PO2016: Tilburg promoveert, Schaerweijde naar Overgangsklasse

Tilburg keert na 1 jaar afwezigheid terug in de Hoofdklasse. Op de Oude Warande wonnen de Tilburgers met 2-1 van Schaerweijde dankzij goals van Jaap Groels en Joep de Natris. De enige Zeister treffer kwam van de stick van Rein van Lennep.

Het 1500-koppig publiek zag, vanonder hun paraplu’s, Schaerweijde het beste aan het duel beginnen. Waar de ploeg van Bas Bogaard zaterdag nog behoudend en een tikje afwachtend aan wedstrijd 2 begon, stormden ze nu vooruit en verstoorden ze de Tilburgse opbouw in de openingsfase knap. Schaerweijde zocht de aanval, maar veldoverwicht of niet, echte kansen leverde de voortvarende start de roodhemden niet op.

Slalom Salas

De 1e gevaarlijke kans was zelfs voor Tilburg. Ignacio Salas onderschepte en foutje van de Zeister verdediging en slalomde vervolgens behendig de cirkel binnen. Er was echter geen Tilburgse stick in de buurt die zijn voorzet bij de 2e paal binnen kon tikken. Na deze kans kwam Tilburg beter in het duel en kwamen ze steeds vaker onder de druk van Schaerweijde uit. Halverwege de 1e helft leidde dit plots ook tot een goal.

Nadat de bal vanaf het middenveld hard de cirkel van de bezoekers werd binnengeslagen, was Tilburger Groels er als de kippen bij om de bal achter doelman Arek Matuszak te tippen. 1-0 Tilburg. Groels’ treffer betekende alweer zijn 3e goal in de play-offs, terwijl hij in de reguliere competitie slechts 1 keer tot scoren kwam. Een kwartier voor het rustsignaal was Tilburg dichtbij de 2-0 toen Tim Swaen zijn strafcorner hard richting de rechterbenedenhoek sleepte. Maar waar Matuszak bij de vorige kans moest vissen, zat hij er nu goed bij en voorkwam hij met zijn rechtervoet de 2e goal van de wedstrijd.

Gelijkmaker

Waar Tilburg zijn strafcorner niet wist te verzilveren, deed Schaerweijde, dat zonder aanvoerder en 1e strafcornerman Thijn Knetemann speelde, dit 4 minuten voor het rustsignaal wel. In de laatste 5 minuten voor rust kwamen de bezoekers gevaarlijk opzetten en versierden ze 2 strafcorners. Bij de 2e was het raak. Tilburg-goalie Van Emstede wist de sleep van Hylke van Slooten nog te pareren, maar was kansloos op de rebound van Van Lennep. Het thuispubliek dacht shoot te hebben geconstateerd van een Schaerweijder voet, maar de scheidsrechters keurden de goal goed.

Met een 1-1 stand op het scorebord zochten beide ploegen de kleedkamers op. Na rust verdiende Tilburg opnieuw strafcorners die zij via varianten achter de wederom sterk keepende Matuszak probeerden te krijgen. Tevergeefs, de pogingen strandden op de strafcornerverdediging van de bezoekers. In totaal kreeg de thuisploeg 8 corners, het dichtstbij kwam de inzet die via onderkant-lat uit het doel verdween. 10 minuten voor tijd kreeg Schaerweijde ook nog een strafcorner, maar die inzet bleef ongevaarlijk.

De Natris de man

Waar het publiek, en misschien Schaerweijde ook, zich tegen het eind van de wedstrijd opmaakte voor opnieuw een verlenging, schoot Tilburger De Natris, zoals wel vaker dit seizoen, in de 69e minuut alsnog toe. De aanvaller zette zijn actie op de 23-meterlijn in, enterde de cirkel en sloeg binnen met de backhand. Wat een belangrijk moment voor de Brabanders, die dankzij de zege promoveren naar het hoogste niveau: de Hoofdklasse. Schaerweijde zakt een treetje en zien we volgend seizoen terug in de Overgangsklasse.