Paul van Ass blij dat Oranje Dames uit de ‘denkstand’ zijn

Bondscoach Paul van Ass is blij dat zijn Oranje Dames tegen Japan zondagmiddag uit de ‘denkstand’ zijn gekomen, waarin ze in de laatste Pro League-duels zaten. Oranje speelde in Zwolle in de ‘staat van bevrijding’, zoals de bondscoach het graag ziet. Met geweldig aanvalsspel werd Japan met 13-1 het slachtoffer van de Nederlandse dadendrang in de uitzwaaiwedstrijd.

Het was een opvallend moment in de pauze tussen het derde en vierde kwart. Oranje stond met 9-1 voor, maar Van Ass wond zich zichtbaar op over het vertoonde spel in het laatste kwart. Oranje zakte te ver weg, vond de ervaren coach, die zijn ongenoegen uitte. Hij is dertien dagen voor de eerste wedstrijd van zijn team op de Spelen duidelijk bezig om de laatste puntjes op de i te zetten.

Aan die puntjes was Van Ass twee weken geleden tijdens de laatste Pro League-duels nog lang niet toegekomen. In de vier duels in Utrecht en Amsterdam was het spel van Oranje vaak pover. ‘Dat had deels met de vermoeidheid na een lang seizoen te maken’, stelde Van Ass zondag na de uitzwaaiwedstrijd van Oranje. Maar ook zag hij dat zijn ploeg de laatste wedstrijden ‘een beetje in de denkstand’ stond.

Paul van Ass windt zich ondanks de ruime voorsprong voor Oranje op. Foto: Willem Vernes

Denken in plaats van doen, dat is gruwel in de ogen van de hockeyliefhebber. ‘Ik wil dat de meiden durven te spelen. Door de linies heen passen. Vooruit in plaats van terug. Jezelf weer leren vertrouwen’, doceerde de coach.

Deukje in het vertrouwen

Dat vertrouwen kreeg door de laatste Pro League-duels toch wel een deukje’, erkende Van Ass. ‘Het is logisch dat sommige speelsters wat twijfels hadden. Twijfel hoort bij topsport. Dat hebben zelfs de grootste sporters ter wereld, als Federer en Verstappen. Daar heb ik met speelsters over gesproken. Door het te benoemen, hadden we al het begin van de oplossing. En als je dan merkt dat je maatje dat ook heeft, kun je elkaar helpen. Zo maak je elkaar sterker. Dat gebeurde vandaag.’

Paul van Ass kijkt toe bij de warming up van Felice Albers. Foto: Willem Vernes

Twijfels heeft Van Ass zelf niet gehad, vertelde hij. ‘Maar ik wist wel dat er nog werk te verzetten was. Dat werk hebben we de laatste weken geleverd en daarvoor vandaag ook de beloning gekregen door te voelen: we zijn er doorheen. Ik weet ook wel dat Japan niet de beste ploeg ter wereld is. Maar ze hebben wel India verslagen en we treffen ze ook in de poule op de Spelen. Dan gaat het geen 13-1 worden.’

Het is logisch dat sommige speelsters toch wat twijfels hadden na de laatste duels. Coach Paul van Ass

En dinsdag, als Oranje in Zwolle opnieuw Japan treft in uitzwaaiwedstrijd twee? Van Ass:  ‘Ik heb nog verbeterpunten voor dinsdag. Ik bedoel: als ze dit kunnen, kan ik meer van ze verwachten. Ik bedenk wel iets leuks.’


3 Reacties

  1. hansleniorcasema-nl

    Een hele prestatie: 13-1 tegen Japan! Wat is die Van Ass toch een old school coach met zijn psychologie van de koude grond!

    1. FrankEgmond

      Van Ass heeft wat toegevoegd aan dit Oranje wat bij de voorgaande coaches niet gelukt is 😉

    2. robdux

      Ach je bent toch afhankelijk van de spelers die er zijn. Ingewikkeld hoeft het niet zijn met zoveel kwaliteit op Nederlandse bodem. Hoeven we verder niet interessant over te doen. Je kunt bij landen als België, Duitsland etc echt zien of er een goede staf staat. Daar zijn veel minder hockeyers. Daar moet je slim zijn.


Wat vind jij? Praat mee...