Effectief Pinoké deelt eerste tik uit aan Kampong

Pinoké heeft in de eerste halve finale van de play-offs een flinke tik uitgedeeld aan Kampong, de nummer één van de reguliere competitie in de Tulp Hoofdklasse Heren. Op het volgepakte complex aan de Jan Tooroplaan in Amstelveen sloeg de ploeg van coach Jesse Mahieu met name in de eerste helft genadeloos toe: 3-1.

Pinoké had op 6 november 2011 voor het laatst van Kampong gewonnen en was daarna 23 (!) competitiewedstrijden op rij zonder zege gebleven tegen de Utrechters. Die statistiek maakt de overwinning van donderdag extra bijzonder. De gretige Steekneuzen maakten veel meer aanspraak op de winst dan Kampong, dat niet in zijn gebruikelijke ritme kwam en net als afgelopen weekend bij Oranje-Rood (4-3) een zeldzame nederlaag moest slikken.

Effectief Pinoké

Kampong het balbezit, Pinoké de goals. Dat was in een notendop de boeiende eerste helft. Een helft die Sander de Wijn, eigenlijk pas weer hersteld van een periode vol blessureleed, grotendeels vanaf de bank moest aanschouwen. De ervaren verdediger verstapte zich aan het einde van het eerste kwart en moest de strijd al binnen het kwartier definitief staken.

Sander de Wijn gaat naar de grond tijdens het duel met Pinoké. Foto: Willem Vernes

Vanuit de dug-out zag De Wijn hoe Kampong de bal best aardig rondspeelde, maar niet echt gevaarlijk in de buurt van Pinoké-doelman Hidde Brink kon komen. Pinoké was op zijn beurt in de omschakeling veel gevaarlijker. Na wat speldenprikjes via Sébastien Dockier en Boris Aardenburg brak een actie van aanvaller Florent Van Aubel de wedstrijd in het tweede kwart open. Hij dolde Jip Janssen op de achterlijn en zag zijn backhandschot eindigen op het lichaam van Pim Wasser: strafbal voor de thuisploeg. Een koud kunstje voor Alexander Hendrickx, die feilloos raak schoot: 1-0.

Janssen slaat weer toe

Vijf minuten later was die voorsprong alweer verdwenen. Jip Janssen mocht aanleggen voor zijn eerste strafcorner na een gestrande aanvalsopzet van ploeggenoten Terrance Pieters en Jelle Phijffer. De topscorer van de Utrechters liet het buitenkansje niet onbenut en pushte halfhoog hard raak: 1-1, zijn 35ste doelpunt van het seizoen voor Kampong.

Hier kan Jip Janssen (tweede van rechts) nog lachen: hij heeft Kampong naast Pinoké gebracht uit een strafcorner. Foto: Willem Vernes

Toch was het in de slotminuten van het tweede kwart opnieuw Pinoké dat genadeloos toesloeg uit de spaarzame kansen die de ploeg kreeg. Eerste tipte Miles Bukkens prachtig raak op een hoog backhandschot van Dockier (2-1), daarna vuurde Marlon Landbrug een zuiver forehandschot af na een pass van Miles Bukkens. Zo stond het ineens 3-1 in een helft waarin Kampong toch het beste van het spel had.

Geen volgende klap

Pinoké had meteen na rust de wedstrijd al in het slot kunnen gooien, maar liet drie grote kansen onbenut. Achtereenvolgens Lukas Sutorius, Texas Bukkens en Miles Bukkens lieten het na een volgende klap uit te delen aan Kampong. Een gemiste kans, zeker omdat de bezoekers op dat moment met tien man speelden na een groene kaart van verdediger Bram van Battum.

Pinoké juicht na de 3-1 op Kampong. Foto: Willem Vernes

Kampong kon daar maar bar weinig tegenover zetten. Spelverdeler Jonas de Geus kwam te weinig aan de bal en áls de Utrechters de bal al hadden, dan was de ploeg die al vrij snel weer kwijt, mede door prima intercepties aan de kant van Pinoké. Voorin was Duco Telgenkamp een van de actiefsten aan Kampong-zijde, maar ook hij kon niet voor doelgevaar zorgen.

Corners overleven

Gesteund door de 3-1 voorsprong ging Pinoké vol zelfvertrouwen het laatste kwart in, waarin het al snel twee opeenvolgende strafcorners van Janssen overleefde. Nadat de tweede poging van Janssen naast de paal belandde, klonk er een oerkreet uit de mond van Pinoké-keeper Brink, blij als hij was met deze twee mislukte pogingen. Het werd gevierd als een mini-overwinning.

Pinoké kreeg drie minuten vóór tijd een nieuwe strafcorner te verwerken, ondanks een aangevraagde videoreferral van Hendrickx. Maar ook die poging van Janssen werd gekraakt en leverde Kampong slechts een lange corner op, waaruit geen gevaar meer ontstond.

Zo pakte Pinoké een belangrijke voorsprong in het tweeluik met de koploper. Zondag staan beide ploegen opnieuw tegenover elkaar, dan in Utrecht. Kampong moet dan met een veel beter strijdplan op de proppen komen dan vandaag in Amstelveen. Anders is de eerste landstitel sinds 2018 definitief uit het zicht.

Lees hieronder de hoogtepunten terug van het eerste duel in de halve finales van de play-offs tussen Pinoké en Kampong