Round-up OVK Heren: Kan het spannender in poule B? Bijna niet!

De spanning onderin in poule A is helemaal terug nu Amersfoort won van Alkmaar. En over spanning gesproken, in poule B staat nog helemaal niets vast nu ook de bijna zeker gewaande kampioen HIC volop punten verliest. Het grote achtervolgende veld krijgt de Amstelveners weer in het vizier. Na het paasreces volgt ongetwijfeld een zinderende apotheose.

Overgangsklasse A

Schaakspel Alkmaar – Amersfoort

De degradatiekraker tussen Alkmaar en Amersfoort werd een prooi voor de gasten. 5 Minuten voor tijd scoorde Hays de winnende en dit betekent dat de spanning onderin om te snijden is. 4 Ploegen op 10 en 11 punten op de plaatsen 9 tot en met 12. Voor Alkmaar, dat volgens trainer-coach Alexander Peulen goed speelde, is dit een ferme streep door de rekening. Winst had betekend dat zijn ploeg Amersfoort op 6 punten had gezet. Peulen: ‘Jammer, want het stond bij ons als een huis. Amersfoort speelde op een goed moment met 11 mensen achter de bal, dan kun je moeilijk meer uitgespeelde aanvallen opzetten.’ Ray van der Klis (Amersfoort): ‘Het was een schaakspel deze middag. Defensief hockey, geen grote kansen.’

Huizen rukt op

Huizen rukt dankzij de zege op Breda op naar de 4e plek op de ranglijst. Verdere illusies hoeft de ploeg van Robert-Jan Cox niet te koesteren, want de achterstand op de top 3 is levensgroot. Een 4e plek aan het eind van het seizoen zou overigens een uitstekend resultaat zijn voor de Noord-Hollanders. Breda was in eigen huis de hele wedstrijd meer in balbezit, aldus trainer-coach Mathijs Brouwer (Breda), ‘maar Huizen kreeg de beste kansen.’

Cartouche tevreden

Qui Vive liet als koploper 2 punten achter in Voorburg, waar Cartouche tijdens een uitspeelcorner in de 70e minuut nog een 2e treffer claimde. Uit een strafcorner, zo vertelde Sonja Thomann (Cartouche) na afloop,  verdween de bal over de doellijn, maar in plaats daarvan gaven de scheidsrechters een 2e corner. In dat opzicht is het een teleurstelling dat wij niet hebben gewonnen. Verder was ik tevreden met het getoonde spel van onze kant.’

Tim Oudenaller (Qui Vive): ‘Cartouche speelde een prima eerste helft, maar wij waren vooral na rust uitstekend. De doelman van Cartouche redde toen een paar hele fraaie ballen. Ik kan wel leven met de 1-1.’

Union niet in de problemen

Union had volgens trainer-coach Pancho van de Broek geen kind aan Myra, dat met 1-4 de bietenbrug op ging. Van de Broek: ‘De 1-0 door Myra gaven we niet echt slim weg, maar daarna zijn we eigenlijk niet meer in de problemen gekomen. Myra kwam er wat mij betreft niet meer aan te pas.’

Ring Pass: passie & discipline

Ring Pass weerde zich knap tegen Tilburg. Frank-Jan van Waveren (Ring Pass): ‘Wij hebben het onze tegenstander zeer moeilijk gemaakt, maar na rust gaf de extra kwaliteit van Tilburg de doorslag. Op snelheid, op slimheid en op hardheid. Dat is het verschil tussen 2 ploegen waarvan de één veel spelers met Hoofdklasse-ervaring telt en de ander 7 debutanten op Overgangsklasseniveau. We hebben met passie en discipline gespeeld, ik ben daar trots op.’

Pim Wijzenbeek (Tilburg), die evenals Van Waveren op zoek gaat naar een nieuwe club: ‘Het was een duel met 2 gezichten voor ons. Tijdens de 1e helft was het absoluut niet goed. Er was twijfel, het was slordig en we leverden te weinig energie. Na rust tapten we uit een ander vaatje. Wij overliepen toen Ring Pass. Omdat we gewoon van wit naar wit speelden. Wel respect trouwens voor onze tegenstander.’

hdm’s missie gaat door

hdm kende een opmerkelijke week wegens het totaal onverwachte bericht dat de club het contract met trainer-coach Nanco Jansonius niet verlengde. ‘Dat vergde deze week veel energie, want de spelers waren hierin niet gekend. Ik was eerlijk gezegd ook wat nerveus voor het duel omdat ik niet wist hoe het zou uitpakken, maar de jongens hebben het fantastisch gedaan. Vanaf het begin hebben wij Rood-Wit met veel druk op de bal onze wil opgelegd. Ondanks mijn vertrek zetten we onze missie door. Jammer genoeg kan ik het niet afmaken.’ Zoals bekend wil hdm een coach voor Heren 1 die ook op de zaterdagen nadrukkelijk aanwezig is. Dit om de doorstroming van jeugd naar senioren te optimaliseren.

Myra-Union 1-4 (1-2)
1-0 Bijlsma, 1-1 B. Onstenk (sc), 1-2 B. Onstenk (sc), 1-3 D. Onstenk, 1-4 Noordam

Ring Pass-Tilburg 2-4 (1-1)
0-1 Mallant, 1-1 Absil, 1-2 Mallant (sc), 1-3 van Gennep, 1-4 Swaen (sc), 2-4 Caspers

Rood-Wit-hdm 0-7 (0-3)
Dartée (sc), 0-2 Kallenberg, 0-3 Burkhardt (sc), 0-4 Dartée (sc), 0-5 Dartée (sc), 0-6 Rischen, 0-7 Rischen

Overgangsklasse B

Dapper Phoenix

Gooische pakte op het juiste moment 3 hele belangrijke punten om voorlopig even uit de buurt van het degradatiegewoel te blijven. Tegen het dappere Phoenix werd het 5-2. De gastheren slaagden er onder meer in de gevaarlijke strafcorner van Phoenix te elimineren dankzij uitloper Pieter Nyst. Bij rust was het 1-1, maar na de thee sloeg Gooische in 4 minuten tijd tweemaal toe. Phoenix kwam daarna in ondertal terug tot 3-2, maar daarmee had het team uit Zeist zijn kruit verschoten. Joost van Hasselt (Phoenix): ‘Na de 3-2 kregen wij nog opgelegde kansen die wij helaas misten.’

KZ-HBS: gestreden voor elke meter

Klein Zwitserland en HBS kwamen in 70 minuten niet tot scoren. Je zou denken dat het een saai potje was, maar dat werd het allerminst. Peter Kalfsterman (LZ): ‘Beide ploegen streden voor elke meter. Wij kregen over de hele wedstijd acht strafcorners, maar daar deden we niks mee. Jammer, want met een punt tegen HBS schieten wij niks op.’ Rolf Meurkens (HBS): ‘Het kon vandaag echt 2 kanten op. Ik heb leuke aanvallen gezien en 2 keepers in uitstekende vorm. De eerste helft vond ik voor KZ, de tweede voor ons. Een gelijkspel was hiermee ook wel terecht.’

Almere verdedigt puik

Almere pakte de winst in de topper tegen Laren. Het werd 1-2.  Een kwartier na rust kwamen de gasten op 0-2 en dankzij een potje puik verdedigen kon Laren slechts eenmaal tot scoren komen. Bart van der Wolff (Almere): ‘Dit was een overwinning van het collectief, want verdedigen begint al in de voorste linie.’

Rogier Lommel (Laren): ‘We hebben een goed duel gespeeld. Ik vond het een topper met veel publiek langs de lijn. Na rust gingen we vol voor de winst. We knokten om goed voor de goal te komen, maar dat is ons niet gelukt.’ Voor Laren was het de eerste nederlaag sinds 25 oktober jl.

Uitstekend gekeept, Leiden

Leiden verraste zondag wederom. Na de overwinning van vorige week op koploper HIC was het team van Craig Sieben ditmaal te sterk voor Victoria. Het werd 4-2. Na een 1-0 ruststand maakte Lieden al na 3 minuten in de 2e helft de 2-0 en dat was toch een breekpuntje. Victoria kwam op 2-1 en zette volle druk op het doel van Leiden. Wat dat betreft kwam de 3-1 als een regelrechte bevrijding. Sieben: ‘Daarna hebben we het slim uitgespeeld.’ Boudewijn van Eijck (Victoria): ‘Ons rendement in de cirkel is veel te laag en wij verdedigden ditmaal gewoon slecht. En compliment aan de doelman van Leiden, die was uitstekend.’

Prima resultaat Nijmegen

Nijmegen kan zich niet meer verschuilen achter de rol van underdog. De ploeg draait als een tierelier en rijgt de ene overwinning aan de andere. Samen met Almere en Push staan de Gelderlanders nu op een gedeelde 2e plek. Tegen Were Di stond de formatie van Christian Cavallet na 20 minuten al op een 5-0 voorsprong.

Steven Hendrickx (Were Di), die het allemaal met lede ogen aanzag: ‘We trainen hard, maar zodra er op een fluit wordt geblazen, worden we angstig en onzeker. We spelen dan om niet te verliezen.’  Cavallet (Nijmegen): ‘Wij speelden echt een briljante eerste helft, waarin we op 5-0 komen. Op zich was het jammer dat we dit na rust niet konden doorzetten. We kwamen toen niet lekker in ons spel, maar goed, dit was een prima resultaat.’

HIC verliest voorsprong

HIC tenslotte ziet haar mijlenverre voorsprong van voor de winterstop als sneeuw voor de zon verdwijnen. De laatste 2 weken verloor het team 6 punten, waardoor het gaatje op het achtervolgende veld nog maar 4 puntjes is. Wordt HIC het aangeschoten wild, waarop de concurrentie als bloeddorstige hyena’s gaat jagen? Dat zal inderdaad het geval zijn. Over 2 weken staat het duel HIC-Laren op het programma.

Dirk Verhagen (HIC): ‘Wij moeten voorin scherper worden, want het spel wordt wel beter. We speelden trouwens tegen een prima tegenstander.’ Die tegenstander was Push, dat uiteraard ook aspiraties koestert. De Bredanaars wonnen met 2-0 dankzij 2 doelpunten van Max Kreft. Herman Kruis (Push): ‘HIC ging heel fel van start, maar we hadden het snel onder controle. Wij zetten veel druk op hun middenveld, waardoor ze moeite hadden hun spitsen te bereiken. En voor rust konden wij tweemaal over de vleugels tot een succesvolle aanval komen. Na rust vond ik ons een periode zwak in de omschakeling, waardoor HIC druk kon zetten.’

Gooische-Phoenix 5-2 (1-1)
1-0 Bakker, 1-1 Ashouwer, 2-1 Gabriël, 3-1 Van Wieringen, 3-2 Weber, 4-2 Van Grotel, 5-2 Schilte (sc)

Klein Zwitserland-HBS 0-0

Laren-Almere 1-2 (0-1)
0-1 Verga, 0-2 Verga, 1-2 Schramel

Leiden-Victoria 4-2 (1-0)
1-0 Meijer (sc), 2-0 Hoek, 2-1 Groenland, 3-1 van Nimwegen, 3-2 Van de Kamp, 4-2 Hoek

Nijmegen-Were Di 5-2 (5-1)
1-0 , 2-0 , 3-0 , 4-0 , 5-0 , 5-1 Borremans (sc), 5-2 Wijnen

Push-HIC 2-0 (2-0)
1-0 Kreft, 2-0 Kreft