Bondscoach Paul van Ass wijst voor de halve finale en de finale van het EK in Mönchengladbach één keeper aan bij de Oranje Dames. Valt de keuze – net als in het verleden onder andere bondscoaches – op Josine Koning? Of kiest hij voor Anne Veenendaal?
‘Ik gebruik de poulefase om de situatie nog even aan te kijken. In de poule laat ik ze om beurten keepen. Daarna wijs ik voor de halve finale en de finale één keeper aan. Zo heb ik dat met ze besproken’, zei Van Ass vorige week, in aanloop naar het EK.
Koning en Veenendaal zijn beide goede keepers. Ze braken door in het Nederlands elftal na de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Sindsdien staan Koning en Veenendaal de meeste interlands om de beurt onder de lat. Koning de ene helft, Veenendaal de andere helft.
Maar elke keer als er in het verleden echt een keuze moest worden gemaakt, viel die in het voordeel uit van Koning. Alyson Annan nam haar mee naar de Olympische Spelen van 2021 in Tokio. Veenendaal was daar reserve. Jamilon Mülders wees Koning bovendien aan als enige keeper tijdens de gewonnen WK-finale in Spanje tegen Argentinië, vorig jaar. Veenendaal stond onder de lat tijdens de halve finale tegen Australië.
De drie groepsduels waren de laatste kans om Van Ass te overtuigen
Koning had altijd de naam dat zij beter is in shoot-outs. Op het wereldkampioenschap in Londen in 2018 loodste zij Oranje in de shoot-outserie tegen Australië naar de WK-finale, tegen Ierland. Maar ondertussen heeft ook Veenendaal bewezen een goede shoot-outkeeper te zijn. Niet alleen in Oranje (de gewonnen Pro League-finale tegen Australië in 2019), maar ook bij Amsterdam (de gewonnen EHL-finale tegen Den Bosch in 2022).
Tijdens het afgelopen seizoen van de Pro League – het eerste toernooi onder Paul van Ass – wisselden Koning en Veenendaal elkaar ook weer af. De drie groepsduels op het EK in Mönchengladbach waren hun laatste kans om de bondscoach en keeperstrainer Simon Zijp – die ook tot de staf van Annan en Mülders behoorde – te overtuigen.
De enige tegengoal die Nederland kreeg, werd gemaakt toen Veenendaal stond te keepen. Dat gebeurde in de wedstrijd tegen Spanje. Helemaal vrijgelaten bij de tweede paal gleed de Spaanse speelster Belén Iglesias op haar knieën de bal binnen. Het was een doelpunt waar Veenendaal niet veel aan kon doen. Het was eerder een dekkingsfout achterin.
Koning had in de poulefase iets meer te doen dan Veenendaal
Veenendaal kreeg dit EK minder vaak de kans om zich te onderscheiden dan Koning. Tegen Spanje (5-1 winst) verrichtte ze één redding: met haar linkervoet op een schot over de grond. Corners kreeg ze in die wedstrijd niet. Tegen België (2-0 winst) hoefde ze niet één ingreep te verrichten. In dat duel kreeg ze wél een corner tegen, maar de sleeppush werd eruit gelopen.
Koning had in de poulefase iets meer te doen dan Veenendaal. Mooi was haar stickduik op een geslagen strafcorner tegen Spanje. Tegen België pareerde ze een Belgisch schot met haar linkervoet. Door de bal gevaarlijk weg te spelen, gaf ze wel een strafcorner weg. Ook had ze twee ingrepen op de achterlijn.
Dinsdagmiddag bij de 5-0 winst tegen Italië kregen ze allebei geen bal. Voor één van hen was het half uur tegen de Italianen het laatste wapenfeit op het EK. Woensdagavond laat Van Ass de twee hoofdrolspeelsters weten voor wie hij kiest. Donderdag tijdens de halve finale weet de rest van de wereld het ook.
1 Reactie
RobertEngel
Lastige keuze; beide topkeepers! Wellicht zal de keuze we niet op technisch vlak liggen, maar meer op sociaal vlak (wie heeft de beste klik met de verdedigers?)….