Tilburg in stromende regen niet beter, wel efficiënter dan SCHC

Tilburg heeft zondag uitstekende zaken gedaan in de strijd tegen degradatie. Op bezoek bij concurrent SCHC werden in de stromende regen drie punten opgevist. Jip Krens maakte tien minuten voor tijd de winnende treffer uit een strafbal: 2-3.

Natuurlijk zijn we pas tien wedstrijden onderweg in de Tulp Hoofdklasse. Zijn we nog niet eens op de helft. En toch waren de belangen ontzettend groot zondagmiddag aan de Kees Boekelaan in Bilthoven. SCHC kon bij winst een echt gat met hekkensluiter Hurley slaan. Voor Tilburg was dit een must-win om nog enigszins uit het competitiemoeras te ontsnappen.

Vuvuzela’s

Maar wat begon de ploeg van Sjoerd Marijne flets in Bilthoven. Het was niet Tilburg, maar SCHC dat enigszins kleur aan de eerste minuten van de wedstrijd gaf. In de openingsfase was het aftasten en afwachten en moest het publiek vooral zichzelf vermaken. Laat dat maar aan Bilthovenaren over. Die pakten massaal de vuvuzela’s uit hun jaszakken en toeterden zich een ongeluk. Als je je ogen dichtdeed, waande je zomaar op het WK voetbal van 2010 in Zuid-Afrika. ‘Ga daar maar bij de keeper staan’, klonk het langs de lijn.

Die keeper, dat was Sander van Berkel, de sluitpost van Tilburg. Hij moest in de eerste helft veel meer werk verrichten dan zijn collega aan de overkant. SCHC deelde de lakens uit en kwam na een dik half uur terecht op voorsprong. Max Sweering – de gevaarlijkste aanvaller van de thuisploeg – bediende Bram Weers die de terechte 1-0 op de borden bracht.

Leandro Tolini juicht na een treffer voor Tilburg. Foto: Koen Suyk

Tilburg reageerde met een passend antwoord. Uit de eerste de beste aanval kwam een strafcorner voort. De eerste van de wedstrijd pas. Leandro Tolini liet weer eens zien waarom de Brabanders hem zo graag wilden hebben en sleepte de gelijkmaker hard in de linkerbovenhoek. Daarmee was het heerlijke tweede kwart nog niet voorbij. Want nog geen minuut na die 1-1, kwam SCHC weer ook voorsprong. Een sleep van Cédric (spreek uit ‘Seeedriek’, op z’n Frans dus) Terwel werd van richting veranderd en viel in het Tilburgse doel: 2-1. Het gevolg: nog meer geluid uit de vuzuzela’s.

Tolini doet het opnieuw

Tilburg moest weer in de achtervolging. En weer bleek dat een klus die wel besteed was aan de formatie van Marijne. Twee minuten na de spreekwoordelijke thee pushte Tolini, opnieuw de bal achter Matthijs Odekerken, de keeper van SCHC. Ditmaal overigens halfhoog in de andere hoek. Een minuut later zorgde Maico Casella voor een heleboel oeh’s en ah’s, toen hij een bal spijkerhard over het doel van de Bilthovenaren sloeg. Tilburg was sterker, frisser en had voor de eerste keer deze wedstrijd de touwtjes in handen.

Maico Casella wordt op de huid gezeten. Foto: Koen Suyk

De wolken werden niet alleen op het veld donkerder voor SCHC. De regen kwam met bakken uit de hemel. Daar was maar één iemand echt blij mee. De sponsor van de thuisploeg die juist op deze dag gratis paraplu’s uitdeelde. De toeschouwers moesten zich in allerlei bochten wringen om nog een glimp op de vangen van het duel dat erg spannend was, maar kwalitatief niet best was. Precies wat je vooraf van een kelderkraker zou verwachten.

Tilburg perste op een belangrijk moment – tien minuten voor tijd – de beste aanval van de dag eruit. Fabian Verzuu bracht de bal de cirkel in, waarna een hoop sticks op elkaar kletterden en de bal uiteindelijk, en natuurlijk tot ongenoegen van SCHC, op de stip terechtkwam. Jip Krens pushte raak en bracht Tilburg voor het eerst deze wedstrijd op voorsprong, 2-3.

Waterballet

SCHC bleef netjes en gedegen hockeyen op het nieuwe veld dat het water prima verdroeg. Misschien wel iets te keurig: een beetje opportunisme was zeker niet verkeerd geweest. Wat niet hielp, was een groene kaart voor Marnix Kleinsman. Toen Casella dezelfde straf ontving, haalde SCHC z’n keeper eruit. De Bilthovenaren gingen all-in, maar kwamen niet verder dan een mislukte vrije bal in de hoek van het veld. Die werd door Ties Klinkhamer tegen de zijplank van het doel gejaagd. Kans verkeken, game over.

Tilburg bleek zo in het waterballet de meest effectieve ploeg. Een eigenschap die de Brabanders kan helpen om uit de krochten van de Hoofdklasse te klimmen.

SCHC – Tilburg 2-3
32. Bram Weers 1-0
34. Leandro Tolini (sc) 1-1
35. Cédric Terwel (sc) 2-1
39. Leandro Tolini (sc) 2-2
63. Jip Krens (sb) 2-3