Late goal nekt Huizen: ‘Dit was heel dom uitverdedigd’

Vijftig seconden duurde de wedstrijd tussen Huizen en Rotterdam gisteren te lang voor de thuisploeg. In de play-outs (play-offs vanuit promotieklasse-perspectief) won de ploeg van coach Brian Vervoort met 2-3 dankzij een treffer in de dying seconds van de wedstrijd. Voor Huizen rest de loodzware opgave om zaterdag in Rotterdam revanche te nemen.

Lang hing een stunt in de lucht in het duel tussen de nummer tien van de Hoofdklasse en de runner-up uit de Promotieklasse. Maar in een tweede helft waarin Rotterdam een 2-1 achterstand moest wegpoetsen, was Huizen uiteindelijk niet opgewassen tegen de Rotterdamse dadendrang.

De manier waarop het verlies van de promotieklasser tot stand kwam, zal nog wel even door de hoofden van menig speelster zijn rondgezongen afgelopen nacht. Met minder dan een minuut op de klok en een tussenstand van 2-2, verdedigde Huizen vanuit de eigen cirkel dwars door de as uit. De Rotterdamse Amber van den Dijssel was er als de kippen bij om de bal over te nemen. Vakkundig soleerde de sterke spits over rechts de cirkel in. Haar voorzet hoefde Annebregt Rietveld alleen maar binnen te tikken.

Wat volgde, was niet alleen een vreugde-explosie bij alles wat het groen-wit van Rotterdam kleurde, maar ook een aanval op de scheidsrechter. Huizen claimde dat de bal via het lichaam van een speelster van Rotterdam achter de doellijn was beland. De scheidsrechters oordeelden anders. Weg was het zicht op shoot-outs. Verdwenen was de kans op een Gooise stunt.

Matchwinner Annebregt Rietveld haalt opgelucht adem na de benauwde zege op Huizen. Foto: Willem Vernes

Naar jezelf kijken

Woedend smeet Myrthe van Kesteren even later haar stick in de dug-out. Nog even probeerde de Huizen-routinier verhaal te halen bij de scheidsrechter, om direct te worden teruggefloten door coach Donald Drost. ‘Dat moet ze gewoon niet doen’, lichtte Drost een paar minuten later toe. ‘Het was gewoon heel dom en slecht van ons om met nog een minuut te spelen zo uit te verdedigen. Dan moet je geen verhaal halen bij de scheidrechter, maar eerst naar jezelf kijken.’

Na het lopen van de ereronde en een gesprekje her en der had de venijnige blik van Van Kesteren alweer plaatsgemaakt voor een lach. ‘Ik was boos, ja. We hadden met vier minuten voor tijd nog zo gezegd: laten we slim doen en dit gewoon uitspelen. Kansen kregen we toch niet meer en in shoot-outs hadden we alle vertrouwen. Maar als je de bal dan zo makkelijk inlevert, wordt dat op dit niveau afgestraft. Daarbij zag ik dat de bal vol op het lichaam van Rotterdam kwam. Hoe dan ook: hij zat en dat is hartstikke zonde.’

Rotterdam-spits Amber van den Dijssel en Huizen-routinier Myrthe van Kesteren vechten om de bal. Foto: Willem Vernes

Eindexamen in hockeytenue

Dat Huizen en Rotterdam aan elkaar gewaagd zijn, blijkt uit de cijfers uit het recente verleden. Vorig seizoen speelden beide ploegen nog in de Promotieklasse. Op Sportpark Bestevaer kwamen de teams in maart vorig jaar tot een gelijkspel (1-1). Uiteindelijk werd Rotterdam dan wel kampioen en viel Huizen net buiten de playoff-plekken, maar de havenstedelingen waren dus gewaarschuwd.

Dat Rotterdam inmiddels een jaar hoofdklasse-ervaring heeft, was in het eerste kwart te merken. Mede dankzij het hogere baltempo en een wat afwachtend en nerveus ogend Huizen kwam Rotterdam terecht op een 0-1 voorsprong.

Een oorwassing dreigde, maar niets bleek minder waar. Want in het tweede kwart nam Huizen initiatief en kwam het zelfs op een 2-1 voorsprong. Beide goals Huizen kwamen tot stand na prachtige voorzetten van Kes, die met haar verrassende acties de verdediging van Rotterdam regelmatig zoek speelde. ‘Ik zat er lekker in, maar het is vooral fantastisch dat we ze maakten. Zeker die van Noor (Knoop, red.). Ze heeft vandaag haar eindexamen gemaakt in hockeytenue en is direct daarna naar deze wedstrijd gekomen. Dat ze ook nog eens scoorde, was helemaal supermooi.’

Dit was absoluut niet nodig Huizen-coach Donald Drost

Na rust was het eenrichtingsverkeer. Waar Rotterdam naarstig op zoek ging naar de gelijkmaker en vervolgens de winnende goal, verdedigde de Gooise ploeg met man en macht. Drost: ‘En dat deden we heel goed. Ze kregen helemaal geen kansen. Het zijn alleen de cruciale momenten waarop we het lieten liggen. Dom een corner weggeven, nog een onhandige actie waardoor we verliezen. Laten we er maar van leren, maar dit was absoluut niet nodig geweest.’

Ondanks de domper bleef Van Kesteren positief. ‘Jonkies als Sam (Luttmer), Melle (Vaessen) en Noor (Knoop) speelden de hele wedstrijd. Amber (Folmer) had een zieke vader langs de lijn zitten. Een andere speelster maakte het vannacht uit met haar partner en sliep maar twee uur. Met elkaar hebben we bikkelhard gewerkt en dat gaan we zaterdag weer doen. Hopelijk maken we het opnieuw spannend en valt het dan wel onze kant op. En als het niet lukt, hebben we in ieder geval laten zien wat we waard zijn.’