Tumult bij Push-Laren: wel of geen gat in het net?

In zijn afscheidswedstrijd voor Push – de topper tegen Laren – sleepte Christiaan Teeuwen uit een strafcorner de belangrijke 2-2 binnen. Maar toen gebeurde er iets geks. De bal spatte via de plank omhoog en ontsnapte via een gat in het net uit het doel. Althans, zo leek het. Hij vloog in ieder geval tegen de ballenvanger aan en plofte op de grond neer. Geen goal, oordeelde de scheidsrechter.

Juichend stak Teeuwen zijn hand al in de lucht toen hij in de gaten kreeg dat Laren mocht uitslaan. Overtuigd van zijn gelijk sprintte hij woedend op de scheidsrechter af. Al zijn teamgenoten die even daarvoor rond de kop van de cirkel stonden, bemoeiden zich ermee. Reden genoeg voor de scheidsrechter om de hulp van zijn collega in te schakelen.

Christiaan Teeuwen maakt zijn tweede goal, maar zat hij nou eigenlijk wel of niet? Foto: Willem Vernes

Het ene kamp wilde een goal, het andere absoluut niet

Een overleg van een seconde of twintig was het gevolg. Het ene kamp wilde een goal, het andere absoluut niet. Iedereen wachtte de beslissing in spanning af. Maar na die twintig seconden wees de scheidsrechter alsnog naar de middenlijn. Hij keurde het doelpunt goed. ‘Dit moet je héél zeker weten’, sprak Laren-coach Rick van Domburg Scipio hem hoofdschuddend toe.

Vervolgens was het nog steeds niet gedaan met het tumult. De scheidsrechter inspecteerde het doel en wees voor de ogen van de manager van Push naar het onderste deel van het net, vlak boven de plank. Daar zou het gat zich bevinden. Met een stuk tape probeerde de manager het braaf te dichten, maar de vraag was of het daar eigenlijk wel zat. Zelf dacht hij van niet. Misschien zat het gat juist bovenin het net, maar daar werd niet getapet.

Daar waar de bal door het net heen zou gaan gegaan, wordt een stuk tape aangebracht. Foto: Willem Vernes

In de slotfase maakt Push ook de verdiende 3-2 en de 4-2

Hoe dan ook: het was deze tweede treffer van Teeuwen die de knappe overwinning van Push inleidde. Nadat Laren voor rust via Robbert van de Peppel op voorsprong was gekomen, bracht Teeuwen met een rake strafcorner in de vijftigste minuut zijn ploeg voor de eerste keer op gelijke hoogte. Dat Floris van de Kroon en Gijs van de Ven in de slotfase de 3-2 en de 4-2 maakten, was natuurlijk mooi voor Push, maar na het laatste fluitsignaal ging de meeste aandacht toch echt uit naar Teeuwen, die zijn laatste wedstrijd voor de club speelde.

‘Applaus voor Chris’, klonk het in het kringetje. Teeuwen verhuist voor zijn studie Innovation Management voor een half jaar naar Finland, waar hij onderzoek gaat doen voor zijn scriptie.

‘Twee goals in je afscheidswedstrijd maken, dat verzin je niet’

Teeuwen: ‘Twee goals in je afscheidswedstrijd maken, dat verzin je niet. Aan het eind van de wedstrijd hoorde ik een paar toeschouwers langs de kant zeggen: Chris, geniet nog even van je laatste drie minuten. Dat was emotioneel. Het begon van de week al in de auto, die ik moest inleveren. Toen kwam het besef dat ik een mooie periode afsluit,’ zei Teeuwen, die al in de jeugd bij Push speelde en na een uitstapje bij Phoenix de afgelopen 1,5 jaar in Heren 1 actief was.

Bijna viel zijn droomafscheid in duigen door een gat in een net. ‘Ik werd boos. Ik kon het niet geloven. Ik moest me echt inhouden, want ik wilde geen kaart krijgen. Aan de andere kant: ik pushte die bal misschien wel hard, maar door het net heen, dat kon ik me eerlijk gezegd ook weer niet voorstellen. Zo goed ben ik nou ook weer niet, haha.’

Gijs van der Ven maakt de 4-2, Floris van der Wal ligt verslagen in het doel. Foto: Willem Vernes

‘Als je me in augustus had verteld dat we nu tweede zouden staan, had ik je laten opnemen’

Voor rust waren de grootste kansen voor Laren, dat uit zes strafcorners niet één keer scoorde. Na rust maakte Robbert van de Peppel een weergaloze goal. Hij wurmde zich langs een paar verdedigers van Push heen en sloeg de bal snoeihard in de verre hoek: 2-1. Even leek zijn individuele klasse Laren de overwinning te bezorgen, maar door een ijzersterke slotfase van Push bleven de drie punten toch in Breda.

Door de overwinning steeg Push van de vierde naar de tweede plaats op de ranglijst. Een prima klassering in de winterstop, iets dat zelfs coach Stefan Duyf verbaast. ‘Als je me in augustus had verteld dat we nu tweede zouden staan, had ik je laten opnemen. Of ik had een ieder geval even een belletje met een of ander tehuis gepleegd.’

Duyf: ‘We willen uiteindelijk in de top vijf eindigen. Dat is het belangrijkste, dan bereiken we de Promotieklasse. Dat wordt met deze jonge ploeg al een flinke klus. Vandaag hebben we weliswaar verdiend gewonnen, maar het had ook zomaar anders kunnen lopen. Als Laren in de eerste helft hun corners had binnengeknald, waren we met een flinke achterstand de rust ingegaan.’

Laren-coach Rick van Domburg Scipio schreeuwt zijn mannen toe. Foto: Willem Vernes

‘Wij moeten structureel harder gaan trainen’

Laren kelderde van de tweede naar de vijfde plaats. Coach Rick van Domburg Scipio was dan ook boos op zijn ploeg. ‘Ik vond ons vandaag superslecht. Het probleem is dat wij geen killers zijn.  In de eerste helft moeten we onze kansen gewoon afmaken en in de tweede helft gaan we eraf omdat we alle duels verliezen.’

‘Als wij op voorsprong staan en de tegenstander begint het gaspedaal in te drukken, doen wij nooit met hen mee. Tja, dat is geen houding die je op een zondag even aanneemt. Dat moet je doordeweeks op de training al doen. Wij moeten een stap maken in onze attitude. Wij moeten structureel harder gaan trainen en weerbaarder worden. Dat is een vermoeiende, zware klus. We kunnen niet bouwen op de hoop dat Van de Peppel goed speelt.’

Over de omstreden 2-2 had Van Domburg Scipio na de wedstrijd weinig meer te zeggen. ‘Die zat er gewoon in. Dat geef ik eerlijk toe. Ik wist het op het moment zelf al. Die gasten van Push hebben verdiend gewonnen.’