OS dag 5 (m): Japan heeft stunt nodig om uitschakeling te voorkomen

Het olympische avontuur van de Japanse mannen eindigt waarschijnlijk na de groepsfase. De ploeg van bondscoach Siegfried Aikman ging woensdag gevoelig onderuit tegen concurrent. Een wedstrijd die ze eigenlijk moesten winnen, om een goede uitgangspositie te houden voor de kwartfinales.

Japan – Spanje 1-4
Voorafgaand aan dit duel hadden Japan en Spanje allebei een punt. De missie was dus helder: met een zege zou een grote stap worden gezet in de strijd om de kwartfinaleplekken. Een gelijkspel zou voor beide ploegen weinig aan de situatie veranderen. Japan begon meer dan prima en nam al na twee minuten een voorsprong door een strafbal te benutten, via Hirotaka Zendana. Een minuut later maakte Spanje echter alweer gelijk, dankzij een rare corner van Xavi Lleonart. Nog voor rust liep de ploeg van Fred Soyez uit naar een 1-3 voorsprong. Een Japans slotoffensief werd gesmoord door de tweede goal van Lleonart, ditmaal uit een strafbal. Spanje komt daardoor op vier punten en doet weer helemaal mee. Japan moet stunten (lees: winnen) tegen India en is bovendien afhankelijk van de concurrentie.

‘2 Hirotaka Zendana 1-0 (sb)
‘3 Xavi Lleonart 1-1 (sc)
’23 Pau Quemada 1-2 (sc)
’28 David Alegre 1-3
’55 Xavi Lleonart 1-4

Xavi Lleonart was met twee goals van grote waarde voor Spanje. Foto: FIH/WorldSportPics

Australië – Nieuw-Zeeland 4-2
Australië is de ploeg uit poule A die niemand wil tegenkomen in de kwartfinales. Dat onderstreepten de mannen van Colin Batch nog maar eens tegen buurman Nieuw-Zeeland, waarin voor de vierde keer werd gewonnen. Een wedstrijd die stroef op gang kwam, dat wel. Na vijftig minuten (en vier groene kaarten) stond het namelijk nog 1-1. Een wervelwind van zeven minuten ging vervolgens door het Oi Hockeystadium. Tim Brand – hij maakte ook de eerste Australische goal -, Blake Govers en Tom Wickham vuurden een drietrapsraket af op de Kiwi’s die daardoor prompt tegen een 4-1 achterstand aankeken. Kane Russell verzachtte het leed voor Nieuw-Zeeland door vlak voor tijd nog de 4-2 te maken. Pikant: dit was ook de broederstrijd tussen Leon (Nieuw-Zeeland) en Jeremy Hayward. Bijgaande foto krijgt ongetwijfeld een mooi plekje in het fotoalbum van de familie.

‘9 Tim Brand 1-0
’13 Kane Russell 1-1 (sc)
’50 Tim Brand 2-1
’55 Blake Govers 3-1
’57 Tom Wickham 4-1 (sc)
’58 Kane Russell 4-2 (sc)

Broers Jeremy (links) en Leon Hayward. Foto: FIH/WorldSportPics