Zes Nederlanders in de race voor eretitels van wereldhockeybond

Maar liefst zes Nederlandse spelers zijn genomineerd voor de jaarlijkse prijzen van wereldhockeybond FIH. Thierry Brinkman en Joep de Mol maken kans om Wereldspeler van het Jaar te worden. Xan de Waard en Yibbi Jansen zijn bij de dames op de voorlopige lijst van vijf gezet.

Uiteraard waren deze vier spelers er allemaal bij toen er afgelopen zomer op de Olympische Spelen dubbel goud werd gepakt. Dat geldt ook voor keepers Pirmin Blaak en Anne Veenendaal, die op de shortlist staan van de keepersprijzen. Er zijn geen Nederlandse talenten genomineerd door de FIH, die dinsdagochtend de kanshebbers op de awards bekend maakte.

Joep de Mol in actie tegen België. Foto: Willem Vernes

Van der Horst in 2015 de laatste

De Waard en Blaak gingen er vorig jaar met deze prestigieuze titel vandoor. In 2015 was Robert van der Horst de laatste Nederlandse man werd uitgeroepen tot beste speler van de wereld. Brinkman haalde de afgelopen twee jaar de voorselectie van vijf, maar zag uiteindelijk Indiërs Harmanpreet en Hardik Singh er met de hoofdprijs vandoor gaan.

 

 

 

De lijst met genomineerden is samengesteld door een panel van experts van de FIH. Dat panel bestaat uit spelers, coaches en officials die geselecteerd zijn door de continentale hockeybonden. Via deze link kan er tot 11 oktober worden gestemd op de uitgekozen spelers.


16 Reacties

  1. Reinout van Leeuwen

    Interessant dat bij de keepsters d'Hooghe genomineerd is. d'Hooghe heeft alleen een kans gekregen bij de OS na het (tijdelijk) weg vallen door ziekte van Piccard. d'Hooghe was voor de spelen gedurende langere tijd eerste keus. Tot Ehren een Koning-Veenendaal deed.

  2. adrievandeparel

    Nu de allerbeste vrouw , Frederique Matla , is gelukkig bij de Pro League '19 gekozen als beste speelster, beste van de wereld. Ze is ook Topscoorder van Nederland en HCDENBOSCH. Nu moeten we stemmen op speelsters en spelers die nooit iets gewonnen hebben. Yibbi en Xan gelukkig wel, evenals Anne en Pirmin, Joep en Thierry. Frederique is voor mij de allerbeste, wint en scoort de mooiste goals.

  3. lynnBosman

    Sanders en/of Koolen hadden hier tussen moeten staan. Wat dat betreft had Hoog gelijk, speelsters die opvallen worden genomineerd. Over de Waard bestaat wat mij betreft geen twijfel. Dat is de beste hockeyster ter wereld dus terechte nominatie. Yibbi speelde ook een goed toernooi en werd topscorer. Lorenz speelde ook sterk. Talent Diaz. Wat D'nHooge betreft heb je gelijk Reinout, maar dat geldt ook voor White. Qua mannen, we weten allemaal nu al dat de Indiërs winnen.

  4. LiesedeVos

    Heel jammer dat Koolen en Sanders er niet bij staan. Voor mij zijn zij de beste speelsters van de wereld.

  5. thomjanssen89

    Ik snap dat je vindt dat zij genomineerd hadden moeten worden. Je kan natuurlijk niet alle genomineerden Nederlands laten zijn. Dan kom je tot de conclusie dat Yibbi en Xan echt wel de twee sterspelers zijn van het team.

    1. LiesedeVos

      Kom je tot de conclusie….??? Jij, Thom, komt tot die conclusie. Ik deel die conclusie niet. Mijn conclusie: Koolen of Sanders is de beste speelster van de wereld.

    2. sonja

      Yibbi? Beste sleper ja. Maar zeker niet de beste speler. Koolen en Sanders speelden oerdegelijk op de OS, zoals ze dat eigenlijk altijd doen, en zouden ook zeker genomineerd mogen zijn voor deze prijs. Juist omdat ze altijd goed spelen en niet pieken vanwege 1 unieke vaardigheid….

  6. thomjanssen89

    Waar is Duco Telgenkamp?

  7. thomjanssen89

    Beste LiesedeVos, ik deelde mijn mening. Dat jij vindt dat Koolen en/of Sanders beter zijn dan Xan en/of Yibbi is natuurlijk helemaal goed.

  8. thomjanssen89

    Beste Sonja, Het zou toch ook gek zijn als Maartje Paumen nooit beste speelster van de wereld had gewonnen. Ik hoop dat je wel snapt dat het onrealistisch zou zijn geweest als er 2 verdedigers zouden genomineerd zijn. Ik vind als je beste speelster wint dan moet je wel echt iets extra's hebben Kijk naar Felice Albers zij doet echt iets wat je niemand anders ziet doen. Dat wat Pien en Sanne doen is natuurlijk fantastisch, maar ze doen voor mij niet genoeg om op te boksen tegen een Xan de Waard. Ik snap dat je vindt dat Yibbi in haar veldspel niet de beste van der wereld is, maar als je zóveel scoort kan je bijna niet om haar heen toch?

    1. LiesedeVos

      Onrealistisch om 2 verdedigers te nomineren? Hoezo kan dat niet? (Verdediger en keeper wel oké???) Zowat iedereen had commentaar op het ‘slechte’ spel van NL. De verdediging had het misschien wel drukker dan ooit. Koolen en Sanders waren ijzersterk. Velen zijn gefocust op een mooie actie, een goal oid maar juist de rust, het overzicht en vooral heeeeel weinig balverlies van beide speelsters viel mij op. Gelukkig heeft verdedigster Minke Booij in het verleden de prijs van beste speelster ter wereld wel gewonnen 💪🏻

  9. lynnBosman

    Natuurlijk Thom dat mag jij vinden en dat is jouw mening. Ik ga het geen conclusie noemen want je geeft geen argumenten. Ik deel deze mening niet. Beetje hetzelfde principe als toen Gorzelany werd genomineerd. Yibbi is een belangrijke en geweldige speelster voor Oranje met haar sleeppush. En natuurlijk is het uiterst knap dat ze die belangrijke 1-1 binnen pusht in de finale, ze is zeker de stersleper van Oranje. Ze zal op basis van goed spel en het feit dat ze topscorer is op zo'n groot toernooi ( In Hoogs worden: bij het voetbal was je dan echt de GOAT geweest) reden om haar te nomineren. En dat is prima en ze verdient ook alle credits daarvoor, maar dat wil niet zeggen dat andere speelsters op basis van misschien nog wel beter spel geen nominatie verdiend hadden. Voor mij hadden De Waard, Sanders en/of Koolen genomineerd moeten worden. Om De Waard kom je denk ik niet heen. Dat is mijn mening. En begrijpelijk dat de FIH een keuze maakt en niet alleen Nederlandse speelster selecteert, we willen geen India debacle.

  10. Reinout van Leeuwen

    Sanders had wat mij betreft zeker een plekje op de shortlist verdiend. Zo veel zelfvertrouwen zij uitstraalde in de finale. Alleen al de oplossing vinden onder druk van 3,4 Chinezen. Maar kijk ook naar de 1e shoot-out. Velen vergeten die na afloop. En onthouden de laatste. De eerste shoot scoren is zo belangrijk het zorgt voor dat druk gelijk bij de tegenstander komt. Sanders heeft bovendien een ongekend sterke steal in huis. Overigens ben ik van mening dat de verdediging van de linies het meest als collectief fungeerde.

  11. adrievandeparel

    Frederique is in '19 gekozen als beste speelster van de wereld bij de Pro League in Amstelveen/Amsterdam. Zij verdient het om ook deze prijs te winnen. Frederique wint en scoort de mooiste goals, niet alleen corners, ook strafballen en vooral na supergoede en supermooie akties (zie youtube.com). Gestemd op Yibbi , ze is super belangrijk voor Nederland. Joos Burg had ik als talent van het jaar willen stemmen, best young player of the year.

    1. LiesedeVos

      Waarom zijn de mensen die scoren het belangrijkst? Koolen en Sanders (en de rest van de verdediging) zorgen er juist voor dat wanneer Yibbi, Matla of Xan de bal verkeerd passen of verliezen weer afpakken en terug in het eigen team brengen. Niet onbelangrijk denk ik zo.. Zou best de stastieken willen zien van Koolen (afpakken en juiste passing). Volgens mij is die nagenoeg perfect.

  12. thomjanssen89

    Adrie ik snap je helemaal, soms voelt het gek dat Joosje al 27 is en Xan 28. Ik had Joosje zelf daar ook willen zien, maar er zal vast een leeftijdsgrens op zitten. Ik hoop dat Matla onder Raoul gewoon weer in de spits gaat daar is ze fantastisch ik vind haar geen middenvelder ze kan het wel hoor daar niet van. Als Nederland zijnde met zulke goede spelers moet Matla niet op het middenveld. Ik denk als ze deze olympische spelen in de spits stond zoals vanouds dat een nominatie niets minder dan verdiend was geweest maar helaas was dat niet zo.


Wat vind jij? Praat mee...