Hoe Ron Steens ooit een oefenduel voor Sparta speelde

De vorige week overleden oud-international Ron Steens kon niet alleen met de stick, maar ook met zijn voeten goed overweg met de bal. Zo goed zelfs dat hij werd uitgenodigd om een proefwedstrijd te spelen voor Sparta.

Op een frisse dinsdagavond van 5 april 1977 hebben zo’n duizend toeschouwers plaatsgenomen op de tribunes van Het Kasteel, de thuishaven van Sparta. De Rotterdamse club, een middenmoter in de Eredivisie, speelt een oefenwedstrijd tegen het Noorse Molde. Op het wedstrijdformulier staan tussen de gangbare namen als Luuk Balkestein, Michel Valke en Ray Clarke ook de naam van Ron Steens.

Uniek was zo’n uitstapje in die periode niet. Steens zijn generatiegenoot en international Gerard Hylkema, werd zelfs profvoetballer bij FC Groningen en in het buitenland.

Eerste stappen op voetbalveld

Naast hockey is voetbal een liefde van Steens. Als tienjarige zet hij zijn eerste stappen op het voetbalveld als lid van Leonidas uit Rotterdam. Zijn vader maakt hem enthousiast voor de hockeysport en hij ruilt de voetbalschoenen in voor een stick. Steens speelt voor Ring Pass en Victoria en maakt daarna de overstap naar Klein Zwitserland, waarmee hij acht keer landskampioen werd.

Het Parool van 1 april 1977

Tijdens zijn studie economie aan de Erasmus Universiteit komt Steens opnieuw in aanraking met voetbal als hij gaat spelen voor het zaalvoetbalteam van de studentenvereniging. Steens blijkt een zeer verdienstelijk zaalvoetballer en dat leidt zelfs tot een proefcontract voor drie maanden bij Borussia Mönchengladbach, die in de jaren zeventig een Duitse topclub. Uiteindelijk zou de geboren Rotterdam niet op dat aanbod ingaan. Steens wil de hockeysport niet de rug toe keren. Bovendien zou hij met overstap naar Mönchengladbach in de knel komen met zijn studie.

Toch blijft de voetbalsport lonken. Eind 1976 doet hij mee aan de Mini-voetbalshow, een jaarlijkse tv-zaalvoetbalcompetitie met teams bestaande uit voornamelijk ex-voetballers in de Rotterdamse Ahoy. De uitzendingen trekken twee tot vier miljoen kijkers en zorgt voor afgeladen zalen.

Een paar jaar later krijgt Steens een uitnodiging van Sparta-trainer Cor Brom, die ook onder de indruk is van de voetbalkwaliteiten van de hockeyinternational. En die indruk is dermate groot dat Steens een uitnodiging krijgt voor het spelen van een oefenwedstrijd. ‘Het zou stom zijn die jongen niet een kans te geven’, tekent Het Vrije Volk op uit de mond van Brom.

Het Vrije Volk van 6 april 1977

In het shirt van Sparta

En zo staat Steens een half jaar later in Sparta-tenue aan de aftrap van de oefenwedstrijd tegen Molde. Steens, die even daarvoor ook is geselecteerd voor het Nederland studentenelftal, laat zien over spelinzicht en een goed balgevoel te beschikken. Ook op tactisch niveau kan hij mee, zo noteert de pers.

Sparta wint het oefenduel met 2-1. Na afloop is Steens niet tevreden, maar ook niet ontevreden over zijn optreden. ‘Het is me meegevallen. Ik heb het leuk gevonden. Ach, ik had niets te verliezen. Het enige dat ik voor ogen heb gehouden, is dat ik niet voor gek wilde staan’, zegt hij tegen het Vrije Volk.

Voor gek heeft Steens zeker niet gestaan, want Brom is enthousiast. Volgens de trainer kan Steens zeker hogerop als hij zich een half jaar op het voetballen toelegt.

Geen profvoetballer

Maar een toekomst als profvoetballer ambieert Steens niet. Tegen het Vrije Volk zegt hij daarover: ‘Als ik alles op een rijtje zet, mijn studie, het feit dat ik als hockeyer in de top speel en als voetballer onder af aan moet beginnen, dan zal de keus voor mij niet moeilijk zijn. Ik voel er niets voor een half jaartje of zo in het C-team te spelen. Maar het krijgen van een contract bij Sparta is geen moment mijn uitgangspunt geweest. Ik heb meegedaan zonder enige bijbedoeling.’

Zo blijft het bij dat ene optreden in het shirt van Sparta. Steens blijft behouden voor de hockeysport. Het worden succesvolle jaren voor de middenvelder. Met Klein Zwitserland wint hij acht landstitels op rij en kroont zich met de Haagse club twee keer tot Europees clubkampioen. Met Oranje haalt Steens in 1978, ongeveer precies een jaar na de wedstrijd tegen Molde, de WK-finale. Daarin is Pakistan uiteindelijk nipt met 3-2 te sterk.

Het Vrije Volk van 6 april 1977


Wat vind jij? Praat mee...