Round-up Tulp HK (H): degradatie Schaerweijde, EHL-ticket B’daal

De heren van Schaerweijde zijn zaterdag gedegradeerd uit de Tulp Hoofdklasse. De ploeg uit Zeist verloor in eigen huis met 5-3 van Rotterdam. Laren en HGC gaan proberen zich via de play-outs te handhaven op het hoogste niveau. Bloemendaal sloot de reguliere competitie af op een eerste plaats. Dat levert de ploeg een startbewijs op voor de EHL.

Het hoofdklasseavontuur van Schaerweijde zit er na twee seizoenen op. De 5-3 thuisnederlaag tegen Rotterdam bezegelde het lot van de ploeg uit Zeist, die bij een tussenstand van 1-1 en 2-2 rechtstreekse degradatie leek te gaan ontlopen. Op basis van doelsaldo sluit Schaerweijde het seizoen uiteindelijk als hekkensluiter af. Rotterdam zette zijn laatste zeven duels om in winst. Zaterdag treffen de Rotterdammers Bloemendaal in de halve finales van de play-offs.

Bij de 1-1 van Thur Stadelmaier gloorde er hoop bij Schaerweijde op ontlopen van rechtstreekse degradatie. Foto: Bart Scheulderman

De opdracht voor Laren luidde: evenveel of meer punten scoren dan Schaerweijde om rechtstreekse degradatie te voorkomen. De eerste ontmoeting op het hoogste niveau in Den Haag tussen beide ploegen sinds 1984 leverde Laren een fikse nederlaag op. Het werd 5-1, maar concurrent Schaerweijde ging met 5-3 onderuit tegen Rotterdam. Hierdoor voorkwam Laren rechtstreekse degradatie, maar zal de ploeg zich via de play-outs moeten zien te handhaven op het hoogste niveau. HDM, dat genoeg had aan een punt, verzekerde zich door de zege van nog een seizoen in de Tulp Hoofdklasse.

Voor de tweede keer in de clubhistorie moet HGC zich via play-outs zien te handhaven in de Tulp Hoofdklasse. In het seizoen 2005-2006 stelde de Wassenaarse ploeg lijfsbehoud veilig dankzij twee zeges op Hurley (2-5 en 3-1). Play-outs ontlopen kon HGC gezien het slechte doelsaldo in vergelijking met HDM nauwelijks. Rechtstreekse degradatie was mogelijk indien Laren en Schaerweijde zouden winnen en HGC zou verliezen. Het duel tegen Amsterdam eindigde uiteindelijk onbeslist, waarbij HGC een 3-1 voorsprong uit handen gaf. Hierdoor blijft de ploeg van coaches David van Ass en Floris van der Linden in 2024 zonder zege. Amsterdam zette een nieuw, negatief, clubrecord in de boeken. De ploeg won dit seizoen slechts zes wedstrijden. Het oude record stamde uit 1991-1992 toen de Amsterdammers zeven van de 22 competitiewedstrijden won.

Dankzij de 2-0 zege op Klein Zwitserland heeft Bloemendaal de reguliere competitie afgesloten met de twaalfde zege in de laatste dertien competitieduels. In die reeks is de ploeg van coach Rick Mathijssen zonder nederlaag. Op het eigen Kopje is Bloemendaal al 27 wedstrijden zonder nederlaag. Met 78 treffers in 22 duels is de ploeg ook de meest productieve in de Tulp Hoofdklasse. Bloemendaal verzekerde zich door als eerste te eindigen van een EHL-ticket.

Vorige maand stonden beide ploegen tegenover elkaar in Eindhoven voor een inhaalwedstrijd. Toen nam Kampong de volle buit mee naar huis. Dit keer waren de rollen omgedraaid. Oranje-Rood won met 3-2 en kwam er een einde aan een reeks van acht duels waarin Kampong geen nederlaag leed. Beide ploegen treffen elkaar volgende week zaterdag opnieuw in Utrecht, dan in de halve finales van de play-offs.

Landskampioen Pinoké heeft het hoofdklasseseizoen in mineur afgesloten. Ondanks een 2-0 voorsprong werd met 5-2 verloren van Den Bosch. Voor beide ploegen stond niets meer op het spel. De Bossche formatie was al een tijdje uitgespeeld en Pinoké werd vorige vorige week defintief uitgeschakeld in de race om de play-offs. Net als in de acht eerdere confrontaties was er geen gebrek aan doelpunten. De laatste negen wedstrijden leverden een totaal van 58 treffers op, een gemiddels van 6,44 doelpunten per duel.

Lees hieronder de hoogtepunten terug van de 22ste en laatste speeldag in de Tulp Hoofdklasse Heren


Wat vind jij? Praat mee...