‘Zwervende’ Matla ziet Oranje beter worden: ‘Geen lange dip’

De Oranje Dames speelden vrijdag tegen België (3-1 zege) hun beste helft van dit olympisch toernooi. De aanvallers van Nederland kregen met name in de eerste helft alle ruimte om hun grote talenten tentoon te spreiden. De aanvalslust resulteerde in een 3-0 voorsprong in de eerste helft, waarop Frédérique Matla na afloop met een tevreden gevoel op terugkeek.

‘We hebben in de eerste helft lekker gespeeld. Het was daarna een kwestie van dat doortrekken in de tweede helft. Maar toen kwamen we iets meer onder druk. We lieten het ook wat meer gebeuren. We schakelden net wat minder snel. Het is natuurlijk ook warm dus de vermoeidheid speelde ook een rol’, zei Matla,

Oranje speelde daardoor minder dominant in het derde kwart, zakte wat verder weg. Maar niet zo ver als in de wedstrijd ervoor tegen China, constateerde Matla tevreden. ‘Dat derde kwart was het gewoon niet goed genoeg. Het kan altijd zijn dat je bij vlagen in een wedstrijd wat minder bent, dat het even niet lukt. Maar daarna moet je het gelijk oppakken. Wij zijn af en toe geneigd keer op keer fouten te blijven maken. Dan kom je in een sleur terecht, waar je eventjes niet uitkomt.’

Waardevolle les

Matla zag dat zij met haar teamgenoten de mindere fases beter oppakten tegen België. ‘Nu konden we af en toe een foutje maken, maar losten we dat met elkaar op. Hadden geen lange dip. Het is voor ons een waardevolle les dat je niet gelijk een slecht toernooi speelt, als het een keer slecht gaat. We moeten dat gewoon meenemen naar de volgende wedstrijd, in het toernooi groeien en het beste spel spelen op het moment dat het moet.’

Frédérique Matla over haar andere rol. ‘Ik vind het geven van een assist net zo leuk als het geven van het laatste tikje bij een goal.’ Foto: Willem Vernes

België scoorde weliswaar in het derde kwart de 3-1, maar kwam er eigenlijk niet meer aan te pas. Terwijl de ploeg door veel kenners voor het toernooi werd gezien als een belangrijker uitdager om Nederland af te houden van prolongatie van haar olympische titel. Matla: ‘Ik denk dat zij heel goed en sterk hockey spelen. We moeten hen ook de credits geven dat ze anders de tweede helft zijn ingegaan. Ze hebben in het laatste kwart meer druk gezet, gingen een-op-een spelen. Dan wordt het voor ons moeilijker en kun je niet zomaar nog zeventien kansen creëren.’

Groepwinst

Door de overwinning van Oranje is de groepwinst nagenoeg zeker. Tegen Japan, de zwakste ploeg van poule A, moet zaterdagochtend alleen voor de vorm nog een punt worden gehaald. ‘Ik ben daar minimaal mee bezig. Wij willen wedstrijd voor wedstrijd groeien. Als we eerste worden, hebben we op papier de beste uitgangspositie. Ik heb alleen liever niet onze kwartfinale om tien uur ’s morgens wordt gespeeld, dat is wel taai’, zo liet ze met een lach weten.

Anne Veenendaal en Matla bedanken het publiek. Foto: Willem Vernes

Matla ziet het duidelijk niet zo zitten om op dat ongebruikelijke tijdstip te spelen. Maar ze kijkt ongetwijfeld wel uit naar het vervolg van het toernooi, naar de knock-outwedstrijden waarin het erom gaat. Do or die. Duels waarin de speelster van Den Bosch gewoontegetrouw op haar best is. Tijdens de vorige Spelen in Tokio scoorde ze zowel in de kwart- als de halve finale. Uiteindelijk werd ze ook topschutter van het toernooi. Nu staat Matla na vier duels pas op een doelpunt.

Andere rol

‘Ik heb ook heel weinig kansen gehad om goals te maken. Dat komt ook door een andere rol dan de diepe spits waarin ik de afgelopen jaren ben gegroeid. Ik speel meer zwervend, kijk waar de ruimte ligt of waar ik nodig ben. De ene keer is het een hoge bal, de andere keer een lange bal, de andere keer een actie. Het is aan mij om dat een beetje aan te voelen. Ik ben iets minder vaak dreigend in de cirkel, waar ik misschien het bekendst van ben.’

Matla de aangever, in plaats van de afmaker. Tegen Groot-Brittannië bediende ze Marijn Veen met een steekpass waar de 2-1 uit kwam. In het duel tegen China gaf ze Veen een indrukwekkende assist vanaf de middenlijn. ‘Ik vind dat even leuk als het laatste tikje geven bij een goal. Ik weet dat ik er nog vier moet maken voor mijn honderdste. Maar ik kijk nu gewoon wat het team nodig heeft.’

Haar jacht om die magische grens te bereiken, kan ze ongetwijfeld zaterdagmorgen (10.30 uur) verder vervolgen, wanneer Nederland het kwaliteitsarme Japan treft. Matla: ‘Ik heb er zin in. Ik hoop dat we daar nog even lekker kunnen hockeyen en wat goaltjes kunnen maken om weer een stap te zetten.’