Even opletten: dit is er anders in het nieuwe zaalseizoen

Het zaalseizoen staat voor de deur. Een mooi moment om de zaalregels eens door te nemen. Want hoe zat het ook alweer en wat is er deze winter anders? Scheidsrechters Olivier Burgering en Alwiene Sterk nemen ze in onderstaande video met je door. 

De bond heeft het over drie belangrijke nieuwe interpretaties van de regels. Bestaande afspraken waar voor het seizoen 2023-2024 een twist aan is gegeven. De belangrijkste wijziging is gemaakt bij het ‘opsluiten’ van een speler. Verdedigers moeten zoals voorgaande seizoenen een ruimte open laten voor de aanvaller, om de bal te spelen. Nieuw dit seizoen is dat de opening ook daadwerkelijk gebruikt moet worden. De pass door de opening is een beschermde pass. De pass mag door de tegenstander niet onderschept worden.

De tweede nieuwe interpretatie is afstand houden. Houdt een verdediger op de eigen helft onvoldoende afstand (minder dan drie meter), dan volgt een strafcorner. Dat was vorig zaalseizoen ook het geval, maar toen gold de regel niet voor vrije ballen die worden genomen op de helft van de aanvallende partij, die vlakbij de middenlijn worden genomen.

Teller op dertig seconde

Tot slot wordt er komend zaalseizoen nog een doorvertaling gemaakt van het veld naar de zaal. Net als dat we dit seizoen buiten gewend zijn, is er tussen de balken ook een maximale voorbereidingstijd bij het nemen en verdedigen van een strafcorner. De teller staat in de zaal op dertig seconden. Tien minder dan op het veld. Let op: de daadwerkelijke tijd wordt in de zaal nooit stilgezet.

Daarnaast neemt de KNHB nog wat belangrijke zaalregels onder de loep. Want hoe zat het ook alweer met het slaan versus pushen, drie steunpunten en een hoge bal? Je vindt alle interpetaties, regels en uitleg in onderstaande video.

De KNHB heeft een aantal modules ontwikkeld. Over de zaalhockeybasis, in het blok spelen en andere spelsituaties. Voor zowel gevorderde als beginnende scheidsrechters. Die vind je hier.


4 Reacties

  1. rulevictoria

    Altijd weer goed om de regels op te frissen. Jammer dat er geen filmpje is over de tweede interpretatie. Zeker het "niet afstand nemen" op moment dat de vrije slag dichtbij de middenlijn is, zou wel eens tot onbegrip kunnen leiden dat er een strafcorner gegeven wordt.

  2. rulevictoria

    Btw, Ik heb nog nooit scheidsrechters gezien die de balken gingen neerleggen of opruimen ;-)

  3. MathijsHouben

    KNHB: ik zou een ander filmpje gebruiken voor de regel m.b.t. de opening. Aan beide kanten is nog ruimte, en ja er tussendoor ook wanneer aanvalster haar linker (eigen) voet verplaatst…..

  4. edwardvos

    Zeker in het kader van de aanstaande interlands?


Wat vind jij? Praat mee...