Oranje Heren leggen ook Kazachstan op pijnbank: 9-1

De Oranje Heren Zaal hebben ook hun tweede wedstrijd op het WK in winst omgezet. In de Heartfelt Arena in Pretoria werd Kazachstan maandag met 9-1 verslagen. Wiegert Schut maakte drie doelpunten voor de ploeg, die morgen zijn derde poulewedstrijd tegen Nieuw-Zeeland (20.20 uur) speelt.

Kazachstan had maar weinig tijd om zich voor te bereiden op het duel tegen Oranje. De nummer veertien van de wereld sloot zondagavond de eerste dag van het WK af. De wedstrijd tegen de Belgen, die met 7-1 verloren ging, begon pas om 20.20 uur. Na een kort nachtje stond vanochtend om 09.50 uur al de tweede groepswedstrijd gepland tegen Nederland, dat een dag eerder aan het einde van de middag zijn eerste wedstrijd met 7-1 had gewonnen van Namibië.

Ten opzichte van dat duel was er één wijziging in het team van bondscoach Robert Tigges. Hidde Brink nam de plek onder de lat over van Joey van Walstijn. Het was voor Brink zijn WK-debuut voor Oranje. Het betekent dat alle spelers van Nederland speelminuten op een WK-eindronde hebben gemaakt.

Initiatief

Net als in het duel tegen Namibië trokken de Oranje Heren het initiatief naar zich toe. Dat leidde na twee minuten al tot het openingsdoelpunt van Jochem Bakker. De speler van Rotterdam haalde na het schot van Boris Burkhardt de bal onder keeper Lenur Vishnyakov uit en liftte die hoog via de lat in het doel. Het was voor Bakker zijn eerste doelpunt op dit WK.

Jochem Bakker en Yermek Tashkeyev in actie tijdens Nederland-Kazachstan op het WK Zaal in Pretoria. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Lang bleef deze stand niet op het bord staan. Een uitval van Kazachstan zorgde drie minuten later voor de gelijkmaker. Talant Almen schoof de bal vanaf links in de lange hoek. Bij Oranje was er twijfel of de bal wel binnen de cirkel de stick had verlaten, maar de scheidsrechter kende geen twijfel en keurde de treffer goed.

De gelijkmaker was een tegenvaller voor Oranje. Het bracht de ploeg echter niet van zijn stuk. Het bleef de bal geduldig rondspelen, wachtend op een gaatje in de defensie van Kazachstan. Dat gaatje kwam er en na een voorzet vanaf links ging de bal via een speler van Kazachstan omhoog. Een strafcorner voor Nederland. De variant werd door Burkhardt tegen de touwen gepusht: 2-1. Het was ook voor de aanvoerder zijn eerste WK-goal voor Oranje.

Burkhardt was in het tweede kwart dichtbij zijn tweede treffer. Na pass van achteruit van Teun Rohof tipte hij de bal net over het doel van Kazachstan. Vlak voor rust had Burkhardt opnieuw een mogelijkheid om de score te vergroten. Hij kreeg zijn stick nog wel tegen de voorzet van Bakker, maar kon de bal niet de juiste richting meegeven.

Eindpass

Oranje was duidelijk de bovenliggende partij in de wedstrijd, maar het schortte af en toe aan de eindpass om Kazachstan op grotere achterstand te zetten. Hierdoor was de marge na twee kwarten slechts één doelpunt in het voordeel van Oranje.

Het bleef hierdoor spannender dan het had moeten zijn. Tot halverwege het derde kwart. Toen kwam Oranje op 3-1. De bal ging breed van rechts naar links waar Lucas Middendorp stond. Hij werd niet gedekt waardoor hij zonder problemen de bal binnen kon schuiven. Ook voor Middendorp was het zijn eerste WK-treffer.

Agymtay Duisengazy (m) in duel met Brois Burkhardt en Niek Merkus tijdens het duel tussen Nederland en Kazachstan op het WK Zaal in Pretoria. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Dat gaf meer lucht aan Oranje dat vervolgens ook twee minuten in overtal kwam te staan. Yerkebulan Dyussebekov haakte Wiegert Schut en de Kazach mocht met geel naar de kant. Dat was de definitieve beslissing in de wedstrijd, want in de overtalsituatie van twee minuten scoorde Oranje liefst vier keer.

Vier goals in overtal

De scheidsrechter had niet alleen geel gegeven na de overtreding op Schut, maar ook een strafcorner aan Oranje toegekend. De ploeg van Tigges speelde een variant die door Schut werd benut. Een minuut later mocht de ploeg opnieuw aanleggen voor een strafcorner en dit keer was het Joep Troost die het doelpunt maakte. Troost stond vervolgens aan de basis van de 6-1. Zijn voorzet werd bij de tweede paal door Burkhardt binnengetipt. Daarmee was het nog niet voorbij, want vlak voor het eindsignaal van het derde kwart scoorde Bakker 7-1. Dat was met enig geluk. Zijn schot ging via een verdedigende stick in het doel.

In het laatste kwart maakte Schut met nog twee treffers zijn hattrick compleet. Hij is daarmee de zesde speler van Oranje die op een WK minimaal drie goals heeft gemaakt in een wedstrijd. Schut bepaalde zodoende de eindstand op 9-1.