HGC maakt komend seizoen een rigoureuze ommezwaai in zijn tophockeybeleid. Door geldproblemen wordt het totale budget van het eerste herenteam naar eigen zeggen ‘enorm verlaagd.’ De club draagt zelf geen cent meer af aan het vlaggenschip. De toekomst is ongewis voor de tweevoudig kampioen die nog nooit degradeerde uit de Hoofdklasse. Voor dames 1 van HGC verandert er vooralsnog weinig.
Concrete cijfers kan HGC-tophockeybestuurslid Mark van Loon niet noemen. ‘Maar neem van mij maar aan dat we flink moeten snijden. Het gaat om tonnen die we minder kunnen investeren. Ik wil het niet eens hebben over besparen. Het geld is er gewoon niet meer om bij HGC twee topteams in de lucht te houden. Dat doet pijn, dat is niet wat we willen. Maar we kunnen niet op de oude voet verder.’
Het opmerkelijke besluit is een gevolg van de gedaalde inkomsten van HGC, dat de afgelopen jaren het ledental zag dalen van 1350 naar 950. Bovendien haakten belangrijke sponsoren af. De club raakte dieper en dieper in de schulden. ‘Heren 1 was voor een fiks deel afhankelijk van het geld vanuit de club. Maar op een gegeven moment kom je op een punt dat de verenging geen substantiële bijdragen meer kan leveren. Simpelweg omdat het geld van de leden nodig is voor ‘de rest van de club.’ Voor de velden, het clubhuis en de training van meisjes C2. Dat is de basis. Bovendien levert een tophockeyteam amper geld op. Er is, tot mijn grote spijt, geen business-model. Geen inkomsten uit entreegelden of transfers. Daardoor komt er – behalve baromzet op een drukke dag- bijna geen geld terug in de club.’
De toekomst van Seve van Ass en Lucas Veen
HGC ging de winterstop in als de nummer negen van de Hoofdklasse. De Gazellen maakten tot nu tot alle 51 seizoenen op het hoogste niveau mee. De aankomende verandering heeft ongetwijfeld invloed op de samenstelling van de selectie. Daarin zit nu bijvoorbeeld nog international Seve van Ass en Jong Oranje-talenten zoals Lucas Veen en Jan van ’t Land. Bovendien herbergt de ploeg vier buitenlandse spelers zoals de Spanjaard Marc Bolto en de Indiër Devindar Walmiki. Een leegloop ligt op de loer voor komend seizoen.
‘We willen natuurlijk niet iemand afschrijven. Maar ook ik verwacht dat de ploeg er heel anders uitziet komend jaar’, zegt Van Loon. ‘We kunnen spelers niet meer bieden wat ze nu krijgen. De jongens zijn natuurlijk op de hoogte gebracht over de financiële situatie. Ze schrokken, maar vroegen ook direct hoe ze konden helpen. Een aantal is al in gesprek met andere clubs. Dat houd je toch niet tegen. Van de positieve kant bekeken: dit schept ook eens kans voor eigen jeugd of jonge talenten. Of juist voor oud-HGC’ers die uit clubliefde ons komen helpen. We willen ondanks alles volgend seizoen een zo goed mogelijk team neerzetten. Al zijn de middelen een stuk beperkter dan voorheen.’
Het is nu nog onduidelijk hoeveel geld er straks in heren 1 van HGC omgaat. ‘Tot vorig jaar hadden we een budget om in het linkerrijtje mee te spelen. Dit seizoen was er al wat minder geld voor handen. Ik vraag me af of het bedrag dat we nu overhouden Hoofdklasse-waardig is, al hopen we natuurlijk dat er ergens nog wat bijkomt. Het belangrijkste is dat we de geldstromen van het team nu volledig hebben losgekoppeld van de club.’
De positie van dames 1 en de geklapte fusie met KZ
Bij de dames is het toekomstbeeld iets lichter gekleurd. Van Loon geeft aan dat dat uithangbord – met onder meer internationals Eva Drummond en Margot van Geffen – wel een vergelijkbaar budget houdt. ‘Voor dames 1 hebben we een aantal specifieke sponsoren. Bovendien gaat – nog steeds – in het dameshockey minder geld om dan bij de heren. Daardoor is het makkelijker om een topteam op de been te houden, ook zonder contributiegelden. Want ook de dames krijgen geen geld meer van de club zelf. Net als bij de heren worden hun financiën in een aparte stichting geregeld vanaf komend seizoen.’
HGC deelde eind november z’n leden al mee dat het water aan de lippen staat op De Roggewoning. De roemruchte club onderzocht de afgelopen maanden ook een fusie met de Haagse buren van Klein Zwitserland. ‘Maar die is nu van de baan’, vertelt Van Loon. ‘We hebben verschillende scenario’s bekeken. Bijvoorbeeld om op beide locaties door te gaan, maar de topteams bij de senioren en de jeugd – vanaf de Onder14 – te combineren. Dat leek mij een prachtig plan voor het tophockey in Den Haag, maar dat ligt allemaal heel gevoelig qua sentimenten. Daarop is het plan helaas geklapt.’
Dinsdag werd een mail aan de leden gestuurd waarin werd aangegeven dat de club alles doet om schuldenvrij de toekomst in te gaan. ‘Daarin zijn al grote stappen gemaakt. Bovendien zijn we bezig om geld om te halen, via evenementen, nieuwe sponsoren en schenkingsacties. We hopen zo dat er een nieuw HGC ontstaat. Een club die wel in z’n geheel toekomstbestendig is. Dat dit een toekomst is zonder een heren 1 dat mee kan doen in het linkerrijtje van de Hoofdklasse, dat is pijnlijk. Zeker gezien de historie van onze club. Maar dat de hele club om zou vallen, dat is nog veel erger.’
11 Reacties
charliejanssen
Eerlijk verhaal, hoewel ze ook niet anders kunnen met het mes op de keel. Interessant om de discussie mbt salariëring van mannen en vrouwen weer eens aan te wakkeren. Specifieke sponsoren voor alleen de mannen of alleen de vrouwen. Bij hgc weet heel hockey Nederland dat de vrouwen worden gespekt door papa Van Loon zelf. Wie van de mannen en/of vrouwen wil nog op het zinkende schip stappen? Benieuwd waar dit verhaal eindigt. En dit is echt niet de enige topclub met geldproblemen hoor!
robdux
Niet zelden pompt het bestuurslid tophockey van een vereniging geld in een team. Totdat het stopt. Je mag je als club echt achter de oren krabben met zulke constructies. Het is jammer dat hun fusie mislukt is. Het is allemaal “net” niet in Den Haag. Jeugd HDM en KZ is talentvol, maar lopen uiteindelijk ook weer weg. Doodzonde.
nic-vis
Die eis van sommige sponsoren van deze clubs dat mannen en vrouwen topteams evenveel betaald moeten krijgen is een gotspe als de meeste D1 teams van deze clubs er keihard afgaan tegen hun eigen JO18-1.
JacquesBrinkman
Er is NU geen business model. Er is wel degelijk een business model van (top)hockeysport te maken. Dat vraagt om 'anders' en 'groot' denken/handelen. Dus entreegeld, opleidingsvergoeding, transfers (ook tussentijds zoals in het voetbal), veel en veel actiever in media, competitiewedstrijden op 22 zondagen ipv afraffelen met dubbels en avondwedstrijden. We hebben visionairs nodig ipv 'winkeloppassers'.
willem-janpelle
Als je groot wil denken moet je een keuze durven maken tussen clubhockey versus landenhockey. Bij keuze voor het eerste kun je bijv. denken aan een hoofdklasse in gesloten format volgens een Amerikaans systeem (NBA, NHL, NFL, etc), waarin de beste spelers ter wereld acteren, en met commerciële aantrekkingskracht. Dan krijg je een nationaal team met de beste (amateur) Promotieklasse spelers, en eventueel een 'dreamteam' op de OS. Zolang de nationale ploeg, met overvolle agenda, de overdreven prioriteit blijft krijgen die het nu heeft, zal het altijd modderen blijven met het hoofdklasse hockey.
marnixhendrik
Tav dat ‘anders en groot denken’ (wat dat ook is..)heeft een ieder de afgelopen tientallen jaren wel de tijd gehad. Tijd om feiten onder ogen te zien. Andere sporten zijn interessanter geworden , ook voor sponsors en (internationaal) tophockey is geen boeiende kijk sport en zeker geen rendabel ‘business model’. Helemaal niet erg. Tienduizenden spelers beleven er plezier aan. In ieder geval een dapper besluit van HGC ; zouden meer clubs moeten doen.
sander-bout
Is bij HGC niet het grote probleem dat ze bij de senioren alleen selectie teams hebben. Zonder het 5e geen 1e, zeg maar.
willem-janpelle
Nauwelijks een verrassing. Net als eerder Laren en KZ kon HGC spelers betalen dankzij een kern bemiddelde leden. Dat hebben ze jaren vol kunnen houden, maar is uiteindelijk geen duurzaam model, dus houdt een keer op. Verder heeft HGC al jaren weinig senioren, die gaan naar buurman Groen Geel voor het recreatiehockey. Te vaak denken hockeybestuurders als voetbalbestuurder: een spannend transferspel met 'spelers halen'. Men vergeet daarbij dat een BVO, onder het mom van "eerste levensbehoefte", doodleuk bij de gemeente aanklopt om gered te worden, maar een hockeyclub hoeft dat niet te proberen.
Mark Bouwman
Afgezien van HGC: hoe vaak is de houdbaarheid van het "professionele" clubhockey in dit achterhaalde HK-model al niet aan de orde geweest? Als je het professioneel wil regelen als KNHB, regel het dan ook goed of stop met betalingen die een bepaald plafond te boven gaan.
marnixhendrik
Feiten onder ogen zien: hockey is prachtig maar niet erg aantrekkelijk om naar te kijken. En zeker geen rendabel business model. Dit hebben de afgelopen tientallen jaren toch wel bewezen?
yvon@hoogeweegen.nl
@ Jacques: Hoe zie je dit dan voor je mbt het clubhockey? Voor hoeveel clubs is dit te realiseren? Hoe financier je dit? Wie komen er wekelijks (betaald) kijken? Dat zijn 'een handjevol' clubleden of mensen uit de buurt. Ik zou juist zeggen: focus je op het verenigingsleven. Zorg dat een club weer gaat leven voor de leden. Betrek je topspelers bij de opleiding van de jeugd (wellicht kan je ze daar dan wel iets voor betalen), maar verder geen betalingen meer van spelers bij clubteams, uitsluitend via KNHB betaling aan internationals. Maar misschien ben ik teveel een 'winkeloppasser'?