Unieke prijs voor Pinoké en Bloemendaal op ABN Cup

De dames van Pinoké en de heren van Bloemendaal hebben de eerste prijs van dit seizoen in de pocket. Op het ABN Amro Hockey Weekend was Pinoké stadgenoot Hurley met 1-0 de baas. Bloemendaal rekende later op de middag eenvoudig af met Klein Zwitserland: 4-0. 

Kari Stam was zondag het goudhaantje bij de dames van Pinoké. De spits tikte vlak voor rust van dichtbij de enige treffer binnen. Dat deed ze zo sneaky dat de scheidsrechter aanvankelijk niet doorhad dat zij de bal had aangeraakt en de goal afkeurde. De treffer viel in een gezapige eerste helft, waar de kansen op een hand te tellen waren. Na rust werd het wat leuker in de wedstrijd tussen beide Amsterdamse subtoppers, die ook komend seizoen azen op de vierde plaats.

Traditiegetrouw deden beide rivalen bijzonder weinig voor elkaar onder. Twee corners van Pinoké werden van de lijn gevist. In de slotfase kreeg Hurley nog aardige kansen op de gelijkmaker, maar zowel een backhandschot van Sophie Schelfhout – de nieuwe aanvoerder van Hurley – als een strafcorner van nieuwkomer Dymph Luttge, leverde geen succes op.

Daarom ging de Marijke Fleuren Trofee, de eerste titel van het prille seizoen, naar Pinoké. Dat pakte daarmee een uniek prijsje. Want nog nooit wonnen de Amsterdammers een titel(tje) in het veldhockey. Alleen in de nationale zaalcompetitie (2022) waren zij al eens de beste.

Pinoké – Hurley 1-0
26. Kari Stam 1-0

Bloemendaal zorgeloos langs KZ

Ook Bloemendaal – toch niet de minst succesvolle club van het land – won het voorbereidingstoernooi voor het eerst. De finale waarin De Mussen toesloegen, was een stuk minder spannend dan die bij de dames. Nathan Ephraums, de nieuwe Australische spits van Bloemendaal, prikte binnen het kwartier de openingsgoal op de borden.

Rond het rustsignaal klaarde de ploeg van de teruggekeerde coach Michel van den Heuvel de klus. Marc Miralles sleepte probleemloos de 2-0 op borden, vlak voor de pauze. Direct daarna stond de verdediging van KZ te tukken, waarna Casper van der Veen simpel binnentikte. Aan het eind van kwart drie beukte de talentvolle spits de 4-0 binnen met z’n backhand.

Bloemendaal speelde zondag uiteraard zonder gouden olympiër Jorrit Croon, die herstelt van een enkeloperatie. Ook Jasper Brinkman, die vlak voor de Spelen afviel bij Oranje, ontbrak bij de titelkandidaat. De verdediger, maakte eerder in de voorbereiding wel minuten, moest vanwege rugklachten toekijken.

Bloemendaal – Klein Zwitserland 4-0
13. Nathan Ephraums 1-0
28. Marc Miralles (sc) 2-0
32. Casper van der Veen 3-0
45. Casper van der Veen 4-0

Overige uitslagen

Plaatsingswedstrijden vrouwen
Kampong – Oranje-Rood 3-1
Sosha Benninga, Guusje Moes, Bente van der Veldt | Bibi Donraadt

SCHC – Rotterdam 3-1
Jip Dicke 3 | Charlotte de Vries

HGC – Amsterdam 0-0
Amsterdam wint na shoot-outs

Huizen – Tilburg 0-4
Mikki Roberts 2, Clarissa Schneider, Abi Raye

Plaatsingswedstrijden mannen
Rotterdam – Pinoké 5-0

Jeroen Hertzberger 2, Dylan Lucieer, Guus Jansen, Joaquin Menini

HDM – Oranje-Rood  2-4
Fabian Verzuu, Chris Taberima | Thibeau Stockbroekx, Borja Lacalle, Jelle Galema 2

Kampong – Den Bosch 4-3
Lars Balk, Caspar Dobbelaar, Sander de Wijn, Finn van Bijnen | Thierry Brinkman 2, Timo Boers

Nijmegen – SCHC 1-2
Dylan Wotherspoon | Cedric Terwel 2

Hurley – Amsterdam 0-3
Luke Dommershuijzen, Boris Burkhardt, David Huussen


Wat vind jij? Praat mee...