Topclub SCHC uit Bilthoven bleef heel de competitie ongeslagen en was dit seizoen hard op weg naar de eerste landstitel in de clubgeschiedenis. Toch stond de ploeg van Lucas Judge op Tweede Pinksterdag met lege handen. Wat ging er mis in de NK-finale tegen Amsterdam?
1. De voorhoede was over de topvorm heen
Pien Dicke en Ginella Zerbo behoren tot de beste spitsen van Nederland. Vaak hebben zij maar een millimeter ruimte nodig om een doelpunt te kunnen maken. Dat bleek ook wel uit de bevrijdende 2-2 van Dicke in de tweede finalewedstrijd, op Tweede Pinksterdag. Op precies het juiste moment kwam zij voor haar man en tipte zij een voorzet vanaf rechts van Famke Richardson binnen, liggend op de grond. Een knappe goal.
Dat neemt niet weg dat de voorhoede van SCHC tijdens de finale al over haar topvorm heen was. Cijfers zeggen lang niet alles, maar wel een hoop. SCHC scoorde in de eerste seizoenshelft 64 keer in veertien officiële wedstrijden (gemiddeld 4,57 per duel). Sinds de jaarwisseling maakte Stichtsche nog maar 48 goals in negentien officiële wedstrijden (gemiddeld 2,52 per duel).
Dit had onder meer te maken met de blessures van Dicke en Zerbo. Dicke liep in de kwartfinales van de Euro Hockey League tegen Den Bosch een voetblessure op, waardoor zij enkele wedstrijden ontbrak. Zerbo stond wekenlang aan de kant met een hersenschudding. Pas in de play-offs maakte zij haar comeback.
Door hun blessures, maar ook door hun mindere vorm viel de productie van SCHC in aanloop naar de play-offs terug. Dicke scoorde dit seizoen zeventien goals: twaalf in de eerste helft van het seizoen, slechts vijf in 2023. Zerbo maakte dit seizoen twaalf goals, waarvan slechts één na de jaarwisseling. Niet één van hun teamgenoten sprong in het gat dat zij achterlieten. In plaats van dat ervaren speelsters als Xan de Waard en Laurien Leurink in 2023 meer doelpunten voor hun rekening namen, wisten ook zij minder vaak te scoren. De voorhoede had simpelweg te vroeg gepiekt.
2. De corner van Yibbi Jansen werd onschadelijk gemaakt
Omdat de aanvalslinie dus al over haar topvorm heen was, was SCHC tijdens de NK-finale grotendeels afhankelijk van de strafcorner van Yibbi Jansen. Die liep dit seizoen als een trein. In 2023 maakte Jansen maar liefst 19 van de 48 goals van SCHC.
Amsterdam slaagde er afgelopen maandag echter in om het grootste wapen van SCHC zoveel mogelijk uit te schakelen, door slechts één strafcorner weg te geven. Deze bal werd door Jansen door het midden gepusht en was een prooi voor keepster Anne Veenendaal.
In de eerste finalewedstrijd, van vorige week zaterdag, versierde SCHC een stuk meer strafcorners: in totaal vier. Drie minuten voor tijd sleepte Jansen de 2-2 binnen. Maar bij twee andere corners had de ploeg van coach Lucas Judge de pech dat Jansen niet binnen de lijnen stond. Zodoende liet Stichtsche twee grote kansen liggen om tot een doelpunt te komen.
3. SCHC had moeite met de snelheid van Amsterdam op de flanken
Het grootste wapen van Amsterdam is hun snelheid op de linker- en rechterflank. Stichtsche had haar handen vol aan de snelle speelsters van Amsterdam, zoals internationals Maria Verschoor en Felice Albers. Een goed voorbeeld daarvan is de 1-0 van Fiona Morgernstern van vorige week zaterdag. Na een prachtig één-tweetje op de zijlijn met Freeke Moes lag voor Felice Albers het veld helemaal open en soleerde zij op volle snelheid naar binnen, wat leidde tot een doelpunt. Door het duel op de zijlijn te verliezen, liet SCHC tegenstander Amsterdam in hun kracht komen.
Ook in de tweede finalewedstrijd bleek dat SCHC niet altijd was opgewassen tegen de snelheid op de flanken, vooral niet in het derde kwart. Lange rushes van Maria Verschoor en Felice Albers leverden Amsterdam telkens meters terreinwinst op. Daardoor wist Amsterdam de cirkel van Stichtsche grote delen van het derde kwart te omsingelen. SCHC slaagde er niet in om onder de druk uit te hockeyen. Uiteindelijk leidde dat tot een strafcorner van Amsterdam, waaruit Stella van Gils de 1-2 scoorde.
4. De tegengoals vielen te makkelijk
De verdediging van SCHC was jarenlang de achilleshiel, maar mede door de komst van Renée van Laarhoven en Lisa Post staat het achterin tegenwoordig als een huis. De achterste linie was dit seizoen zelfs de minst gepasseerde verdediging van de Tulp Hoofdklasse. Ook gaf Stichtsche in de finale weinig kansen weg, onder meer door de twee sterke Amsterdamse spitsen Marijn Veen en Freeke Moes kort op de huid te zitten. Toch vielen de tegengoals uiteindelijk te makkelijk.
Alexandra Heerbaart is een goede keepster die zich de afgelopen jaren sterk heeft ontwikkeld. Maar in de NK-finale verkeerde zij niet in topvorm. In de eerste finalewedstrijd tegen Amsterdam kreeg zij twee houdbare ballen tegen. Bij de tip-in van Fiona Morgenstern had ze kunnen ingrijpen. Bij het tweede doelpunt van Morgenstern, na een pass van Moes, verkeek Heerbaart zich op de bal, waardoor Morgernstern met een gelukje scoorde.
Het contrast met keepster Anne Veenendaal van Amsterdam was groot. Veenendaal voorkwam afgelopen maandag met een belangrijke redding dat Mette Winter al vroeg in de wedstrijd SCHC naar een 2-0 voorsprong schoot. Ook in de shoot-outs maakte Veenendaal het verschil. Zij maakte twee belangrijke reddingen, terwijl Heerbaart drie keer op rij over haar backhand werd geklopt. Vorig seizoen was Heerbaart in de halve finale van de play-offs tegen Amsterdam wél de shoot-outheld. Een teken dat het dit seizoen ook zomaar de andere kant op had kunnen vallen.
5 Reacties
robvisser
De juiste conclusies, al vond ik het eerder wat amateuristisch dan pech dat Yibbi in de heenwedstrijd in het vierde kwart op de bank zat. Dat had gewoon niet gemoeten. Als ze in het veld had gestaan en de strafcorner had gescoord, dan had A'dam aan een 2-2 in Bilthoven niet genoeg gehad om shootouts af te dwingen. Maar gedane zaken nemen geen keer. SCHC was de weken in de aanloop naar de play-offs toe steeds minder in vorm, daar waar Amsterdam en Den Bosch juist beter in vorm kwamen.
LiesedeVos
Je kan het niet loslaten hé Rob ? Jij schetst het ideale plaatje vd 1e wedstrijd waarin Yibbi heel veel speelt en strafcorners erin pusht. Wellicht had het ook zo kunnen zijn dat ze veel speelde maar het af moest leggen tegen de fitte, super snelle (wel gewisselde) flanken van Amsterdam en überhaupt geen corners kreeg. Ik heb genoten van de wedstrijden. Gunde het SCHC meer maar voor mij was Amsterdam de terechte winnaar. Op naar de pro league wedstrijden…
Piensmits
Amsterdam had gewoon de meest fitte selectie van de 3. Den Bosch miste met Fernig en vd Plas 2 belangrijke schakels, SCHC had net Zerbo en Dicke terug. Wat betreft die corner, er is geen zekerheid dat deze erin zou zijn gegaan, daarmee doe je ook Veenendaal en de strafcornerverdediging van Amsterdam tekort! En als ze er in stond en erin pushte, wie zegt dat Amsterdam dan niet teruggekomen zou zijn naar (toen nog) 2-2 met hun pijlsnelle aanval? Aan ALS heb je niks. SCHC heeft te vroeg gepiekt, dat is een terechte conclusie. Iedereen weet wie de top 3 gaat zijn voor het seizoen begint, maar het echte werk begint in de PO en daar laat SCHC het liggen.
misha-van-oostveen
Het was gewoon een geweldig spannende pot met een zeer sterk startend SCHC. Ze vergaten de 2-0 te maken. Adam gebruikte het hele veld en misschien was dat in het 2e en 3e kwart het verschil. Knap dat SCHC de 2-2 maakte en erin bleef geloven. Jammer dat er daarna in de laatste 4 minuten niet door SCHC gekozen is voor een extra veldspeler en daardoor de kans op wellicht een strafcorner. Je wist dat van Veenendaal meer ervaring had in het tegenhouden van shoot-outs. Maar ik realiseer me dat dat makkelijk praten is. SCHC en Amsterdam jullie hebben er een geweldig ‘gevecht’ van gemaakt met wisselende momenten waarin de winst gepakt kon worden. Finalewaardig en geweldig georganiseerd door SCHC. Ik was voor SCHC dus daarom extra zonde voor jullie. Amsterdam gefeliciteerd.
yves-delos
Ik zou zeggen dat de play-offs een commerciele feest is zoals het was in België. De heren van Leopold moesten 20x kampioenen worden door hun top seizoen maar ze waren zelfs niet in finale...