Organisatie van het EK 2027 in Engelse handen

De Europese hockeyfederatie EuroHockey heeft het EK van 2027 voor mannen en vrouwen toegekend aan Engeland. Het toernooi wordt in de zomer van dat jaar – grotendeels – afgewerkt op het Lee Valley Hockey and Tennis Centre in Londen. De exacte speeldata van het EK zijn nog niet bekendgemaakt.

Het zal in 2027 voor het eerst in twaalf jaar zijn dat het EK op Engelse bodem wordt gespeeld. In 2015 veroverden de Nederlandse mannen in Londen de Europese titel na een 6-1 zege op Duitsland. De Oranje Dames verloren hun finale in dat jaar juist: gastland Engeland was na shoot-outs te sterk, nadat de eindstrijd in 2-2 was geëindigd.

De Oranjemannen vieren hun Europese titel in Londen in 2015. Foto: Koen Suyk

Het Lee Valley Hockey and Tennis Centre was in 2018 voor het laatst strijdtoneel van een groot landentoernooi. In dat jaar werd op het complex het WK voor vrouwen gehouden, met de Nederlandse ploeg als glansrijk winnaar na een 6-0 zege op Ierland in de finale. De afgelopen jaren werden er wel regelmatig Pro League-wedstrijden gespeeld.

Knock-outfase in andere stadions

Overigens zullen de halve finales en de finales van het toernooi op een andere locatie dan het Lee Valley Hockey and Tennis Centre worden gespeeld. Om de capaciteit bij die knock-outwedstrijden aanzienlijk te vergroten, past de organisatie het zogenaamd Big Stadium Hockey-concept toe waarbij bestaande sportstadions worden omgebouwd tot een volwaardig hockeycomplex.

Het Lee Valley Hockey and Tennis Centre in 2019 tijdens de Pro League-wedstrijd tussen de vrouwen van Groot-Brittannië en Oranje. Foto: FIH

Dat gebeurde voor het eerst in 2019, toen het rugbystadion Twickenham Stoop met een pop-up kunstgrasveld werd omgetoverd tot hockeystadion voor de Pro League-wedstrijd tussen de mannen van Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland. Door deze toepassing stijgt de toeschouwerscapaciteit voor de beslissende fase van het EK naar 15.000, beduidend meer dan de vierduizend toeschouwers die het Lee Valley Hockey and Tennis Centre herbergt.

Het is op dit moment nog niet bekend in welke Londense sportstadions de halve finales en finales worden gespeeld. Voor de toewijzing daarvan volgt nog een officiële procedure.

De Europese hockeyfederatie maakte in maart van dit jaar al bekend dat het eerstvolgende EK, in de zomer van 2025, in Mönchengladbach wordt gehouden. In de zomer van 2023 organiseerde de Duitse stad het Europees kampioenschap ook.


Wat vind jij? Praat mee...