Analyse: tophockeyers mogen vaker hoofd boven maaiveld uitsteken

Het statement van Lidewij Welten woensdag op Instagram, die teleurgesteld was dat ze werd neergezet als amateursporter, kreeg massaal navolging. Eerder dit jaar sprak Terrance Pieters in De Volkskrant uitgebreid over racisme. Ook die actie kreeg veel aandacht. Het loont voor tophockeyers om zich uit te spreken, meer dan dat ze tot nu doen. 

‘Ik heb lang getwijfeld of ik mijn statement met de wereld wilde delen’, reageerde Welten op hockey.nl over haar statement op social media, waarbij ze stelde dat er door de overheid met twee maten wordt gemeten, waardoor de Hoofdklasse per direct gestaakt werd. Een maatregel die ze niet kon begrijpen. ‘Je steekt toch je hoofd boven het maaiveld uit’, vertelde de international met twee olympische titels en wereldtitels op haar palmares. In 2015 werd ze gekozen tot beste speelster van de wereld.

Haar bericht vond heel rap de weg naar mainstream media, onder meer de NOS, RTL, Het Algemeen Dagblad en De Telegraaf berichtten erover. Welten was ook op radio en tv.

De kop boven het maaiveld steken, betekende in dit geval een lans breken voor het hockey, en tophockey in het bijzonder. Het bericht van de absolute dribbelkoningin van Den Bosch en Oranje werd gretig gedeeld door haar collega’s in Oranje en de Hoofdklasse en zorgde voor saamhorigheid binnen het hockey.

Rabo fandag 2019. Opkomst van international Lidewij Welten. Foto: Koen Suyk

Juist die onderlinge solidariteit brokkelde de afgelopen weken hard af in de Hoofdklasse. De corona-affaire rondom Kampong zorgde voor tweespalt in de hockeywereld in het algemeen en tussen de clubs in Tulp Hoofdklasse Heren in het bijzonder. Kampong en de andere verenigingen kwamen steeds meer tegenover elkaar te staan en uitten stevige kritiek op elkaar. Zelfs KNHB-directeur Erik Gerritsen sprak openlijk uit dat hij zich zorgen maakt over het gebrek aan solidariteit bij de Hoofdklasse-clubs. ‘De stand op de ranglijst en de punten lijken boven het algemene belang te gaan.’

Diezelfde Gerritsen klom woensdag op de barricade voor de senioren en de Hoofdklasse. Die woorden weerklonken al tot in Papendal en Den Haag, maar pas nadat de ster Lidewij Welten zich op Instagram uitsprak volgde een golf van publiciteit. Het gaf eens te meer aan dat het voor tophockeyers loont, meer dan ze denken, om zich uit te spreken. Minister Van Ark liet weten dat de deur voor hervatting van de Hoofdklasse vooralsnog dicht blijft, maar de hockeysport staat – met dank aan Lidewij Welten – op de kaart.

Een vergelijkbaar voorbeeld was de rol van Terrance Pieters in het racismedebat. Toen de donkere George Floyd in de Verenigde Staten stierf en de aandacht voor racisme wereldwijd oplaaide, dankzij onder andere de Black Lives Matter-beweging, kwam het racisme-debat goed op gang in Nederland.

International Pieters voelde zich aangesproken, maar was ook bang voor de consequenties om te praten over zijn eigen nare ervaringen met racisme. Hij is tophockeyer, hij wil worden beoordeeld op zijn hockey en niet op zijn kleur. Pieters gaf een prachtig interview in de Volkskrant, dat ademloos werd gelezen door niet alleen de hockeywereld, maar de hele sportwereld en daarbuiten. Pieters zorgde ervoor dat het debat ook in het hockey en in heel Nederland goed op gang kwam. Massaal en unaniem spraken de hockeyers zich uit tegen racisme en werd een lang versluierde discussie eindelijk echt gevoerd.

Fatima Moreira de Melo oversteeg de sport.

Hockey leeft niet meer in de tijd van persoonlijkheden als Jacques Brinkman en Floris Jan Bovelander of sport overstijgende helden als Fatima Moreira de Melo en Naomi van As. Maar Pieters en Welten zijn dit jaar inspirerende voorbeelden hoe hockeyers wel hun sport kunnen overstijgen, door te laten zien wie ze zijn en waar ze voor staan.

De hockeyers van nu zijn vaak hoog opgeleid en komen goed uit hun woorden, maar lijken niet graag stelling te nemen of zich in het publieke debat te mengen. Daarmee doet de sport zich te kort en laat het mogelijkheden liggen om zich te onderscheiden en in de publiciteit te treden. Hockeyers worden namelijk door de buitenwereld en de media wél serieus genomen. Misschien wel omdat ze zich niet snel uitspreken, maar wel altijd zorgvuldig formuleren en succesvol zijn op EK’s, WK’s en de Olympische Spelen.

Je hoofd boven het maaiveld uitsteken, is kwetsbaar voor de hockeyer, die het meestal niet gewend is om te doen. Die cultuur is er nu ook niet in het tophockey. Maar het levert veel op voor het individu en de hockeysport. Nog meer tophockeyers die het hoofd boven het maaiveld steken heeft de sport keihard nodig, dat is wat Terrance Pieters en Lidewij Welten dit jaar hebben bewezen.


20 Reacties

  1. Boearco

    Zijn er niet wat (top)coaches, spelers en professionals gestopt, omdat niet echt gewaardeerd werd dat ze hun hoofd boven het maaiveld uitstaken? Het wordt in de hockeywereld (verenigingen en KNHB) vaak niet gewaardeerd als je je nek uitsteekt.

    1. slbal

      Ben het zo met je eens. Ik ben van mening dat als je je hoofd boven het maaiveld steekt, je nog eens wat ziet. Helaas worden juist mensen die dit doen door coaches en spelers totaal niet gewaardeerd! Overigens is dat in heel Nederland zo...

    2. conegut

      17 miljoen inwoners en evenveel meningen.

  2. AvA

    Coaches kunnen er inderdaad niet tegen. Als je het in een team doet dan pakken coaches dat vaak niet goed op. “ verkeerde mentaliteit” zeggen ze dan! Weltenheeft de stTus dat ze dat kan doen. Goed ook dat ze het dan doet. 👍

  3. asjemenou

    Ik heb ook graag dat iedereen zijn favoriete sport kan beoefenen in deze tijden. De overheid ziet tijdelijk voor bijna alle sporten behalve o.a. De eredivisie en eerste voetbal divisie (vanwege grote Internationale) financiële belangen) niet het momentum om deze door te laten gaan;de jeugd tot 18 jaar uitgezonderd. Gewoon accepteren voor die paar weken en niet telkens discussie aangaan, dat geeft weer tweespalt, ook niet door bekende sporters. Lobby Uitkomst is inmiddels bekend. Als het zo meteen kan dan prima en anders heeft de sport (net als horeca bijvoorbeeld) ook een belangrijke bijdrage geleverd in het beheersen van Corona.

    1. Avdd

      Precies, beetje selectieve verontwaardiging. Ja hoofdklasse hockey is topsport maar geen profsport.

    2. ruurdjanrauwerda

      @alsjemenou: Buitensporten heeft een zeer lage bijdrage aan Corona-besmettingen (<2%) en gaat in het buitenland gewoon door. Besef je je dat ? En jij werkt blijkbaar gewoon door, ik vermoed in een andere sector. Makkelijk praten zo, jou raken de maatregelen niet. Totdat je club met een contributieverhoging komt: stem je dan voor ?

    3. asjemenou

      @hockeyvader: ik ga mee met de leger specialisten die de overheid adviseren en blijkbaar zien die het anders dan degenen die nu continue over buitenlucht en buitenland hebben en mogelijk hun brood in hockey verliezen. Overheid probeert aantal contactmomenten en bewegingen te beperken en dat vind ik verstandig. Contributie verhoging, denk niet dat dit komt want teveel afbreukrisico voor de club qua support van de leden, maar mocht deze komen met een goed verhaal dan ben ik bereid om daar serieus over na te denken.

  4. rancoburgzorg

    @alsjemenou "Gewoon accepteren"? ...Wat een suffe en lamentabele mentaliteit. Ben je daar een mondig burger voor? Om alles gelaten maar te accepteren? En hoezo" levert sport een bijdrage aan bestrijding corona"? Hoe dan? In het buitenland wordt gewoon door gesport hoor. Vaak zelfs met publiek erbij. Zijn wij zo slim en zij zo dom?

    1. asjemenou

      Alles accepteren? Waar haal je dat nou vandaan? Ben toch mondig: gewoon accepteren. Even de toelichting v d overheid herhalend en begrijpend lezen, daar vind je de antwoorden.

  5. lynnBosman

    Ik denk dat iedereen wel snapt waarom het kabinet Eredivisie en KKD laat doorgaan. Echter vind ik dat je als topsporters in voorbereiding op de Olympische Spelen echt wel op een nette manier van jezelf mag laten horen. Waarom zou dat niet mogen? Het is toch ook weer niet zo dat ze iedereen oproept om tegen het advies in te gaan of ergens met een bord op de dam staat? Of dat ze roept dat Covid-19 meevalt en ze het onzin vindt? Ik vind het statement van Welten erg netjes geformuleerd. Wat is er mis met deze discussie over topsport? Ik vind dat deze topsporters juist wat meer voor zichzelf mogen opkomen, anders word je nooit gelijk behandeld.

    1. asjemenou

      Topsporters voor OS kunnen gewoon trainen met Oranje en internationale wedstrijden zover mogelijk. En zelfs nog meer Oranje uren maken nu. En het is toch voor een paar weken. OS is pas in juli 2021. En ook al duurt het wat langer dan betekent niet dat je opeens hockey heb verleerd. Andere landen hebben er ook last van.

  6. lynnBosman

    ^ trainen is niet hetzelfde als wekelijks een wedstrijd op topniveau. Laten we hopen dat het voor een paar weken is. De illusie dat intercontinentale wedstrijden gespeeld worden voor de OS heb ik niet tenzij er heel snel een vaccin, medicijn is. Maar vooral wat is er mis om op te komen voor je topsport en op een nette manier vragen te stellen? Ik zeg toch niet dat ze het verleerd zullen zijn. Andere landen gaan wel door dus die vlieger gaat niet helemaal op.

    1. popov0702

      Dat klopt maar de dames van Den Bosch hebben zelden een wedstrijd op topniveau, de tegenstand in acht nemend

  7. robboomsma

    Ja mag zeker, zijn een hoop sporten waar dat goed gewaardeerd word...

  8. Valley in the Alps

    Eens! “Het loont voor tophockeyers om zich uit te spreken, meer dan dat ze tot nu doen.” In het Klein Zwitserland - Kampong conflict in Oranje was het Van ‘t Hek die zich uitsprak. Meeste bewondering voor Paul Litjens (OS München 1972) en Hans Jorritsma WK hockeytoernooi 1978 in het Argentinië van Videla. Idd de economisch/financiële belangen van NL - Verolme en Prins Bernard.

  9. Horn_964

    Is toch helemaal geen probleem? Laat ze lekker via social media hun mening uiten. Als je het interessant vindt, lees je het. Zo niet, lees je het niet. Iedereen gebruikt social media om aan de wereld hun mening te ventileren. Lidewij Welten, Famke Louise, Rapper Boef, Ali B, Memphis Depay. Lekker belangrijk. Bijzonder dat we in een artikel op hockey.nl topsporters moeten oproepen om vaker hun mening te delen.

  10. RoelVictoria

    "Fatima Moreira de Melo overstijgde de sport." overstijgde???

    1. stekel

      Hahaha en de zelfbenoemde diva van As


Wat vind jij? Praat mee...