De bankwissel verdwijnt in het zaalhockey

De bankwissel bij het zaalhockey verdwijnt vanaf dit seizoen. Voorheen moesten teams in de rust van bank wisselen, maar dat hoeft niet meer. Dat heeft de KNHB vandaag bekend gemaakt. Ook mag je voortaan de bal spelen met de strafcorneruitrusting nog aan. Deze zaalhockey-regels worden daarmee gelijkgetrokken aan het veld. Dit zijn de enige spelregelwijzigingen die worden doorgevoerd.

Geen bankwissel meer

De KNHB maakt vanaf dit zaalseizoen een einde aan het gesleep met de spullen in de rust van een zaalwedstrijd. De bank waar je als team het duel start, blijf je de hele wedstrijd. Uiteraard wisselen de teams na de rust wel van speelhelft en blijven de scheidsrechters aan hun kant staan. Net zoals bij veldhockey.

Op bovenstaande regelwijziging is een uitzondering: sommige wedstrijden in de districtscompetities in Midden Nederland en Zuid-Holland worden gespeeld over één helft van 30 of 35 minuten. Tijdens die wedstrijden, wisselen de scheidsrechters wél halverwege de speelhelft bij een dood speelmoment. Teams blijven op dezelfde helft en bank.

Union op de bank luisteren aandacht naar hun coach Jeroen van Eijk. Foto: Koen Suyk

Vrije- of uit-push na strafcornersituatie

Net als op het veld mag vanaf komend seizoen een speler, die nog beschermende kleding draagt naar aanleiding van het verdedigen van een strafcorner, toch een vrije push of uit-push nemen direct na de strafcorner. Het spel mag dan niet worden hervat met een selfpass. Wanneer een speler dit toch doet, krijgt het team buiten de cirkel een vrije push tegen en binnen de cirkel een strafcorner tegen.

Strafcorner in de zaal. Je beschermende kleding hoeft niet meer uit, als je direct na de strafcorner een uit-push neemt. Foto: Koen Suyk


18 Reacties

  1. maus2018

    Daarbij loop je de kans dat je de hele wedstrijd een scheidsrechter voor je neus hebt lopen, en de andere bank helemaal niet, dus helemaal kloppen doet deze regelinvoering niet.

    1. robertkieboom

      Volgens mij staan de banken allebei aan dezelfde kant aan weerszijden van een evt wedstrijdtafel. Dus scheids loopt voor beide banken langs.

    2. isawijnschenk

      Er zijn toch 2 scheidsrechters? elk aan een and3re helft. Dus hebben ze er allebei last van toch?

  2. maarten-van-rossem

    Op het veld gebeurt toch precies hetzelfde? 🤔

  3. jojo

    Dan loopt hij niet voldoende mee 😬

  4. GabyvanHout

    Dan moet je op de tribune gaan zitten. Heb je nergens last van. Hebben vechtsport liefhebbers ooit geklaagd.

  5. maus2018

    Als coach heb je daar last van. Zaalhockey gaat snel op en neer, het veld is kleiner en de scheidsrechter staat de langste tijd op zijn helft heen weer te lopen, dus de ene bank heeft daar dan een hele wedstrijd last van om de wedstrijd goed te zien en de andere bank beduidend minder. Op de tribune zitten als coach is geen optie. Het klopt gewoon niet.

    1. wfn

      Misschien kunnen dan de scheidsrechters van lijn wisselen. Eerst voor je neus, tweede helft aan overkant en andere scheids voor de neus van tegenpartij......of is dit dan teveel ‘ongemakkelijk en onwennig’ voor de scheidsen?

  6. k34sb5j

    Het zal echt wel meevallen. Als de scheids ervoor staat is het bij een bal door het middenveld (dus minder belangrijk).

    1. maus2018

      Echt niet, het is bijzonder irritant

    2. goud

      Nee, iedereen met ervaring als coach zal het bevestigen. Dit is bijzonder irritant. Daarnaast ben ik benieuwd wat het doet met de kaarten voor coaches (en wisselspelers). Coaches hielden er in de oude situatie rekening mee dat Scheids een helft alles hoort en kaarten geeft als je iets tegen een bankspeler zegt over de beslissing. Dat wordt nu dus voor één coach de hele wedstrijd en de andere coach de hele wedstrijd niet. Daarop gaat bond en gele brigade natuurlijk reageren dat je gewoon niets moet zeggen. Helaas, sport is emotie en dus praatje je af en toe met bankspelers over beslissingen.

  7. pjklaassen

    Vrije slag in de cirkel met corner spullen aan tegen de balk spelen, wel of geen selfpas??

    1. jhrietman

      Geen selfpass. Dat is het alleen als je met de bal aan de stick gaat lopen. De balk kun je beschouwen als een soort speler waar je naar toe speelt

  8. robpulles

    Waarom een vrije push als straf voor een selfpass met beschermende kleding aan? Het is dan toch een opzettelijke overtreding en die moet bestraft worden met een strafcorner , toch?

  9. rancoburgzorg

    In het tennis heb je zo'n hoge stoel. Leen je die even. Kijk je perfect boven de scheids uit de hele wedstrijd.

    1. goud

      Goed idee, zet de Scheids er op! Naar het voorbeeld van tennis.

  10. bstraver

    En nu nog “regelen” dat er balken achter het doel komen! (ijshockey!)

  11. peter_vergeer

    En wat is het probleem met een self-pass terwijl iemand het masker nog draagt? Ik zie weinig verschil tussen een self-pass of de bal via de balk zelf meenemen. Denk dat MAUS2018 trouwens wel een paar goede argumenten voor de bank wissel heeft. Ligt misschien ook aan het wedstrijd niveau, maar bij top wedstrijden is er zeker een voordeel voor 1 partij.


Wat vind jij? Praat mee...