Een portret van Noor Omrani: hockeybekendheid zonder interlands

Ze speelt niet in Oranje, ze is ook niet de topscorer van de competitie, maar ze is wel één van de bekendste hockeysters van Nederland. Noor Omrani weet haar weg online en in de entertainmentbranche steeds beter te vinden. Een portret van de mediagenieke aanvaller van Den Bosch.

Eerst stapte ze in de auto van oud-profvoetballer Andy van der Meijde voor een video op zijn populaire YouTube-kanaal. Vervolgens dook ze op in het SBS 6-programma De Alleskunner VIPS. En als klap op de vuurpijl won ze het veelgeprezen RTL 4-programma De Verraders, waarmee ze wekenlang elke vrijdagavond in de huiskamer kwam van een miljoen televisiekijkers.

Omrani, wereldkampioen geworden in 2022 met Jong Oranje in Zuid-Afrika, is voorzichtig in de voetsporen aan het treden van voormalige hockeybabes als Ellen Hoog, Naomi van As en Fatima Moreira de Melo. Op Instagram doorbrak ze onlangs de magische grens van 50.000 volgers. Van de huidige generatie hockeysters heeft alleen Eva de Goede (68K) meer followers dan zij. Internationals als Lidewij Welten (46K), Maria Verschoor (39K), Xan de Waard (39K), Frédérique Matla (28K) en Wereldspeelster van het Jaar Felice Albers (8,5K) worden door Omrani afgetroefd.

In de auto bij Andy van der Meijde

In de vorige decennia braken speelsters als Ellen Hoog en Fatima Moreira de Melo eerst door in het Nederlands elftal, waarna zij vervolgens hun uiterlijk inzetten op weg naar de status van Bekende Nederlander. Omrani bewandelt een ander pad naar de roem. Zij heeft nog nooit voor het Nederlands elftal gespeeld. Ze ontving evenmin een uitnodiging voor de trainingsgroep.

Omrani heeft haar status in de wereld van entertainment vooral bereikt via social media. Een verschijnsel dat in het tijdperk van Ellen Hoog en zeker van Fatima Moreira de Melo nog in de kinderschoenen stond.

Omrani is, zoals dat tegenwoordig heet, een influencer. Dat Andy van der Meijde haar ooit uitnodigde voor een ritje in zijn auto, komt in de eerste plaats doordat zij al hard aan de weg timmerde op het gebied van social media. De spontane en mediagenieke Omrani weet bovendien precies wat er voor de draaiende camera’s van haar wordt gevraagd. Dat ze daarnaast ook nog hockeyt, is voor iemand als Van der Meijde in zekere zin ondergeschikt, maar maakt het plaatje voor hem wel compleet. Helemaal omdat ze dat ook nog eens doet in de top van Nederland, voor topclub Den Bosch.

En niet alleen Van der Meijde, maar ook media als de Telegraaf en FHM grepen de groeiende online status van Omrani aan voor een video over haar hockeycarrière. Elk van dit soort reportages is natuurlijk gratis reclame voor de sport. Dat zij ook nog eens de vriendin is van Feyenoord-voetballer Marcus Pedersen, maakt haar voor de media bovendien alleen maar extra interessant.

Voor de sport is het doodzonde dat Omrani niet in Oranje speelt

Elke sport heeft behoefte aan een gezicht. Het schaatsen heeft Jutta Leerdam. Het atletiek Femke Bol. Het shorttrack Suzanne Schulting. Als een magneet trekken zij de schijnwerpers naar zich toe. Zodoende verkopen zij niet alleen zichzelf, maar veel belangrijker nog: ook hun sport.

Het hockey had met olympisch kampioen Fatima Moreira de Melo en later met tweevoudig olympisch kampioenen Ellen Hoog en Naomi van As lange tijd drie geweldige ambassadrices. Maar na het beëindigen van hun loopbaan sprong niemand van de huidige generatie internationals in het gat dat zij achterlieten. Met als gevolg: minder aandacht voor hockey in de landelijke media.

Wat dat betreft is het doodzonde dat Omrani niet in het Nederlands elftal speelt. Zij weet haar weg in de mediawereld steeds beter te vinden, maar om écht uit te groeien tot het gezicht van het hockey, is het leveren van prestaties op het wereldtoneel onvermijdelijk. Scoort zij over een jaar in Parijs het winnende doelpunt in de olympische finale, voor het oog van het miljoenenpubliek dat thuis aan de buis gekluisterd zit, dan is zij in één klap het nieuwe boegbeeld van de sport. Maar zonder olympisch goud of gewonnen EK’s en WK’s is haar verhaal op hockeygebied voor relevante sportmedia simpelweg nog te mager.

Noor Omrani knuffelt haar vriend en Feyenoord-voetballer Marcus Pedersen nadat zij in het Topsportcentrum Rotterdam met Den Bosch landskampioen in de zaal is geworden, begin 2022. Foto: Willem Vernes

Blijft Omrani hockeyen als haar vriend Marcus Pedersen een transfer maakt?

Omrani, uitgeroepen door Voetbalzone tot voetbalvrouw van 2022, is inmiddels 22 jaar. Voorzichtig klopt er alweer een nieuwe lichting talenten op de deur. Of ze ooit haar debuut in het Nederlands elftal maakt, is nog maar de vraag. In de play-offs van afgelopen mei blonk ze niet uit. Ze draaide bij Den Bosch met vier goals en zes assists een redelijk seizoen, maar er zijn simpelweg nog te veel speelsters die beter en vooral beslissender zijn dan zij.

Bovendien: wat als haar vriend Marcus Pedersen een transfer naar het buitenland maakt? Aan FHM vertelde Omrani dat zij dan hoogstwaarschijnlijk met hem meeverhuist en haar hockeycarrière in Nederland ten einde komt. Een keuze die uiteraard begrijpelijk is, maar voor het hockey zou dat jammer zijn. Van haar opgebouwde bereik op social media en haar verworven status in de entertainmentwereld heeft de sport dan eigenlijk nog te weinig vruchten geplukt.


11 Reacties

  1. Runa Honig

    Dit artikel heeft een vervelende ondertoon en is negatief geframed. Kan dat niet anders Marco?

  2. pietersmits

    Dat stoorde mij inderdaad ook meteen. Is het niet zo dat iedere speelster haar eigen afwegingen mag maken? En is het zo dat als je wel in het nationale team speelt je goed bezig bent? Ik mis een beetje het respect. Volgens mij staat een Omrani voor het merendeel van de getalenteerde jeugd die uiteindelijk andere prioriteiten stelt en dat verdient alle respect.

  3. robvisser

    Ze moet vooral doen wat ze zelf belangrijk vindt, maar ik denk dat haar carrière buiten het hockey om wel ten koste gaat van datgene wat ze in de sport zou kunnen bereiken. Aan de andere kant, misschien zit er ook niet meer in bij haar en is dat de reden dat ze haar aandacht heeft verlegd naar andere dingen, wie zal het zeggen? Ik denk in ieder geval wel dat de dames die Oranje halen meer focus hebben op de sport en niet dat soort dingen erbij doen die Omrani doet.

  4. SanderVerkeij

    Het gros van de influencers doet alles om bekender te worden en pakt alles aan wanneer het geld oplevert. Een negatieve toon of niet, een verhaal wat voortkomt vanuit de realiteit.

  5. robvisser

    @pietersmits De meeste dames hebben een studie erbij en hebben waarschijnlijk niet zo'n behoefte eraan om zichzelf in de spotlights te zetten, bijvoorbeeld door bij ene Van der Meijde op de achterbank te zitten of andere publiciteit te zoeken. Maar nogmaals, het staat Noor Omrani vrij om dat wel te doen.

    1. eugeappel

      Daar gaan we weer. Nu een ander slachtoffer van HCDB bij “mijnheer” Visser. Wat een nare mentaliteit toch

    2. Esthermug@icloud.com

      Als je studeert Rob ga je een studielening aan!! Als je niet studeert moet je zelf gaan verdienen, met hockey verdien je het namelijk niet, en vooral niet met vrouwenhockey!!

    3. SanderVerkeij

      @eugeappel: of jij leest alleen wat je wilt lezen. Onlangs ook kritische noten gezien betreft Moes en Veen. Dus alleen maar Den Bosch is een beetje overdrijven vind je ook niet?

    4. eugeappel

      @sanderverkey: C’est le ton qui fait la musique…..

  6. pietersmits

    @rob Excuus, ik klikte mis en verwijderde per ongeluk de reactie waarop jij reageerde. Bij deze terug de reactie waarop jouw reactie hierboven. @robvisser We hebben het over hockey he . Een sport die vooral in Nederland enig belang heeft en waar je zelfs in Nederland nauwelijks (geldelijke) waardering voor krijgt als vrouw. Ik vrees dat de carrière buiten het hockey om over het algemeen behoorlijk lijdt onder het hockey. Die focus op hockey is leuk voor ons aan de zijlijn, maar vaak toch ook wel een beetje sneu voor de speelsters zelf.

  7. misha-van-oostveen

    Ik ken Noor Omrani als een meid die alles op haar eigen wijze benadert. Social media en de mogelijkheden die het geeft hoort bij deze generatie. Lekker je ding blijven doen Noor en daarnaast kun je vast ook nog stappen bij DB maken. Succes!


Wat vind jij? Praat mee...