Zeven maanden na haar pijnlijke breuk met SCHC maakte keeper Alexandra Heerbaart (30) zondag haar rentree onder de lat in een officiële wedstrijd. Ze is deze winter in de Hoofdklasse Zaal de nummer één in het doel van Kampong. De voormalige sluitpost van de Oranje Dames Zaal heeft het plezier teruggevonden bij haar oude club, na een lange periode vol donkere dagen. ‘Ik wil vanaf nu vooral vooruitkijken.’
Het is laat in de middag als Heerbaart in een hoek van de drukke kantine van sportcentrum Olympos in Utrecht neerploft op een bank. Ze heeft er een prima eerste speeldag in de zaal opzitten met Kampong, na een 2-1 zege op een sterk Laren en een kleine nederlaag tegen een soepel draaiend Den Bosch (3-5).
Tachtig minuten lang was er op het zaalveld van Olympos weer het vertrouwde stemgeluid van de keeper te horen, luid coachend om de ploeggenoten vóór haar op de juiste plek te krijgen en met aanwijzingen te helpen. Op haar gezicht verschijnt een lach als ze vertelt over haar eerste indrukken.
‘We hebben best een jonge groep. Ik vind het heel leuk om die jonge meiden met mijn zaalervaring stappen te laten zetten. Ik word hier al oma Lex genoemd, haha. Zo’n rol ligt me van nature goed en ik haal daar veel plezier uit, zeker als je ziet hoe enthousiast die meiden zijn en hoe snel ze dingen oppikken. Het is ook fijn om samen met Jeroen [Schoenmakers, coach van Kampong] te sparren. Dan bespreken we bepaalde wedstrijdsituaties of welke accenten we in trainingen willen zetten.’
Genoeg zaaluren gemaakt
Dat Heerbaart dit zaalseizoen de nummer één onder de lat is bij Kampong, was een logisch vervolg op de hereniging van de keeper en de club een paar maanden daarvoor. In september liet Kampong in een persbericht weten dat de ervaren goalie aan de groep van coach Kai de Jager was toegevoegd, met het doel om de verdediging en defensieve strafcorner van het team naar een hoger niveau te tillen. Sindsdien traint Heerbaart twee avonden in de week mee met de veldselectie.
‘Het is natuurlijk algemeen bekend dat zaalhockey mijn geliefde spelletje is, dus al vrij vroeg in het seizoen kwam de vraag hoe ik het zou vinden om eerste keeper van Kampong in de zaal te worden. Dat vond ik hartstikke leuk. Het was even puzzelen met mijn werk en de trainingstijden, maar uiteindelijk loste zich dat allemaal wel op. Ik train ietsje minder dan de rest, maar da’s niet erg. Ik heb door de jaren heen gelukkig genoeg zaaluren gemaakt’, zegt Heerbaart lachend met gevoel voor understatement. Als keeper van de Oranje zaalvrouwen speelde ze tussen 2014 en 2023 acht eindtoernooien (vijf EK’s en drie WK’s), een aantal dat door niemand wordt overtroffen.
Pijn en teleurstelling
Als het over Kampong gaat, lichten de ogen van Heerbaart zichtbaar op. Maar als de breuk met SCHC halverwege het gesprek ter sprake komt, verraadt haar gezicht sporen van pijn en teleurstelling. In april van dit jaar stortte haar sportieve wereld letterlijk in toen ze door toenmalig coach Lucas Judge aan de kant werd geschoven als eerste keus onder de lat bij SCHC. ‘Iets wat ik totaal niet zag aankomen’, zegt ze.
Sinds haar overstap van Kampong naar de ambitieuze club uit Bilthoven in de zomer van 2019 was ze altijd de onbetwiste nummer één geweest en bereikte ze met SCHC tweemaal de finale van de play-offs om de landstitel. Bovendien haalde ze zelfs het Nederlands elftal (vier interlands).
Dat de beslissing van Judge om haar te passeren uitgerekend kwam na een winter waarin Heerbaart in overleg met hem doelbewust haar favoriete zaalhockeyspel liet schieten om zich optimaal te kunnen voorbereiden op de tweede competitiehelft op het veld, maakte de situatie extra pijnlijk voor de keeper voor wie het teambelang altijd voorop bleef staan.
Heerbaart voelt zich beschadigd, ook omdat de sportieve breuk door de clubleiding volgens haar op amateuristische wijze is aangepakt. Hoewel beide partijen hadden afgesproken niets naar buiten te brengen om de rijen gesloten te houden, deed Judge begin mei op hockey.nl toch zijn verhaal. Dat zorgde intern bij SCHC voor veel onduidelijkheid en verwarring.
Zo zijn er wel meer zaken geweest die de onderlinge verstandhouding in de kern hebben aangetast. Ze speelden allemaal in een fase waarin SCHC fanatiek jaagde op de eerste landstitel in de clubhistorie, een missie die uiteindelijk voor de derde keer in successie onbekroond bleef door twee nederlagen tegen Den Bosch in de finale van de play-offs.
Donkere dagen
De breuk met SCHC heeft een enorme impact op Heerbaart gehad. Het was tekenend dat ze na de zomer nergens op een spelerslijst in de Hoofdklasse of daarbuiten belandde. Normaal gesproken zou een keeper van haar kaliber moeiteloos aan een nieuwe club kunnen komen.
Heerbaart: ‘Het heeft me diep geraakt. Ik heb donkere dagen gehad. Het plezier was weg. Fysiek had ik de knop wel kunnen omzetten om ergens bij een club aan de slag te gaan, maar in mijn hoofd ging dat niet. Juist omdat ik er altijd alles voor geef en doe en mijn verantwoordelijkheid neem, zo zit ik nou eenmaal in elkaar.’
Vooral vooruitkijken
De hele situatie rond haar vertrek bij SCHC heeft zoveel energie gekost bij haar en bij anderen, dat ze er weinig tijd en aandacht meer aan wil besteden. Liever put ze kracht uit de positieve reacties die ze sinds haar breuk heeft gekregen. De focus ligt nu op haar nieuwe zaalavontuur met Kampong.
‘Ik wil nu vooral vooruitkijken. Ik heb veel zin in het zaalseizoen met onze groep. Het keepen ging tegen Laren en Den Bosch ook echt al lekker. Als je bedenkt dat ik pas drie keer getraind heb met deze ploeg, dan mag ik best tevreden zijn. Ik sta hier met plezier in het doel en het voelt goed dat we het zaalhockey serieus aanpakken. We hebben een mooie mix van jonge, gretige talenten en speelsters met meer ervaring zoals Sophie Stomps en Carlijn Tukkers. We willen bovenin meedraaien, ook al zitten we in een zware poule. Ik denk dat er mooie dingen kunnen gebeuren dit seizoen. Mijn plezier is helemaal terug.’
4 Reacties
dickvanboven
Leuk Alexandra, terug in het doel van Kampong. Succes
bixroberts
Mooi dat het plezier terug is.
bartherklots
Toch weer spijtig om te moeten vernemen dat ook hier bestuurders zo amateuristisch aan het acteren zijn. Terwijl spelers en speelsters zo professioneel met hun sport bezig zijn.
robdux
Veel mensen (coaches, bestuurders) in de sport kunnen niet goed communiceren of denken niet na over de consequenties van hun handelen. Soms heeft directe communicatie ook met durven te maken.