Waar vorig seizoen de focus lag op verdedigen, is aanvallen nu het motto bij SCHC. Dat was in de topper tegen Amsterdam (2-2) vermakelijk, maar niet altijd even goed. Aanvoerder Xan de Waard was dan ook niet tevreden. ‘Het was veel te rommelig.’
Toen Maria Verschoor een minuut of vier voor tijd een Amsterdamse strafcorner de touwen in tipte, droop de teleurstelling van de Bilthovense gezichten af. SCHC was sterker in het topduel met Amsterdam, maar kwam zelf secondes voor tijd nog goed weg tijdens de eerste test van het seizoen, toen een ultralate Amsterdamse corner net geen treffer opleverde.
‘In de eerste 22 wedstrijden maakt het niet zoveel uit hoe je hockeyt’, stelt aanvoerder Xan de Waard vlak na afloop in het Wagener Stadion. Ze begint vrijwel direct over de play-offs. Pas in mei moet het allemaal precies kloppen in Bilthoven. Want De Waard won iedere prijs die er te winnen viel, maar de landstitel ontbreekt nog altijd. ‘We moeten tijdens de play-offs zo min mogelijk fouten maken. Op deze avonden gaat het om oefenen en testen. Allemaal voor dat ene moment.’
‘We spelen nu écht hockey’
Coach Gilles van Hesteren veranderde afgelopen seizoen het motto in Bilthoven. Waar de vertrokken trainer Lucas Judge de afgelopen jaren – en vooral in zijn laatste seizoen – de focus legde op verdedigen, staat nu aanvallen op één. De Waard staat daarom ook niet meer verstopt vlak voor de eigen verdedigers, maar staat veel hoger op het middenveld. Dichterbij de aanval dus. Zo is ze ook veel vaker aan de bal. ‘We spelen nu écht hockey’, zegt de aanvoerder. Het zijn weinig woorden, maar ze wel zijn veelzeggend. ‘Er zit veel energie in het team. We willen ook echt graag aanvallen.’
Met de nieuwe tactiek lukte het haar ploeg dan ook om 26 keer te scoren in zes duels. Een meer dan prima gemiddelde. En wie denkt dat Yibbi Jansen met haar wereldcorner minimaal de helft van de productie voor haar rekening nam, heeft het mis. Haar teller staat dan wel op zeven, maar er waren nog zeven anderen die dit seizoen al scoorden. De Waard staat nog niet op dat lijstje, ze keek wegens een blessure aan haar voet veel toe na de gewonnen Spelen van Parijs. Afgelopen week maakte ze pas haar eerste seizoensminuutjes en inmiddels is ze weer fit.
De Waard is enthousiast over de manier van spelen, maar er moeten nog veel dingen beter, verzekert ze. ‘We staan heel hoog, dus het is logisch dat we veel scoren. Vaak gaat het goed, maar vandaag was het veel te rommelig’, gaat de aanvoerder verder. ‘We geven veel te grote kansen weg. Maar uiteindelijk leren we alleen van deze wedstrijden. Vier keer in een seizoen treffen we een tegenstander die even goed is. Van die momenten moeten we iets opsteken.’
Het verdrietige nieuws
Het had de week van de waarheid had moeten worden voor SCHC – met in één week duels tegen Amsterdam en Den Bosch. Maar hockey was ineens even niet meer belangrijk, toen de ploeg vorig weekend hoorde dat de vader van Elzemiek Zandee plotseling was overleden. SCHC en Amsterdam speelden donderdagavond dan ook met rouwbanden en hielden een indrukwekkende minuut stilte. ‘Het was een heel zware week. Voor het team, maar al helemaal voor Elzemiek en haar familie. Het is tragisch, treurig en heel heftig. Als je zulke dingen meemaakt, boeit zo’n hele hockeywedstrijd niet meer’, weet De Waard.
Door de heftige week ging ook de Hockey India League wat aan haar voorbij. De Waard schreef zich net als Maria Verschoor, Freeke Moes, Yibbi Jansen en Michelle Fillet – die donderdagavond ook allemaal aanwezig waren in het Wagener Stadion – in voor de lucratieve competitie in het hockeygekke land. Zes weken bivakkeren in Azië voor de ervaring, maar zeker ook voor het salaris. ‘Ik heb even naar de veiling gekeken, maar we waren met z’n allen deze week veel meer met het verlies bezig’, vertelt ze.
De regerend Wereldspeelster van het Jaar werd dinsdag uiteindelijk geveild voor zo’n 11.000 euro. Dat was het minimale bedrag van de international, waar secondenlang niet eens op geboden werd. Het was Dave Smolenaars (coach van Delhi SG Pipers) die zijn veilingstokje uiteindelijk de lucht in stook. Niemand ging over het bod van de Nederlandse coach heen.
Een pijnlijk en vooral onbegrijpelijk moment, waar De Waard in alle eerlijkheid ook maar weinig van begrijpt. ‘Ik ben teleurgesteld over het bedrag’, zegt ze eerlijk. ‘En ik ben niet de enige. Het is echt zonde.’ Terwijl ze zich langzaam richting de kleedkamer begeeft besluit ze: ‘Ik denk dat het vrouwenhockey nog grote stappen moet zetten.’
7 Reacties
Sjang Fijen
Je hebt gelijk Xan, het hockey moet nog grote stappen maken ............ vooral in India. Janneke Schopman, eerder en succesvol coach van SCHC en speler van Den Bosch heeft niet voor niks India de rug toegekeerd, werkt nu bij de Oosterburen en zal het daar zeker naar de zin hebben, Janneke kennende. Eerlijk, ik vind dameshockey vaak technisch beter en ook spannender, briljanter dan vaak het gebeuk van de mannen. Heb je gisteravond gezien hoe Maartje Krekelaar een juweel van een doelpunt scoorde tegen Oranje Rood, dat is pas genieten. Na de wedstrijd Den Bosch- Oranje Rood ging het niet over, dat Den Bosch gewonnen had, even over de rivalen Amsterdam en SCHC gelijkspeelden, nee het gesprek ging over de veiling en met name de bedragen die geboden werden. Belachelijk dat wereld toppers als jij en Maria Verschoor voor nauwelijks meer dan 10 milles over de Buehne gingen, en daarvan Xan gaat nog de helft aan kosten vanaf. Janssen en Jansen hebben wel geboft. leuk voor hun. Volgens mij heb je binnenkort weer last van je hiel en Maria een ander mankement!! Voel je h'm ? Verder, Hockey League India is niet meer dan het woord zegt en met al hun grootspraak blijft dat zo. Van Den Bosch dames gaat alleen Charlotte Englebert voor 16 milles naar India, de rest heeft niet ingeschreven op deze koehandel. Ook niet Burg en Matla, beiden met een sterk scorend vermogen. Joosje Burg vertelde "ik ben vanaf morgen alleen bezig met de wedstrijd zondag tegen Kampong en woensdag tegen SCHC ". Zo willen we het horen. Houdoe en bedankt. Sjang.
Reinout van Leeuwen
Ik ben van mening dat de verschillen in beloning tussen mannen en vrouwen in India juist niet zo groot zijn. Jonas de Geus en Jorrit Croon zijn voor dezelfde bedragen onder de hamer gegaan als Maria, Xan,Freeke en Eva. Zowel bij de heren als bij de dames waren er uitschieters. Gerekend naar het beschikbare budget zijn Jorrit & Jonas dus voor de helft van de prijs van voornoemde dames aangetrokken. Iets wat in de hoofdklasse niet zo snel zou gebeuren.
Marcel0509
Het blijft toch bizar dat dit soort toppers - ook overige doordeweekse duels - naar een tijdstip van 20.30 wordt geveegd. Je doet er direct betrokkenen en toeschouwers ook geen plezier mee, volgens mij. Voor media als kranten is het bovendien ook een onhandig tijdstip, deadline-technisch gezien. Al zou het maar een uurtje naar voren worden gehaald, dat zou al een groot verschil maken. Looking at you, KNHB...:-)
robertvh
Technisch beter.... interessante mening.
lynnBosman
Natuurlijk hadden de vrouwen voor de HIL maar de helft van het budget van de mannen en werd op de Indiase speelsters flink geboden. Udita voor 32L, Tete voor 20L. De namen zeggen mij niet veel, maar in India zullen dit uiteraard grote namen zijn die veel fans met zich mee de stadions inbrengen. Ik kan mij wel voorstellen dat het bod teleurstellend is, zeker als je bedenkt dat dit ook voor Ierse en Britse internationals neergelegd is en je olympisch Goud in je zak hebt. Overigens werd m.u.v. Jansen niet veel geboden op buitenlandse middenvelders. Ach wat de reden ook is, laat zien dat de andere clubs het mis hadden om niet op je te bieden en je prijskaartje volgend jaar oploopt. Wat betreft de rest van het interview: dat je grote kansen weggeeft heeft natuurlijk ook te maken met je tegenstander. Amsterdam is niet de minste en zal ook nog meer gaan groeien. Ze zijn nu nog niet compleet, maar dat is SCHC ook nog niet. Al laatste wil ik Elzemiek Zandee en familie veel sterkte wensen met dit grote verlies.
Reinout van Leeuwen
Omdat 2 derde van de selecties uit spelers/ speelsters uit India moet bestaan is er juist op de Indiërs flink geboden. Niemand wil de mindere garde. Als clubs dan ook nog eens gaan opbieden tegen speelsters die men vantevoren als ' goedkoop' inschat blijft er voor de echte 'sterren' minder over. Mischien speelde ook bij Xan, Freeke en Jorrit mee dat ze geblesseerd zijn/ waren. Overigens moeten we vanuit NL niet denken dat alle sterren uit ons landje komen. Zag vanavond de Zuid- Afrikaanse broers Casiem een belangrijke bijdrage leveren in het doel van AMS.
peter-de-ruiter
Als je kijkt naar het verschil in de Indiase mannen en vrouwen league en dan vooral het aantal wedstrijden en dus budgetten, dan vind ik het helemaal niet zo raar dat er 'slechts' 11.000 voor De Waard is geboden. Dit is voor 4 wedstrijden. Janssen en Jansen kregen (om en nabij) de 30k en 60k. Lijkt me dat dit het verschil duidelijk maakt tussen 4 en 8 wedstrijden. Dat De Waard maar 11k krijgt heeft m.i. met zoveel met het verschil tussen mannen en vrouwen te maken...