Onze vooruitblik: HGC moet vrezen voor scenario KZ-vrouwen

Eindelijk is het dit weekend weer zover. De Promotieklasse-teams komen uit hun zomerslaap en beginnen aan een nieuw seizoen. Wie staat er straks in het voorjaar met de schaal in handen? Welk team krijgt het zwaar? En wie was het meest gehaaid op de transfermarkt? Kortom: we nemen je op sleeptouw naar het nieuwe seizoen. Na de dames kijken we vandaag naar de heren. Met maar liefst vijf nieuwe teams in de competitie ziet de Promotieklasse er dit seizoen volstrekt anders uit dan vorig jaar. 

Wie wordt kampioen van de Promotieklasse en waarom?
Het wordt een close call, maar wij zetten Schaerweijde op één. Na twee seizoenen in de Hoofdklasse was degradatie afgelopen mei onontkoombaar.  De ambitie voor dit jaar is duidelijk: direct weer promoveren. Jong Oranje-verdediger Tim Knapper en Australiër Patrick Coates vertrokken en het team is vooral aangevuld met jong talent. Al een aantal jaar gooien de Onder 16- en Onder 18-teams van Schaerweijde hoge ogen in de strijd om de landstitels. Laten er nu net vijf spelers uit die gouden lichtingen zijn doorgeschoven naar Heren 1. Het zal voor hen wennen zijn aan het seniorenhockey, maar zij weten wel wat het is om te winnen.

En wie eindigen uiteindelijk onder de streep?
Het nomineren van promovendi HCAS en Leiden ligt hier misschien voor de hand, maar wij noemen in de eerste plaats HGC. Met een volledig nieuw team moet – de eveneens nieuwe coach – Fareed Ahmed keihard aan de bak om een eenheid te smeden van spelers die elkaar tot voor kort niet eens kenden. Wie die nieuwkomers precies zijn, daarover houden ze in Wassenaar hun kaken stijf op elkaar. Op de clubsite staan er wel wat namen bij Heren 1, maar bekende namen kwamen we amper tegen. Al met al staan ze op De Roggewoning voor een waanzinnige uitdaging. Eentje die tijd kost, zoals bij de vrouwen van Klein Zwitserland afgelopen jaar. Zij haalden het niet en we vrezen dat HGC hetzelfde lot wacht.

Voormalige speler van Schaerweijde Fareed Ahmed staat bij HGC als coach voor een monsteruitdaging. Foto: David van Haren

HCAS promoveerde afgelopen seizoen glansrijk naar de Promotieklasse en komt daarmee voor het eerst in de clubhistorie op het op een-na-hoogste niveau uit. Een knappe prestatie van de club uit het kleine Brabantse Asten, waar oud-international Mink van der Weerden vorig seizoen nog speelminuten maakte. Ondanks een sterk collectief verwachten we dat HCAS het op kwaliteit net moet afleggen op dit niveau.

Wie is de grote winnaar op de transfermarkt?
Almere verkeert nog altijd in financieel uitdagende tijden, maar dat is niet te zien aan de selectie van het eerste herenteam. Sterker nog, de club heeft ten opzichte van vorig seizoen een prettige versterking gekregen met de komst van Valentin Verga. Zijn karrenvracht aan interlands (193) en hoofdklasse-ervaring (17 seizoenen) zijn één. Belangrijker: Verga’s energie en commitment aan zijn oude club zijn ongetwijfeld aanstekelijk. Almere is weer een ploeg om naar uit te kijken.

Wie wordt de topscorer?
Op twee spelers na – Noud Borsten (Push) en Stijn Draaijer (Ede) – komt de gehele top tien van topscorers van afgelopen jaar niet meer uit in de Promotieklasse. Borsten en Draaijer zijn dus kanshebbers, maar vlak ook Cartouche-speler Boris Stomps niet uit. De sleepspecialist kreeg bij HGC weinig kansen op de kop van de cirkel, maar dat zal in Leidschendam wel anders zijn. Een paar seizoenen geleden liet Stümpie al zien een ijzersterke strafcorner in huis te hebben. Daarom zetten wij hem bovenaan de lijst.

Boris Stomps is terug bij Cartouche. Foto: Bart Scheulderman

Wie wordt de beste speler van dit jaar?
Het is natuurlijk heel makkelijk om voor Valentin Verga te gaan. Die gaat ongetwijfeld verdedigers slapeloze nachten bezorgen in deze klasse. Een hele goede tegenkandidaat is Lode Draaijer. Een boegbeeld van Ede, die als midden-midden zijn team altijd trouw is gebleven. Vorig seizoen was hij al de nummer vijf in het beste-speler-klassement. En dat voor een hockeyer die debuteerde in de Promotieklasse en het niet moet hebben van zijn doelpunten. Met zijn inzicht in het spel, handige acties en kracht maakte Draaijer indruk. Dat brengt verwachtingen met zich mee voor dit seizoen.

Wie wordt het grote talent van dit seizoen?
Voormalig jeugdinternational Luka Peters timmert al even aan de weg bij Tilburg en dat betaalt zich uit. De geboren en getogen Limburger is handig met de bal, snel en pakt zijn doelpunten mee. Een spits waarvan we dit jaar meer van gaan horen.

Welke ploeg wordt de verrassing van dit jaar?
Cartouche handhaafde zich afgelopen seizoen ternauwernood, maar dit jaar staat er weer een prachtig geraamte. Jong Oranje-keeper Daan Taphoorn en de eerder genoemde Stomps stapten beiden over van HGC. Bovendien is de nieuw aangetrokken Robbert Paul Aalbregt een coach met jarenlange ervaring op het hoogste niveau.  Tijdens de Promotieklasse Cup (waar Cartouche verliezend finalist was) oogden de mannen fris en gretig: vastberaden om zich met de betere teams van de competitie te meten.

En wie wordt de grootste tegenvaller?
Voordaan nam deze zomer afscheid van acht spelers, onder wie de geroutineerde spits Erik Hemesath (gestopt), talent Kjell Plantenga (Kampong) en sluitpost Coen Visser (Leonidas). Met de van Kampong overgekomen Steven Verhoogt is het keepersprobleem opgelost, maar potten breken wordt met een jong, onervaren team een fikse uitdaging. In Groenekan zijn ze voorbereid. Met een American Football-clinic tijdens het teamweekend liet de ploeg zien zich niet zomaar uit het veld te slaan.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Voordaan Heren 1 (@voordaanheren1)

Tot slot. Hoe ziet de stand er na 22 speelrondes uit?

1. Schaerweijde
2. Laren
3. Tilburg
4. Victoria
5. Cartouche
6. Almere
7. Ede
8. Voordaan
9. Push
10. Leiden
11. HCAS
12. HGC

 


4 Reacties

  1. Mark Bouwman

    Ik ben blij met zoveel voorspelbaar inzicht. En wat betreft HGC..... Als hun nieuwe voorzitter maar 10% van het karakter van zijn voorouders heeft, hoeven ze zich totaal geen zorgen te maken. De Oranje lijfspreuk "Je Maintiendrai" zegt toch alles 😉🍊

  2. robbertsmit

    Nou als ze het van een meehockeyende 50 jarige voorzitter moeten hebben dan lijkt mij de laatste plaats meer dan terecht.

  3. ruud-stork

    @bouwman Hebben wij het ook over dezelfde voorzitter die vertelde dat de club weer naar de basis moet en de jeugd moet doorstromen naar de 1e elftallen na het bijna bankroet zijn van de club en toeliet dat dames 1 weer met dure dames uit het buitenland werden versterkt?

  4. rob-tettero

    Geheel mee eens Mark heb een oefenpotje van ze gefloten een dikke 5-1 en een voortreffelijke coach.


Wat vind jij? Praat mee...