Van de jongste jeugd tot de donderdagse damescompetitie, iedereen is alweer aan het hockeyen. Behalve de echte grote sterren. Die komen dit weekend voor het eerst weer in actie in de Tulp Hoofdklasse. Wie verrast, staat er op, gaat eruit en pakt de schaal? Wij kijken vooruit en beginnen met de mannen. Daar wacht een seizoen met zeven playoff-kandidaten en drie nieuwkomers.
Wie staat er na de play-offs met de kampioensschaal in de hand?
Het is misschien een saai begin van wat een leuk stukje moet worden. Maar er is geen enkele reden om niet voor Kampong te kiezen. De Utrechters zijn uiteraard de titelhouder. Zijn de ploeg met de meeste gouden olympiërs. Hebben de topscorer van het vorige seizoen rondlopen, cornerkanon Jip Janssen. Beschikken met David Harte nog altijd over een van de beste keepers ter wereld en mogen ook nog eens genieten van de bevliegingen van Duco Telgenkamp. Dan hebben we het nog niet eens over middenveld-genius Jonas de Geus en Sander de Wijn, vorig seizoen verkozen tot beste speler van de Hoofdklasse.
We schrijven daarachter ook Rotterdam op als zekerheidje voor de play-offs. De finalist van afgelopen lente is weer een jaar rijper en heeft op papier een sterkere selectie dan vorig jaar. Daarachter is het dringen. Thierry Brinkman kan Den Bosch zomaar het laatste zetje naar de play-offs geven. Zijn vertrek – en dat van Arthur Van Doren – zal voelbaar zijn bij Bloemendaal, dat die ervaring heeft ingeruild voor aanstormend talent. Maar ook Pinoké, Oranje-Rood en het compleet gerenoveerde Amsterdam zijn uitstekende kanshebbers voor een plek in de top-vier, waarin het nog spannender wordt dan vorig jaar.
En wie eindigen uiteindelijk onder de streep?
Ook daar ligt een antwoord voor de hand. Liefst drie ploegen promoveerden afgelopen seizoen naar de Hoofdklasse. Nijmegen rechtstreeks en Hurley en SCHC via de play-outs. Daar hebben we meteen de minst ervaren ploegen van de Hoofdklasse te pakken. Hurley heeft van deze drie het best ingekocht en is vier Hoofdklasse-waardige spelers rijker. Daarom denken we dat de Amsterdammers aan degradatie ontsnappen. Nijmegen lijkt momenteel net wat sterker dan SCHC. De komst van Australisch international Jake Whetton en het fanatieke thuispubliek geven de doorslag in het voordeel van de Gelderlanders.
Ook HDM moet rekening houden met een loodzwaar seizoen. In Den Haag verloren ze hun twee beste spelers – de Cassiem-broers – aan Amsterdam. Daar kwam een zwikkie HGC-degradanten voor terug plus de Britse olympiër Will Calnan. Is dat genoeg om aan de nacompetitie te ontlopen? We vrezen van niet.
Wie is de grote winnaar op de transfermarkt?
Hurley deed als promovendus zogezegd prima zaken in de zomer. Maar de allergrootste winnaar op de transfermarkt is natuurlijk Den Bosch. We zijn benieuwd hoeveel shirtjes met het naam en het nummer van Thierry Brinkman we zondag aantreffen aan de Oosterplas. Het was in maart al een stunt dat de Oranje-captain van Bloemendaal naar Brabant ging. Vorige maand kreeg die overstap nog meer glans toen de Nederlandse mannen olympisch goud pakten. Tel daarbij op dat Brinkman voorin een koningskoppel vormt met collega-international Koen Bijen en het succesverhaal is compleet. Een schouderklopje voor slagvaardigheid is ook uit te delen bij Amsterdam, waar ze naast de Cassiems ook neo-international David Huussen haalden.
Wie wordt de topscorer?
In de categorie open deuren: Jip Janssen. De man met de beste sleep van het land en ook van de competitie, die vorig seizoen ook het vaakst scoorde. Ook altijd goed om op te schrijven in dit soort rijtjes: Rotterdam-icoon Jeroen Hertzberger, de topschutter aller tijden van de Hoofdklasse. Als outsiders presenteren we Boris Burkhardt en Miles Bukkens, twee spitsen met een corner. Voor Bukkens gloren er meer kansen vanaf de kop bij Pinoké, nu Alexander Hendrickx terug is naar België. We geven ook de Bossche cornerman Timo Boers een goede kans op een topklassering. De komst van zijn zwager Brinkman zorgt er vast voor dat de Brabanders meer corners krijgen. En dat terwijl Boers er vorig seizoen er al vijftien maakte vanaf de kop. Veelbelovend.
Wie wordt de beste speler van dit jaar?
Het hele Nederlands elftal kan hiervoor in aanmerking komen, plus een aantal excellente buitenlanders, zoals Zach Wallace en Florent Van Aubel. Er zijn dus kandidaten te over voor deze eretitel die vorig jaar werd opgeëist door Sander de Wijn. Natuurlijk zijn we niet kinderachtig en zullen we een naam naar voren schuiven. Iemand die al jarenlang bekend staat om zijn fabelachtige techniek, zelfs toen het bij zijn club Amsterdam moeizaam draaide. We verwachten dat het in de hoofdstad beter loopt dan in de laatste jaren en dat we daardoor nóg meer kunnen genieten van de klasse van Floris Middendorp. Hij heeft alles in zich om te ontwikkelen tot de beste speler van de Hoofdklasse en daarmee tot een regelrecht hockey-idool.
Wie wordt het grote talent van dit seizoen?
Middendorp is inmiddels 23 jaar en heeft een olympische gouden plak op zak. Die mogen we daarmee geen talent meer noemen. Dat geldt ook voor Duco Telgenkamp (22), die een van de bekendste namen van de Oranje-selectie is geworden. We zoeken het dus in een iets jongere categorie, waarin we een paar namen naar voren schuiven. Miles Bukkens bijvoorbeeld. Heeft al drie caps op zak, maar miste vorig seizoen de helft van de competitie door blessureleed. Dit kan zomaar het jaar worden waarbij de spits echt doorbreekt en ook ‘vast’ aanhaakt bij Oranje. Datzelfde zien we wel gebeuren bij Bosschenaren Timo Boers en Pepijn Reyenga, die ook al aan het Nederlands elftal snuffelden.
Als we kijken naar de grote talenten zonder caps, komen we uit bij Casper van der Veen en Lucas Veen. Van der Veen blaakte zondag van het zelfvertrouwen bij de ABN-cup. Met twee goals was de grote Bloemendaal-belofte de man of the match in de finale. Hij lijkt na Jong Oranje klaar voor een volgende stap. Lucas Veen is net overgestapt naar Bloemendaal (van HGC) en de sierlijke middenvelder speelt daar alsof-ie al jaren meedoet. Wellicht moet hij nog even rijpen in de echte top, maar als hij zich zo stormachtig blijft ontwikkelen lijkt een belletje van de bondscoach slechts een kwestie van tijd.
Over stormachtige ontwikkelingen gesproken: dat geldt ook zeker weten voor Tim Knapper. De achttienjarige verdediger, die speelt met de relaxedheid van een routinier, werd bij Schaerweijde amper gewisseld. Hij stond in de zomer als allerjongste op het EK met Jong Oranje en verdiende volkomen terecht een overstap naar Pinoké. Zonder meer een speler om heel erg goed in de gaten te houden.
Welke ploeg wordt de verrassing van dit jaar?
We schrijven Den Bosch op voor de play-offs. Dat is verrassend omdat ze dat de afgelopen drie jaar niet haalden. Maar wanneer je de aanvoerder van Oranje binnen haalt, ben je ook verplicht om omhoog te kijken. Verder verwachten we dat Amsterdam weer een rol van betekenis gaat spelen in de playoff-race. Dat zijn ze historisch gezien wel gewend bij de 21-voudig kampioen. In de laatste twee jaar zakte Amsterdam echter bizar ver weg. Na twee achtste plaatsen en jaren met meer nederlagen dan zeges, verwachten we een veel kleurrijker seizoen. Onze prognose: heel veel goals, zowel voor als tegen. (Aanvallend is Amsterdam wat sterker dan verdedigend.) Dus wil je een 6-3 of 7-4 zien, ga dan dit jaar wat vaker naar het Wagener.
En wie wordt de grootste tegenvaller?
Lastig, lastig en nog eens lastig. We denken dat de competitie uiteenvalt in twee blokken. Vijf aan de onderkant, zeven aan de bovenkant. Binnen die groepen schatten we in dat de verschillen enorm klein zijn. De nummer zeven kan zogezegd zomaar tot de laatste ronde meedoen om de play-offs. Maar ja, als we toch een nummer zeven moeten aanwijzen dan geven we die plaats – na veel wikken en wegen – aan Pinoké. De EHL-winnaar gaat Hendrickx natuurlijk missen en raakte bovendien veel clubjongens kwijt. Marlon Landbrug, Morris de Vilder en Gijs van Wagenberg zijn samen goed voor een seizoen of dertig in het eerste van De Steekneuzen. Die aderlating maakt hen de minst succesvolle playoff-kandidaat van komend seizoen. En daarmee, hoe wrang ook, de grootste tegenvaller.
Tot slot. Hoe ziet de stand er na 22 speelrondes uit?
1. Kampong (kampioen)
2. Rotterdam
3. Den Bosch
4. Bloemendaal
5. Oranje-Rood
6. Amsterdam
7. Pinoké
8. Klein Zwitserland
9. Hurley
10. HDM
11. Nijmegen
12. SCHC
*Nummers 1-4 naar play-offs
*Nummers 10 en 11 naar play-outs
*Nummer 12 degradeert rechtstreeks
Wat vind jij? Praat mee...
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.