Onze vooruitblik: SCHC, A’dam en DB dichter bij elkaar dan ooit

Van de jongste jeugd tot de donderdagse damescompetitie, iedereen is alweer aan het hockeyen. Behalve de echte grote sterren. Die komen dit weekend voor het eerst weer in actie in de Tulp Hoofdklasse. Wie verrast, staat er op, gaat eruit en pakt de schaal? Wij kijken vooruit naar de dames. Daar wacht een seizoen waar de top-3 meer dan ooit aan elkaar gewaagd is.

Wie staat er na de play-offs met de kampioensschaal in de hand?

Om maar met de deur in huis te vallen: we zetten dit seizoen in op een andere winnaar dan het vorige seizoen. Sorry Den Bosch, maar we zetten ons geld op SCHC. Eens moet de eerste keer zijn en dat zou komend seizoen zomaar eens kunnen gebeuren. Met een nieuwe coach (Gilles van Hesteren) en een meer uitgebalanceerde selectie inclusief gerichte versterkingen, moet het nu toch een keer gaan gebeuren voor de ploeg uit Bilthoven. 

Daardoor denken we dat we gevestigde top-3 komend seizoen dichter bij elkaar zit dan ooit.  Want niet alleen SCHC heeft zich versterkt, ook Amsterdam deed dat met de komst van Agustina Gorzelany. De ploegen die vorig seizoen werden afgetroefd door Den Bosch, hebben dus aan kwaliteit gewonnen. De selectie van de kampioen van vorig seizoen veranderde niet tot nauwelijks. Alleen Lieve Wijckmans sluit vanuit de jeugd definitief aan, maar de jonge Limburgse spits deed vorig seizoen al regelmatig mee in het team van Marieke Dijkstra.

En wie eindigen uiteindelijk onder de streep?

Het is een voor de hand liggende keuze, maar als enige promovendus gaat Huizen het natuurlijk zwaar krijgen in de Hoofdklasse. De kampioen uit de Promotieklasse stuntte met promotie na een heel sterke tweede seizoenshelft, maar zal dit seizoen iedere wedstrijd moeten strijden en sprokkelen. Tilburg zetten we op plek tien. Daar zorgt de nieuwe coach Matias Vila komend seizoen voor een frisse wind, maar de Brabantse selectie is met het vertrek van Marloes Timmermans een echte smaakmaker kwijt. Gelukkig voor de Tilburgers hebben ze sleepspecialiste Mikki Roberts nog in de gelederen. Zij mocht de afgelopen maanden even proeven aan Oranje.  Tot slot vrezen we voor HDM. Ook daar staat een nieuwe trainer aan het roer. Diederik van Weel moet de leegloop (liefst 9 spelers vertrokken in Den Haag) zo snel mogelijk zien te herstellen. Bovendien is de ploeg met Tessa Beetsma (Pinoké) en Jip Dicke (SCHC) twee makkelijk scorende spitsen kwijtgeraakt.

Jip Dicke naar SCHC.

Wie is de grote winnaar op de transfermarkt?

Amsterdam stuntte met de komst van Agustina Gorzelany. Een wereldspeelster met een wereldpush. De Argentijnse heeft na Yibbi Jansen de meest gevreesde corner ter wereld. En bovendien is ze een verdediger, precies gemaakt voor de linie waar ze in de hoofdstad nog versterking zochten. Maar ook SCHC versterkte zich goed en vooral gericht. Geen gigantische stunts met wereldsterren, maar met Marleen Jochems ‘gewoon’ een extra gouden olympiër. Daar bleef het niet bij in Bilthoven: het probleem onder de lat is met de Belg Elodie Pichard verholpen en Jip Dicke is mooie versterking in de aanval.  

Wie wordt de topscorer?

Verrassend is het niet, maar dat wordt volgens ons Yibbi Jansen. Die, zoals wel vaker, op de voet gevolgd gaat worden door de Bossche Frédérique Matla. De corner van Jansen is simpelweg de allerbeste van de wereld, dus verwachten we dat zij over een maand of tien bovenaan de doelpuntenlijst staat. Interessant wordt het aantal treffers van Gorzelany. Amsterdam is na het vertrek van Eva de Goede (in 2021) nog altijd op zoek naar een echte cornerschutter. Die heeft de ploeg van Teun de Nooijer nu in huis, maar een eerste seizoen aan de andere kant van de aardbol is zelfs voor een wereldster even wennen.

Wie wordt de beste speler van dit jaar?

Een ding is zeker: dat wordt een Nederlandse international. Als Xan de Waard weer wat aanvallender en vrijer kan spelen, is ze de beste hockeyster van de competitie. De door de FIH verkozen beste speelster van de wereld werd vorig seizoen al uitgeroepen als beste van de Hoofdklasse, terwijl ze dat seizoen vooral spelverdeler was en vooral verdedigende meters maakte. Als ze haar vorm van een seizoen of twee geleden weer vindt, is er écht niemand beter dan De Waard. 

Wie wordt het grote talent van dit seizoen?

We beginnen met een naam waar we vorig seizoen af en toe al van hebben kunnen genieten. Maud van den Heuvel. Voor de pas net negentienjarige aanvaller kwam het EK onder 21 jaar afgelopen zomer nog te vroeg, maar van haar acties, goede schot en bravoure gaan we komend seizoen sowieso smullen. In dit rijtje hoort ook de naam van Imke Verstraeten thuis. De verdediger van Pinoké is net als Van den Heuvel pas negentien, maar dat is aan haar spel niet af te lezen. Met haar optredens bij Jong Oranje op het afgelopen WK en EK liet de tiener bij vlagen al zien dat ze best eens mag proeven aan een volgende stap. Bovendien heeft de Zeeuwse een sterke sleeppush in huis.  

Er is ook plek voor een twintiger in dit lijstje. We verwachten namelijk ook veel van Jip Dicke (22). De spits maakte een toptransfer van HDM en SCHC en is het afgelopen jaar top- en topfit geworden. Met individuele acties, een neusje voor de goal en haar multifunctionaliteit, verwachten we veel van haar.

Imke Verstraeten tijdens het EK U21. Foto: WorldSportPics

Welke ploeg wordt de verrassing van dit jaar?

We rekenen erop dat Kampong het komend seizoen goed doet, maar dat is wellicht geen verrassing. Want de ploeg van Kai de Jager schopte het vorig seizoen immers al tot een playoff-plek. Maar met de talentvolle Guusje Moes en rappe en ervaren Kyra Fortuin erbij is de selectie zeker versterkt. We verwachten dat het gat tussen Kampong en de gevestigde topteams kleiner wordt. Kunnen de Utrechters een aanval doen op de top-drie? 

En wie wordt de grootste tegenvaller?

Om de enorme leegloop van HDM kunnen we niet heen. Liefst negen (!) speelsters trokken de deur achter zich dicht. En dat waren niet de minste namen, maar speelsters met het club-DNA. Niet alleen Dicke en Beetsma, maar ook Dymph Luttge, Pien van der Heide en Marieke de Haas. Ook coach en clubicoon Ivar Knötschke verliet na vijf seizoenen zijn ploeg. HDM – dat in 2021 en 2022 nog de play-offs haalde – heeft komend seizoen, zo verwachten we, heel andere prioriteiten. De familieclub haalde nieuwe namen, maar of dat echte versterkingen zijn, is een vraagteken. Het zal hoe dan ook wennen worden in Den Haag.

Tot slot. Hoe ziet de stand er na 22 speelrondes uit?

  1. SCHC
  2. Den Bosch
  3. Amsterdam
  4. Kampong
  5. Pinoké
  6. Hurley
  7. HGC
  8. Oranje-Rood
  9. Rotterdam
  10. Tilburg
  11. HDM
  12. Huizen


9 Reacties

  1. Reinout van Leeuwen

    Ben erg benieuwd naar het komende seizoen. Deel de mening van de schrijver van dit stukje dat SCHC dit seizoen een nog grotere kans heeft om kampioen te worden dan andere/ voorgaande jaren. Marleen Jochems is een speelster die met haar speltype (gedreven en zich inzetten om ander beter te laten spelen en tevens een eigen bijdrage kan leveren. Zij is daarmee instaat om (nog) creatievere speelsters beter te laten spelen. Ik hoop dat Stichtse wat meer lef heeft in het komende seizoen. Jip Dicke is een van de meest getalenteerde aanvalsters van Nederland, die makkelijk scoort. Overigens heb ik me verbaasd over de keeper soap van Stichtse, eerst Alexandra Heerbaart vlak voor/ tijdens de playoffs aan de kant zetten voor marsha Zwezereijn die het dan gewoon heel goed doet. Vervolgens Pichard van België aannemen/ selecteren aan het begin van de OS nog eerste keeper van de Belgen maar daarna gepasseerd door de tweede keus. In beide gevallen paniek voetbal/ hockey?

  2. fransjejansen

    Hoezo

  3. Reinout van Leeuwen

    Om een goed keepende keeper aan de kant te schuiven. Jaren lang behorend tot de Oranje selectie. En dan een talentvolle keeper een kans te geven alla. Die doet het dan goed mooi. Ga dan met die keepsters verder. Nu kies je voor een keepster uit België die echt niet veel beter is. Met de afgeschreven keeper heeft Stichtse drie seizoenen de finale van de hoofdklasse gehaald. Ja ze zijn in die seizoenen geen kampioen geworden. De verloren shout outs bevatten ook nogal arbitraire situaties. Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat het verlies onterecht was.

    1. suveetje

      Koning en Veenendaal hebben titels gepakt voor Amsterdam en Den Bosch. Heerbaart en Zwezerijn zaten onder dat niveau. Daar valt dus nog winst te behalen voor SCHC!

  4. Reinout van Leeuwen

    @Suveetje en Pichard is wel van het niveau van een Koning en Veenendaal? In de dames hoofdklasse zijn heel veel erg goede keepsters. Gelukkig zijn die loyaler aan hun club dan sommige clubs aan hun keepster.

  5. lynnBosman

    Pichard is naar mijn mening niet van het niveau Koning/Veenendaal. Ik dacht overigens dat zij wegens ziekte/blessure tweede plan werd bij België. Ik hoop voor Heerbaart dat zij een fijne club gaat vinden. Hoewel SCHC zeker een sterkere selectie heeft, gok ik toch op Den Bosch of Amsterdam dit jaar als kampioen. Amsterdam heeft er nu echt een strafcornerkanon en Den Bosch is op vd Plas na intact gebleven.

  6. Sjang Fijen

    Ja, ik denk ook de SBHC dit jaar een gooi gaat doen naar het lanskampioenschap. SBHC? Ja, zo heet die club voor mij nu: Stichtsche Brabantse Hockey Club. Voel je h'm? Nou ja, we zullen zien waar de punten binnenrollen. Fijn seizoen. Sjang

  7. Reinout van Leeuwen

    Picard was inderdaad vervangen door Ehren ivm ziekte maar hij heeft nogal veel kritiek gekregen dat hij haar na haar herstel niet opnieuw opstelde ivm met haar (vermeende) betere shout out kwaliteiten. Belangrijk in knockout fase

  8. Reinout van Leeuwen

    Ps inderdaad blijven niet alle Brabantse speelster in Brabant.


Wat vind jij? Praat mee...