De Oranje Dames treffen vanmiddag om 17.30 uur Spanje in hun 1e wedstrijd op de Olympische Spelen. Dit mag dan een wedstrijd tussen olympisch kampioenen zijn (Oranje in 1984, 2008 en 2012, Spanje in 1992), de statistieken wijzen in Nederlands voordeel. Kijk bijvoorbeeld naar de wereldranglijst, waarop Nederland 1e staat en Spanje op de 14e plaats. De ‘RedSticks’ belandden met geluk op de Olympische Spelen: door het terugtrekken van Zuid-Afrika kregen de Spaanse dames alsnog een ticket naar Rio.
De Oranje Dames troffen Spanje slechts enkele weken geleden nog, op 19 juli in de Rabo Super Serie op hockeyclub Breda. Nederland won met 3-0 en kwam geen enkel moment echt in gevaar. Sterker nog, Spanje verloor in de week daarvoor ook al 2 keer van de Jong Oranje Dames. Bij de laatste ontmoeting op een groot toernooi boekte Nederland zijn grootste overwinning ooit op Spanje: op het EK van 2015 in Londen won Oranje met 8-1. Kelly Jonker en Caia van Maasakker scoorden toen beiden 2 keer. Op het EK in Mönchengladbach in 2011 liet Nederland zich echter verrassen door Spanje en verloor met 1-0. Dat was de 1e keer dat Spanje op een groot toernooi van Nederland won. In totaal won Oranje 21 van hun 24 ontmoetingen op grote toernooien, 2 keer eindigde de onderlinge wedstrijd in een gelijkspel.
De landen troffen elkaar 4 keer eerder op de Olympische Spelen. De Nederlandse dames wonnen al die ontmoetingen: met 4-2 in 1996, met 2-1 en 2-0 in 2000 en met 2-0 in 2008. Op Spaanse olympische bodem ging het de Nederlandse dames echter minder goed. Het olympisch toernooi in Barcelona in 1992 is het enige waar de Nederlandse hockeydames aan meededen zonder een medaille te veroveren. De Oranje Dames eindigden toen als 6e. In 2003 nam Oranje echter revanche in Barcelona: de ploeg werd er Europees kampioen, door in de finale Spanje te verslaan.
Houd deze speler in de gaten: Rocío Ybarra
De aanvoerder van de Spaanse dames en speelster met de meeste caps: Rocío Ybarra Solaun. Geboren in Bilbao op 26 december 1984, kwam in het seizoen 2010-2011 naar Nederland om bij Kampong te spelen. Speelde vervolgens 4 jaar voor hdm en 1 jaar voor Oranje Zwart. Vorige week werd bekend dat Ybarra na 6 seizoenen terugkeert naar Spanje omdat ze daar een baan aangeboden heeft gekregen. Ybarra maakte al 2 Olympische Spelen mee; die van die van 2004 Athene (10e en laatste plaats) en die van 2008 in Peking (7e plaats).
Wist je dat?
Spanje eindigde als 6e tijdens de Hockey World League III in Valencia: onvoldoende voor een plekje op de Olympische Spelen van 2016. Zuid-Afrika verdiende als Afrikaans kampioen wél een plaats op de Spelen in Rio. Maar het Nationaal Olympisch Comité van Zuid-Afrika (SASCOC) en de Zuid-Afrikaanse hockeybond (SAHA) beslisten anders. Om financiële afwegingen stelde het SASCOC andere eisen aan de sporters dan de FIH. Enkel atleten die echt kans maakten op een medaille werden naar Brazilië gestuurd. De Zuid-Afrikaanse hockevrouwen hadden conform hun FIH-ranking minstens 6e moeten worden op de HWL3. Dat lukte ze net niet: ze werden 7e. En dus wees de SAHA de uitnodiging van de FIH voor de Olympische Spelen formeel af. Die plek ging vervolgens naar het hoogstgeklasseerde land van de HWL3, dat nog niet geplaatst was: Spanje. En laat het nou net Spanje geweest zijn die op de HWL3 de Afrikaanse vrouwen met 0-2 versloegen en hen van de 6e plek afhielden.
Wat vind jij? Praat mee...
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.