aan de maatschappij. Marlies Ezechiels van managementbureau Athletes United.

Tophockeyers en goede doelen: ze gaan vaak hand in hand. Internationals mogen dan vaak in hun eigen topsportbubbel leven, met overvolle trainingsprogramma’s en speelschema’s, dat neemt niet weg dat de meesten van hen oog blijven houden voor hun status als rolmodel.

‘Onze atleten staan niet alleen voor sportieve topprestaties, maar ook voor betrokkenheid bij de wereld om hen heen’, zegt Marlies Ezechiels, het hoofd van managementbureau Athletes United. Zij vertegenwoordigt meerdere topsporters, onder wie Parijs-gangers Thierry Brinkman en Felice Albers. ‘Veel van onze atleten vinden het waardevol om iets terug te geven aan de maatschappij. Ze kunnen een verschil maken door zich in te zetten voor een goed doel.’

Niet het goede doel, maar de hockeyer zelf legt vaak het eerste contact

Een samenwerking tussen een topsporter en welk goed doel dan ook: het lijkt al snel een match made in heaven. Maar het komt niet zomaar tot stand, vertelt Ezechiels. Wachten tot er vanzelf een goed doel op het pad van de sporter komt, is binnen Athletes United niet de weg die wordt bewandeld.

De werkwijze van Ezechiels: pro-actief op zoek gaan. Allereerst peilt ze bij de betreffende sporter of hij of zij zich maatschappelijk wil inzetten. En zo ja, waarvoor. Samen wegen ze zorgvuldig af welk goed doel aansluit bij de waarden, de ervaringen en de persoonlijkheid van de sporter. Hebben ze eenmaal een geschikt goed doel op het oog, dan zoeken ze daarmee contact en gaan ze ermee om tafel, om te bespreken op welke manier de sporter van waarde kan zijn.

Niet het goede doel, maar de hockeyer zelf is in dat geval, samen met het management, degene die het eerste contact legt. Van de tien hockeyers die Ezechiels vertegenwoordigt, is alleen oud-international Robbert Kemperman, in 2015, door het goede doel zelf benaderd: Spieren voor Spieren. ‘Vanwege zijn sterke affiniteit met kinderen en sport.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Felice Albers (@felicealbers)

Ik weet als geen ander hoe belangrijk sport en bewegen is. Daarom zet ik me in als ambassadeur voor het project Bewegen op Recept. Felice Albers

Ook Felice Albers klopte dus zelf aan, samen met haar management, bij het Emma Kinderziekenhuis. Volgens de speelster van Amsterdam past het project Bewegen op Recept bij haar focus op een gezonde en actieve leefstijl. ‘Ik weet als geen ander hoe belangrijk sport en bewegen is. Daarom zet ik me in als ambassadeur voor het project Bewegen op Recept. Sport en beweging zijn een belangrijk onderdeel voor herstel’, motiveerde Albers haar beslissing om zich in te zetten voor het Emma Kinderziekenhuis.

Ook veel andere tophockeyers kiezen vaak voor een goed doel dat is gelinkt aan sporten of bewegen. Drievoudig olympisch kampioen Lidewij Welten is ambassadeur van de Dirk Kuyt Foundation. Deze organisatie zet zich in voor sporters met een beperking. Nadat oud-international Dennis Warmerdam in 2017 kanker kreeg, werd hij ambassadeur van KWF Kankerbestrijding. Hij fietst komende zomer de Alpe D’HuZes (klik op de link voor zijn fundraising-pagina).

Frédérique Matla en Thierry Brinkman waren het gezicht van van de actie ‘Samen scoren voor Spieren’, die ruim 12.000 opleverde.

‘Goud vergroot de kans op donaties’

Albers kwam nog voor het begin van de Olympische Spelen al in contact met het Emma Kinderziekenhuis. Maar de gouden plak van Parijs hielp haar enorm met het creëren van extra aandacht voor dit project, zegt Ezechiels.

‘Een gouden medaille verhoogt niet alleen de publieke aandacht voor de speler, maar ook voor de maatschappelijke projecten die zij ondersteunen. Dit grotere bereik vergroot de kans op ondersteuning en donaties vanuit de gemeenschap en het bedrijfsleven. Spelers kunnen hun verhoogde status en hun platform inzetten om impact te maken, waardoor het effect van olympisch succes verder reikt dan alleen de sport.’

Ruim 12.000 euro voor Spieren voor Spieren

Een voorbeeld: Albers was onlangs uitgenodigd voor het geven van een presentatie aan de rotaryclub in Uithoorn. Hierbij haalde ze gelijk ‘een aanzienlijk bedrag’ op voor Bewegen op Recept.

Een ander voorbeeld: Thierry Brinkman en Frédérique Matla, die allebei voor Den Bosch spelen, bundelden na de Olympische Spelen hun krachten voor Spieren voor Spieren. Zij waren het gezicht van de actie ‘Samen scoren voor Spieren’, met Pinoké-spelers Imke Verstraeten en Pieter Sutorius. De twee clubs haalden gezamenlijk een prachtig bedrag op, van ruim 12.000 euro. Mede dus door de inzet van twee olympisch kampioenen.

Want zo is het natuurlijk óók: de samenwerking straalt niet alleen af op het goede doel, maar ook op de sporter zelf. Ezechiels: ‘Het inzetten voor een goed doel heeft voor een sporter een positieve uitwerking. Het versterkt je imago als een betrokken, sociaal en authentiek persoon. Tegelijkertijd ervaren veel van onze sporters voldoening door iets waardevols te doen buiten hun sportcarrière. Deze wederzijdse waarde maakt de samenwerking vaak succesvol en langdurig.’

Lees uit deze serie ook:


Wat vind jij? Praat mee...