Telgenkamp over ‘affaire Danneberg’: ‘Zij boos, wij goud’

Hey Duco, heeft die Danneberg nog shoot-outs tegengehouden of niet? Nee? Dan moet hij nog meer in de media over ons schrijven.‘ Als doelman Pirmin Blaak ruim na de medailleceremonie zich bij de pers meldt om zijn reactie te geven, is het meteen duidelijk wat het verhaal van de wedstrijd is. En wie, in de ogen van de Nederlandse spelers, ervoor heeft gezorgd dat zij voor de olympische finale op scherp stonden: de Duitse doelman Jean-Paul Danneberg.

In aanloop naar de eindstrijd in Parijs liet de lange Duitse goalie optekenen dat de Nederlanders bang voor de Duitsers zijn. Dat had-ie beter niet kunnen zeggen. Want nadat de Nederlandse spelers het betreffende artikel onder ogen hadden gekregen, werd het uitgeprint en opgehangen. Het werkte als de rode lap op de welbekende stier.

Toen Duco Telgenkamp Nederlands vijfde en laatste shoot-out had gescoord en daarmee Nederland voor het eerst in 24 jaar de olympische gouden medaille had bezorgd, kwam de emotie los bij de jonge aanvaller. Hij ging naar de op de grond zittende Danneberg toe, legde zijn wijsvinger op zijn lippen en gaf hem nog een tikje op zijn keepershelm.

Screenshot van de Duitse website Bild.de, met een reactie van Jean-Paul Danneberg.

Terwijl alle Nederlandse spelers boven op de keepersheld Blaak doken, kwam de Duitse spits Niklas Wellen aangesprint om verhaal te halen bij Telgenkamp. De jonge Floris Middendorp sprong voor zijn teamgenoten en hield de lange spits tegen. ‘Je moet tenslotte opkomen voor je ploeggenoten’, reageerde Middendorp.

Na wat duw- en trekwerk keerde de rust terug, maar de affaire-Danneberg bleef ook daarna het gespreksonderwerp van de historische finale die Nederland in het Yves-du-Manoir won. ‘Ik had achteraf gezien niet naar hem toe moeten gaan. Daar heb ik spijt van. Ik bied ook mijn excuses aan’, sprak Telgenkamp (22) na afloop schuldbewust. De gouden medaille bungelde om zijn nek. ‘We hebben gewonnen. Ik had het moeten laten gaan, dit was niet heel slim. Maar het is ook een beetje de aard van het beestje. Ik kan heel koelbloedig zijn, maar me ook laten gaan. Mag het erbij horen?’

De Duitse spits Niklas Wellen komt verhaal halen bij Duco Telgenkamp na diens onsportieve gebaar tegen Danneberg. Foto: Willem Vernes

‘Kijk, hij raakte mij persoonlijk’, vervolgt de spits. ‘Sport is niet zakelijk, er is maar weinig voor nodig om geprovoceerd te raken. Zo ga ik de wedstrijd in. Ik voelde me een beetje in mijn eer aangetast. Die jongen heeft dat vaker gedaan. Maar goed, uiteindelijk maak ik de laatste shoot-out. Ik zoek hem op. Provocerend. Weet je, we zijn ook mannen onder elkaar. Zij zijn boos. Wij waren niet bang. En wij hebben goud.’

Het is typisch Duco Telgenkamp, een bijzondere jongen in de hockeywereld. Hij praat bijzonder, hij hockeyt bijzonder. Soms zie je hem niet, dan is hij ineens briljant. Hij is wars van bescheidenheid. ‘Ik wist dat ik ‘m zou maken’, zegt hij over zijn beslissende shoot-out. Hij zegt het stoïcijns. Zoals Telgenkamp vaker is. Zo hebben we hem leren kennen. Dat zit in zijn bloed. ‘Ik had niets van twijfel in mijn hoofd of lichaam. Het was voor mij another day at the office. Ik nam ‘m zoals ik wilde. Precies zoals vooraf het plan was.’

Duco Telgenkamp na zijn winnende shoot-out tegen Duitsland. Foto: Willem Vernes

Telgenkamp had vooraf zelfs gevraagd of hij de vijfde en laatste shoot-out mocht nemen. In de mixed zone werd hij al door de Nederlandse pers de hockeyende Worthy de Jong genoemd. ‘Zo zou ik mezelf niet willen bestempelen. Maar ik weet wel dat ik mezelf op zo’n moment overstijg. Dat gebeurt als de druk groter wordt. Dan word ik alleen maar onoverwinnelijker.’


21 Reacties

  1. wauguillaume@gmail.com

    Is dit hockey ? Wat een dom réactie na such an achievement.. Helaas niet de eerste Nuteloos gebaar van gebrekt aan fair play tijdens deze OS.

  2. Mietta

    Deze onsportieve actie heeft voor heel veel mensen de glans van de overwinning gehaald en de hockeysport en Nederland geschaad. Het proberen te verklaren maakt het eigenlijk nog onsportiever. Het was gewoon niet goed en dan kun je je alleen nog verontschuldigen.

    1. FrankEgmond

      Maar heb jij ook de uitspraken van de Duitse keeper meegenomen in je conclusie? Iemand die zulke uitspraken doet moet ook niet piepen wanneer hier terecht op terug gekomen wordt. De manier had misschien wat anders gekund. Maar Galema gaf het al aan, je hebt ook boeven nodig om OS kampioen te worden.

  3. RandolfHollt

    Lekker boeiend dat je met een hartslag van 200 na het maken van de winnende shoot-out in de olympische finale als 22 jarige iets doet wat misschien niet zo handig is. Die Duitsers hebben ook vaak genoeg een uitschakeling in het gezicht van Nederland gewreven. Hulde voor Duco en de rest van het team/staff!!

  4. gerards

    Wat een gedoe weer onder hockey volk. In het grote beeld zijn dit echt de kleinste opstotingen voor sporters, die zullen daar naar vanavond niet meer groots van denken. Vragen ons steeds af hoezo de sport niet groeit onder de jonge jongens, hebben eindelijk iemand met een beetje persoonlijkheid en dan wordt er zo moeilijk over gedaan bij alles wat ie niet volgens het hockeyboekje doet.

  5. robdux

    Het is om gek van te worden al die “nette” hockey mensen die werkelijk geen hout snappen van emotie in de sport. Zodra je emotie toont in het hockey, loop je tegenwoordig grote kans in deze “wereld” gecanceld te worden of zelfs gestraft te worden. Eindelijk is er weer eens een “boefje”. Die Nederland nota bene aan goud helpt. Er is door zijn actie niks van glans weg aan deze overwinning. Het is zeker niet slim wat hij deed, maar hij doet het in zijn emotie. Hij biedt zijn excuus ook nog aan. Dus klaar en verder.

  6. Robertvanhart

    Word hier vaak afgevraagd hoezo de hockeysport onder de jongeren jongens/mannen niet groeit. Hebben eindelijk een jongen met een beetje meer persoonlijkheid dan de stereotypisch goed hockey jongetje en wordt er meteen zo een drama van gemaakt. Die spelers zullen daar de volgende dag niet eens meer over nadenken, hoort ook bij de sport als je het, maar zelf ook aan kan. Kijk maar naar alle populaire sporten, gebeurt ook genoeg, daar kan een sport ook van groeien.

  7. Maikel Rabbers

    Is toch eigenlijk gewoon een beetje sneu dat je dat gedrag nodig hebt? ‘Ja maar hij doet dit’, gab, je bent geen vijf meer

  8. edwin-smolders

    Wie vooraf in de media wil uitdelen moet ook kunnen incasseren. Als Messi iets vergelijkbaars doet na afloop van een halve finale op een WK richting bondscoach Louis van Gaal is de reactie “wij missen dit soort schoffies”. Nu hebben we er eentje en schreeuwt iedereen moord en brand. Je wint dit soort wedstrijden niet met alleen maar koorknaapjes, maar hebt ook spelers/speelsters nodig die af en toe even een valse noot zingen. Als deze doelman met zijn commentaar voor de paar allerlaatste procenten bij spelers Oranje heeft gezorgd, dan bedank ik hem hartelijk voor bewezen diensten en zou ik hem willen zeggen “Im sport geht es nur um das resultat. Es dreht nicht um was du sagst, aber um was du machst. Vielen dank”. Vrij vertaald…..GOUD!

  9. AlbertJ

    Heerlijk toch dat er ook zulke jongens rondlopen! Het hoeven niet allemaal die ideale schoonzoon te zijn. Juist voor deze spelers ga je naar het stadion.

  10. jessicadenhartoghotmail-com

    Ik snap je wel Duco Telgenkamp

  11. hielkestruben

    Kijk, als je als duitse keeper zeer bewust gaat spelen met rugnummer (19)74 tegen Nederland ben je zelf ook behoorlijk aan het provoceren 😉

  12. Duyntje

    Duitsers hebben er een handje van hun tegenstanders te intimideren. Dat zag je vroeger vaak in het voetbal. Lothar Matthäus was daar een goed voorbeeld van. Heel slim om de uitspraken van Danneberg op te hangen als mikpunt, dat heeft de vechtlust wel aangezwengeld.

  13. leonie-kammeijer

    Ik vind Duco een held! Wat een wedstrijd en gewoon verdiend gewonnen! Nu heeft iedereen het hierover want er is altijd iets te klagen dus nu is NL ineens onsportief. Ik heb zelf met een aantal van deze Duitsers op het veld gestaan en ze hebben precies de mentaliteit van Duco, (niet altijd even leuk) daardoor winnen ze vaak shoot-outs of in de laatste minuut.. fijn dat er in NL eindelijk geleerd en gereageerd word! Je moet op dit niveau met passie en vechtlust spelen en dat is niet altijd “netjes”.. maar wel heeeel mooi!

  14. jwmvanderweide@gmail.com

    Wat een geweldige killer is Telgerkamp! Wat een winnaarsmentaliteit met z'n "ik wist dat ik hem ging maken". Daar hoort dan ook een iets minder mooi randje bij misschien, laten we dat vooral niet te groot maken

  15. jopiel

    Een heel sjieke actie was het niet. Maar wel goed dat een hockeywedstrijd ook een beetje "knettert" en veel verschillende emoties veroorzaakt. Dat ontbreekt nog weel eens bij hockeywedstrijden. Het is vaak zo keurig en steriel. Ik ben groot voorstander van fair play maar dit soort emoties af en toe horen er bij. Er wordt tenminste over deze wedstrijd gepraat.

  16. info@tomasmiddelweerdt.nl

    Misschien moeten we even terug naar de basis. Nee het is niet chique maar vind dit het alles behalve hockey onwaardig sport is ook emotie. Loop eens op een gemiddelde zaterdag of zondag over een hockeyclub en luister eens goed na wat voor taal er wordt gebruikt op en om het veld (nee niet alleen H18 bierteam maar ook bij de jeugd selectie teams tot aan een H1/ D1 aan toe). Daar wordt vaak zonder consequenties op gereageerd door coaches en scheidsrechters als er überhaupt een reactie komt. In mijn actieve tijd als speler coach en scheidsrechter tot 2 jaar terug, heb ik veel gezien en gehoord van 2 knokkende voorzitters op het veld een rechter die de tegenstander van zijn zoon uitschold voor K*nker idioot tot zelf uitgescholden worden met ziektes door de zoontje van mannen die zelf ooit hoofdklasse hebben gespeeld. Ik hanteerde een zero tolerance mijn spelers konden gelijk gaan douche tijdens een wedstrijd en een training gelijk naar huis en als scheidsrechter waarschuwde ik voor aanvang en daarna is het geel en of rood. Ja ik ben wedstrijden begonnen met 7 spelers op het veld en heb wedstrijden gefloten waar we eindigde met 16 spelers op het veld. Als je de wereld wilt verbeteren begin bij je zelf en je eigen club daar wordt het voorbeeld gezet voor de jeugd en toekomstige oranjespelers heb je dat op orde dan kun je een oordeel vellen en geven.

  17. peterrr

    Het was zeker niet nodig om te doen. Maar wordt het niet groter gemaakt dan nodig is door de Nederlandse (en wellicht ook Duitse) media. Over een soortgelijke actie van Ronaldo tijdens het EK voetbal is er niet zoveel commotie geweest.

  18. Marcel0509

    Teamsport valt en staat bij de gratie van elkaar ook kunnen corrigeren. Niet alleen wat betreft spel, maar ook qua gedrag. Daar vertrouw ik in deze dan maar op. Er wordt hier ook gewag gemaakt van sporters met persoonlijkheid. Die persoonlijkheid kun je ook ontwikkelen door je spel (Federer). Die laat zich niet per se gieten in gebaartjes naar de tegenstander of naar het publiek of in een uitspraak in de media. Duco's kwaliteiten als spits staan in ieder geval niet ter discussie. Altijd garant voor spektakel. Hebben we afgelopen seizoen - en tijdens dit toernooi - nadrukkelijk van kunnen genieten. Daar kom ik graag voor naar het stadion....niet voor persoonlijke akkefietjes. Enfin....op naar de vrouwen.

  19. paulvandijk

    En Duitsland heeft Christopher Rühr en nog meer provocateurs. Niet zo moeilijk over doen allemaal. Niet netjes van Duco, maar dat mag ook best wel eens, zeker in de emotie van een gewonnen finale tegen de aartsrivaal.

  20. tho_vis@dds.nl

    Kom op Duco ik heet Lotje en ik en mijn vader zijn allebei fan van jou!! Je bent super technisch en super snel en goed!!!!! Goed dat je die keeper even hebt laten snotteren, hij moest niet zo’n rare opmerking maken en het is vooral niet waar wat hij zei! HUP HOLLAND HUP!!!! 🧡🧡🧡🧡🧡🧡


Wat vind jij? Praat mee...