Den Bosch verslaat SCHC na sterke tweede helft en blijft koploper

De strafcorner van Sanne Koolen en de tip in de touwen van Teuntje de Wit zorgden ervoor dat Den Bosch woensdagavond de topper tegen SCHC met 0-2 won. De thuisploeg vergat zichzelf in Bilthoven voor rust te belonen en kreeg later geen grip meer op de nog altijd foutloze koploper. 

De clash tussen SCHC en Den Bosch zou eigenlijk op 13 oktober gespeeld worden, maar werd verplaatst vanwege het plotselinge overlijden van de vader van Elzemiek Zandee. Hoewel een topper op een woensdagavond niet meteen in het oog springt, was het publiek massaal richting de Kees Boekelaan gekomen. Zeker duizend man keek naar de twee ploegen die vorig seizoen nog in de NK-finale stonden. Toen won Den Bosch. Maar vijf maanden later ziet het er vooral bij SCHC heel anders uit.

Want met een nieuwe coach (Gilles van Hesteren), keeper (de Belgische Elodie Picard), versterkingen als Jip Dicke en Marleen Jochems en vooral een nieuw motto (aanvallen) is er in Bilthoven een boel veranderd. SCHC begon dan ook zoals we dit seizoen van ze gewend zijn. Aanvallen geblazen. De thuisploeg had de bal en liet Den Bosch veel meters maken. Maar gigantische kansen bleven uit. Op het schot van Jip Dicke na. Op een metertje of vier van keeper Josine Koning kon de jongste Dicke met haar forehand uithalen. Ze raakte de bal niet lekker en schoot gevaarlijk voorbij het doel. 

Foto: Willem Vernes

Rosa Fernig schudde haar ploeg wakker 

Den Bosch werd de eerste tien minuten van het kastje naar de muur gestuurd, tot nota bene verdediger Rosa Fernig voor het eerste Bossche gevaar zorgde. Zij slalomde een vrije bal zo de cirkel binnen en haalde uit met haar forehand. Keeper Elodie Picard keerde de inzet. Het schot van Fernig schudde de Brabanders wakker. De ploeg van Marieke Dijkstra deed plots mee in het topduel en werd via Frédérique Matla (strafcorner) en Charlotte Englebert (slag en push van dichtbij) gevaarlijk. Maar zonder resultaat. 

Het lukte SCHC-spits Maud van den Heuvel later niet om de snoeiharde voorzet van Mette Winter binnen te tikken bij de tweede paal. En de kans voor Zandee – die door het publiek veel harder dan de rest van alle speelsters toegejuicht werd – mislukte. SCHC liet zich niet uit het veld slaan en ging door waar het mee bezig was. Pien Dicke had de openingstreffer op haar stick, maar haar schot vloog vlak over de richting de rechterkruising. 

Drie strafcorners zonder resultaat 

Wat Den Bosch wel lukte en Stichtsche niet, was strafcorners halen. Want vlak voor rust was het Matla die opnieuw mocht pushen vanuit de strafcorner. Maar net als haar eerste poging, keerde Picard ook haar tweede en derde inzet. Zo stond het 0-0 in de rust, maar was het tussen SCHC en Den Bosch absoluut niet saai. 

Foto: Willem Vernes

Den Bosch hanteerde na rust dezelfde tactiek als SCHC: druk zetten en aanvallen. Matla liet bij vlagen haar klasse zien. Eerst met een rush over de rechterkant en daarna met een prachtige scoop in de diepte op Laura Nunnink, die maar half doorhad hoe groot haar kans was, alleen richting het doel van Picard. Toen Maartje Krekelaar vlak daarna een voet vond in de cirkel, koos Den Bosch tijdens de vierde strafcorner voor een ander recept. Niet Matla, maar Sanne Koolen mocht het proberen. Zij flatste haar eerste poging raak: 0-1. Lijnstop Renée van Laarhoven zat er nog aan, maar kon Koolen niet van het scoren afhouden. 

Yibbi Jansen mocht na een kleine veertig minuten ook eindelijk aanleggen voor de eerste strafcorner van Stichtsche. De sleep was goed, maar de redding van Koning nog beter. Met haar stick plukte ze de bal uit de hoek. Kans verkeken voor SCHC, dat Den Bosch via Teuntje de Wit bijna het tweede doelpunt zag maken. Van dichtbij kaatste de Brabantse spits de bal vlak naast het doel van Picard. 

De treffer van De Wit 

Stichtsche deed wat het kon, maar kon die ene treffer in de 36ste minuut van Koolen niet meer goedmaken. Sterker nog: het werd nog erger voor de ploeg van Van Hesteren. De Wit tipte een voorzet van Krekelaar hoog de touwen in: 0-2. Daarmee was, met nog acht minuten te gaan, de wedstrijd wel gespeeld. Den Bosch kreeg nog een vijfde corner, maar nog vervelender werd het niet voor SCHC.

Net als de NK-finale van vijf maanden geleden is Den Bosch nu ook de winnaar. Daarmee blijven de Brabanders dit seizoen foutloos. Alle acht wedstrijden werden gewonnen. Met Amsterdam (1-2 winst) eerder dit seizoen en deze woensdagavond als de twee echte testen. Maar wat dat zegt, weten we pas in mei. 

Lees hieronder de hoogtepunten van het duel tussen de dames van SCHC en Den Bosch in de Tulp Hoofdklasse terug.


1 Reactie

  1. thomjanssen89

    Jammer SCHC, Relativeren en door!


Wat vind jij? Praat mee...