Kippenvel bij matchwinnaar Joosje Burg: ‘Zit er lekker in’

Met nog drie minuten op de klok deelde Den Bosch zaterdag in het eerste finaleduel om de landstitel een tik uit aan SCHC (0-1). De reboundgoal van Joosje Burg uit een strafcorner van Frédérique Matla geeft de 21-voudig landskampioen vandaag in de return aan de Oosterplas een licht voordeel, maar ook niet meer dan dat.

De eerste krachtmeting tussen SCHC en Den Bosch had aanvankelijk veel weg van een schaakwedstrijd. Het was lange tijd aftasten aan beide kanten, met als logisch gevolg dat beide keepers weinig aan het werk werden gezet. Pas na rust kwam de wedstrijd meer los, ontstond er meer doelgevaar en waren er meer oehs en ahs hoorbaar aan het stampvolle complex aan de Kees Boekelaan.

‘Zeg maar gerust dat het voor het publiek in het begin saai was’, zegt matchwinnaar Joosje Burg, nadat ze bij Viaplay en de NOS haar verhaal heeft gedaan over de kraker. ‘We zakten allebei veel in. Het was niet het hockey dat je graag wilt zien. Maar ja, in topduels met SCHC en Amsterdam is het anders hockeyen. Daar vallen niet vaak grote uitslagen. En zeker niet in de finale om de landstitel.’

Joosje Burg in duel met Anna de Geus van SCHC. Foto: Willem Vernes

De meeste kansen in de spannende eerste finale tussen SCHC en Den Bosch kwamen vooral voort uit standaardsituaties. Met name in het vierde kwart nam de druk van de bezoekers toe en kon de ploeg van coach Marieke Dijkstra een aantal keer gevaarlijk worden uit een strafcorner.

‘Ik zei op de bank tegen de meiden: kijk elkaar aan, we gaan die goal nog maken. We kregen kansen, haalden corners, zij haalden maar net een bal van de lijn uit een strafcorner… We dachten: dit komt goed. Dat gevoel hadden de meiden in de dug-out ook, dat we ‘m echt nog gingen maken.’

De snoekduik van Burg

En niet voor het eerst dit seizoen was het Burg die voor het doelpunt zorgde. Met nog drie minuten te gaan sprintte de aanvaller bij de vijfde strafcorner van de wedstrijd richting het SCHC-doel van Marsha Zwezereijn, dat door Frédérique Matla onder vuur werd genomen. Met een snoekduik reageerde ze als eerste toen de bal via de legguards van Zwezereijn voor haar stick terecht kwam. Een typische spitsengoal.

Burg: ‘Kreekie [Maartje Krekelaar] zei tegen mij bij die corner: ga voor de backhand-tip, vol inlopen en inglijden met je stick. Mattie zou ‘m links laag slepen. Ik rende achter de tweede blokker [Mette Winter] langs en kon de bal vol binnenduiken nadat -ie bleef liggen bij de voeten van de keeper.’

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door hockey.nl (@hockeynl)

Kippenvel van Krekelaar

Die goal was alweer haar 21ste treffer van het seizoen, een aanscherping van haar persoonlijk record. In deze play-offserie staat de teller al op vijf. Nooit eerder was ze met zoveel doelpunten zo belangrijk in de strijd om de landstitel. In acht vorige deelnames aan de play-offs liet ze in totaal vier goals aantekenen.

‘Ik zit er lekker in’, zegt Burg over haar vorm. ‘Ik zit goed in mijn vel, voel me zelfverzekerd. Ik pak veel doelpunten mee en dat voelt heerlijk, al draait het daar niet alleen om. Kijk naar de ontlading van Kreekie op het moment dat zij de corner haalt waaruit ik uiteindelijk scoor. Ik krijg kippenvel terwijl ik er nu over praat. Zij is zo’n strijder. Ik geniet ervan hoe zij de play-offs speelt. Ze gaat er vol voor, draait en turnt in die cirkel en legt de bal op een voet. Dat ik ‘m maak is leuk, maar die actie van haar is misschien nog wel veel mooier.’

Ontlading bij Charlotte Englebert (links), doelpuntenmaker Joosje Burg en Maartje Krekelaar. Foto: Willem Vernes

Benauwd derde kwart

Zo prettig als het vierde kwart eindigde voor Den Bosch, zo benauwd had de ploeg het in de vijftien minuten ervóór. Daarin stond het lang met de rug tegen de muur en voerde SCHC juist met een aantal strafcorners de druk op. Keeper Josine Koning onderscheidde zich een paar keer met een prima reflex en ook eerste uitloper Pien Sanders en lijnstop Rosa Fernig verrichtten nuttig werk bij de kanonskogels van Yibbi Jansen.

‘Met een specialist als Yibbi moet je zo min mogelijk strafcorners tegen krijgen’, lacht Burg. ‘De eerste opdracht is om er überhaupt geen tegen te krijgen. Maar áls we er dan een tegenkrijgen, dan geven we ons leven om ‘m eruit te lopen. Je moet uitstralen dat je die bal wilt pakken. Dat lukte goed. We hebben de afgelopen week veel tijd in de cornerverdediging gestoken. Fijn dat dat dan ook zijn vruchten afwerpt.’

Frédérique Matla (links), Babs Reijnen, Laura Nunnink en Joosje Burg bedanken het publiek in Bilthoven. Foto: Willem Vernes

Vanmiddag om 13:15 uur spelen beide ploegen aan de Oosterplas de allesbeslissende wedstrijd om de landstitel. Burg verwacht een compleet ander duel dan gisteren aan de Kees Boekelaan.

‘Die 0-1 voelt heel lekker’, zegt Burg. ‘Je deelt toch de eerste tik uit. Maar tegelijkertijd: we beginnen gewoon weer op 0-0, net als in de tweede halve finale tegen Kampong. Het wordt een heel andere wedstrijd dan deze. SCHC heeft niets meer te verliezen. Zij gaan veel meer komen. We speelden gisteren prima, maar in het tweede duel moet er nog twintig procent bij iedereen bij.’