Ook hockeyclub Rotterdam beschikt volgend zaalseizoen over een eigen blaashal. De hal biedt plaats aan vier zaalhockeyvelden. Rotterdam is er in geslaagd het voor de investering benodigde bedrag van 750.000 euro bijeen te brengen met behulp van onder meer de uitgifte van obligaties en de verkoop van vierkante meters.
De wens voor een blaashal koestert de club al langer. Het huren van zaalruimte vergt elk jaar veel geld en veel zaalruimte is er in Rotterdam-Noord niet beschikbaar. Dat leidt tot het gebruik van gymzalen en sporthallen waarvoor ouders hun kinderen op drukke tijden door de stad moeten rijden.
De investering in een blaashal is een jaar geleden in een stroomversnelling gekomen als onderdeel van een breed pakket aan maatregelen voor herstructurering van de financiële huishouding van de vereniging.
‘Met een eigen blaashal zijn we niet alleen af van de huur van een verscheidenheid aan sporthallen en gymnastiekzalen, we gaan de hal ook verhuren aan de KNHB voor competitiewedstrijden in de weekeinden,’ vertelt Alexander Bakker namens Rotterdam. ‘Belangrijk is ook dat straks gedurende de wintermaanden er altijd iets op de club te doen is, met naar verwachting ook iets extra’s aan barinkomsten.’
Financieringsplan
Rotterdam heeft voor de blaashal een financieringsplan gelanceerd, waarbij leden/bedrijven zelf vierkante meters zaal konden kopen en leningen (obligaties) konden verstrekken. Via onder meer een speciale website samensterkvooreeneigenzaal.com werden de leden op de hoogte gehouden van de actie, die zo succesvol is verlopen dat zondag na afloop van de Hoofdklasse-wedstrijd Rotterdam – HGC de voorlopige eindstand van 775.000 euro kon worden gemeld. Bakker: ‘Dat bedrag is zelfs iets meer dan waarop werd gemikt.’
De nieuwe blaashal van Rotterdam krijgt vier velden. Daarmee heeft de club voldoende capaciteit om alle teams te laten trainen. Bakker: ‘Met name voor ons jeugdleden heeft dat ook als voordeel dat ze gewoon op de fiets naar de training kunnen komen.’
Nieuwe blaashallen
Waar Rotterdam dus nog een jaar moet wachten op een nieuwe blaashal, staat die inmiddels al bij Voordaan, Voorne, Baarn, Hurley, Woerden, Almere en Amstelveen. De groei van het aantal blaashallen in Nederland zet daarmee gestaag door. Inmiddels beschikken al 28 hockeyverenigingen over een indooraccommodatie voor zaalhockey. De grootste blaashallen, die hetzelfde formaat hebben als Rotterdam krijgt, staat bij Leonidas. Ring Pass Delft heeft dezelfde capaciteit, maar verdeeld over twee blaashallen. Beide clubs beschikken over vier zaalhockeyvelden.
Stenen hallen en papierfabriek
Ook Bully, Meerssen en Apeldoorn beschikken komende winter over een eigen zaal. Bully heeft een eigen stenen hal laten bouwen. Apeldoorn zaalhockeyt voortaan op het topsport-terrein van FSG Academy. Meerssen hockeyt op de meest bijzondere plek: een oude papierfabriek. In een van de opslagloodsen is speciaal voor de hockeyclub een zaalhockeyvloer gelegd.
Nog steeds opmerkelijk zijn de accommodaties van GHBS en Nijmegen. In het Noorden wordt gespeeld in het midden van de ijsbaan en bij Nijmegen wordt gehockeyd in een manege.
5 Reacties
barbara-van-der-vijver
Goeie move Rotterdam! Kampong ook al jaren blij met 4 velden. Alle jeugd de zaal in!!
risa
Wel graag met een groene vloer! ;)
René Winteraeken
SCHC dit jaar ook al voor het tweede jaar een eigen hal!
conegut
En toch blijven er mensen zeggen dat zaalhockey niet serieus genomen wordt. Rotterdam moest vorig seizoen nog gered worden door tikkies van leden, een half jaar verder en er wordt 775k binnen gehaald. Dit laat zien dat de clubs met hun leden het zaalhockey echt hebben omarmd en bereid zijn te investeren. Chapeau voor alle clubs met hun initiatieven met betrekking tot het zaalhockey.
gelderlander
Maar het blijft een spelletje van niks en het nivo is minimaal . Bij welk team speelt eigenlijk een international ? Topclubs (hoofdklasse) kunnen alleen met eigen leden niet eens een representatief team samenstellen .