Onze vooruitblik: dit seizoen wel champagne in Kralingen?

Eindelijk is het dit weekend weer zover. De Promotieklasse-teams komen uit hun zomerslaap en beginnen aan een nieuw seizoen. Wie staat er straks in het voorjaar met de schaal in handen? Welk team krijgt het zwaar? En wie was het meest gehaaid op de transfermarkt? Kortom: we nemen je op sleeptouw naar het nieuwe seizoen. We starten met de vrouwen, waar de enige degradant niet onze belangrijkste titelkandidaat is.

Wie wordt kampioen van de Promotieklasse en waarom?
Het ligt voor de hand om Bloemendaal naar voren te schuiven. Dat is immers de enige degradant uit de Hoofdklasse van vorig seizoen. Maar dat doen we dus niet. We zetten Victoria op één. De kern van de Rotterdamse ploeg is gebleven en beschikt over een solide, ervaren verdediging en een sterke keeper: Amber Klijsen. De komst van vier ex-hoofdklassespeelsters, onder wie de van Rotterdam afkomstige Rebecca Huijgens, geeft de ploeg een kwaliteitsinjectie. Vorig jaar deed Vic al van zich spreken, met play-offsdeelname als beloning. Toen was Tilburg nog een maat te groot. Het zou ons niet verbazen als ze in Kralingen dit seizoen wel aan de champagne kunnen.

En wie eindigen uiteindelijk onder de streep?
Schaerweijde, Breda en Were Di zijn de nieuwkomers dit seizoen en dus moeten zij wennen aan de snelheid op het tweede niveau. Breda laat in de voorbereiding zien niet onder te doen voor de concurrentie. Schaerweijde heeft het lastiger en maakte tijdens de Promotieklasse Cup nog geen indruk. Gelet op de ervaring bij andere teams verwachten we de ploeg uit Zeist onderin eindigt, al weet je het met de nieuwe coach Sjoerd Woelders nooit. Vorig seizoen liet hij promovendus Ring Pass zelfs ruiken aan de play-offs.

Were Di stuntte afgelopen seizoen door HIC na shoot-outs uit de Promotieklasse te kegelen. De Tilburgers staan te boek als een hechte ploeg, maar zonder nieuwe grote namen is de vraag of dit collectief voldoende kwaliteit in huis heeft om niet direct te degraderen. Wij zetten Were Di – sorry, maar helaas – daarom onder de streep.

Were Di won in juni op shoot-outs van HIC en promoveerde daardoor naar de Promotieklasse. Foto: RvG fotografie

Wie is de grote winnaar op de transfermarkt?
Victoria heeft wel vaker een aanzuigende werking op talenten uit de regio die hogerop willen of in de Hoofdklasse net niet hun draai vinden. Dit jaar is wat dat betreft exemplarisch. Als gezegd: spits Huijgens stapte over van Rotterdam. Zij was drie jaar geleden in de Promotieklasse een echte goalgetter. Jip Blaas was niet helemaal gelukkig bij hoofdklasser HDM, maar liet vorig jaar bij Klein Zwitserland zien een absolute smaakmaker te zijn. Hoewel haar ploeg roemloos degradeerde, belandde Blaas op plek drie van het beste-speelster-klassement. Marise Weijschede probeerde het even bij HDM, maar keert na een seizoen terug. In haar kielzog volgde de Engelse Millie Giglio. Geen promotieklasseploeg kan rekenen op zoveel extra hoofdklasse-ervaring.

Wie wordt de topscorer?
Vorig jaar was het antwoord makkelijk geweest. Strafcornerspecialist Bo van Kempen domineerde meerdere seizoenen de topscorerslijst. Maar de verdedigster verliet MOP voor een Amerikaans avontuur. Niet getreurd voor de cornerliefhebbers, want met de degradatie van Bloemendaal is Demi Hilterman dit seizoen te bewonderen in de Promotieklasse. Al jaren staat Hilterman aan de kop van de cirkel. In de Hoofdklasse belandde de verdediger driemaal in de dubbele cijfers. Dat moet een niveautje lager ook wel lukken, denken we.

Demi Hilterman is komend seizoen ongetwijfeld weer goed voor veel cornergoals. Foto: Bart Scheulderman

Wie wordt de beste speelster van dit jaar?
Ring Pass-spits Lise Bom had zomaar Hoofdklasse kunnen spelen dit seizoen. Meerdere clubs trokken aan de handige aanvalster, maar Bom zwichtte niet. Het is mede dankzij Bom – die al eens bij Klein Zwitserland in de Hoofdklasse uitkwam – dat Ring Pass als promovendus in het afgelopen seizoen boven verwachting presteerde. Ze kan versnellen, scoren (vorig jaar twaalf doelpunten), corners halen en is niet snel van de bal te krijgen. Kortom: een prachtige kandidaat voor deze eretitel.

Wie wordt het grote talent van dit seizoen?
Ook Mikki Roolaart flirtte deze zomer met een paar hoofdklasseclubs, maar bleef haar Leonidas trouw. De 21-jarige spits is snel, behendig en heeft een neusje voor de goal. De oud-speelster van Barendrecht behoort nu niet meer tot de echte jonkies van haar team en zal haar ploeg steeds meer op sleeptouw nemen.

Welke ploeg wordt de verrassing van dit jaar?
Na twee seizoenen waarin Leonidas aan de onderkant van de ranglijst bungelde – waarbij het vorige seizoen getekend werd door het overlijden van ploeggenoot Rosella Lindeman – staat het team er weer. Bij de Promotieklasse Cup maakten de Leoniden al indruk door ongeslagen de eerste titel van het jaar in de wacht te slepen. Wij zien de Rotterdammers dan ook zomaar de play-offs halen.

En wie wordt de grootste tegenvaller?
MOP kijkt terug op een onvoorstelbaar seizoen – met grote pieken (halverwege fier aan kop) en diepe dalen (door uiteindelijk niet eens de play-offs te halen). Bepalende speelsters zoals Tess Olde Loohuis en keepster Zoë van de Barselaar bleven, maar er vertrokken ook een aantal sterkhouders, zoals strafcornerkanon Bo van Kempen. Helemaal afzakken zullen ze niet in Vught, maar meestrijden om de bovenste plekken lijkt ook een utopie.

De teleurstelling bij MOP was groot na de inzakking vorig seizoen. Foto: Thijme Huurman

Tot slot. Hoe ziet de stand er na 22 speelrondes uit?

1. Victoria
2. Bloemendaal
3. Leonidas
4. Push
5. Ring Pass
6. Leiden
7. Nijmegen
8. MOP
9. Breda
10. Groningen
11. Were Di
12. Schaerweijde

*Nummer 1 promoveert direct naar de Hoofdklasse
*Nummers 2 en 3 spelen play-offs
*Nummer 10 speelt play-outs
*Nummers 11 en 12 degraderen direct


2 Reacties

  1. charliejanssen

    Alleen al op basis van de corner lijkt Bloemendaal toch favoriet. Hilterman zal er denk ik meer dan 30 inleggen.

  2. robdux

    Bloemendaal is zeker favoriet. Nijmegen en Schaerweijde ogen wel zwak van wat ik heb gezien.


Wat vind jij? Praat mee...