Bizarre shoot-out: goal afgekeurd! Nee, niet. Oh ja, toch wel

De shout-outs tussen de Oranje Dames en Nieuw-Zeeland kenden zaterdagavond een bizar voorval. Bij een 3-3 stand, strandt Samantha Charlton eerst op keepster Anne Veenendaal waarna ze in de rebound de winnende shoot-out maakt. Een fractie nadat de bal de lijn passeert, gaat de zoemer in het stadion. Dolle vreugde bij de Kiwi’s die hun keepster bestormen. Tot de Nederlandse speelsters massaal naar de arbiters rennen. Margo van Geffen voorop. Met haar vingers schrijft ze een videoscherm in de lucht.  

De speelsters van Nieuw-Zeeland juichen. Te vroeg, zo blijkt later. Foto: Koen Suyk

Video referral, beslist het arbitrale trio. Verbijstering op de gezichten bij de Nieuw-Zeelandse speelsters. Blikken die het midden houden tussen hoop en zelfvertrouwen in het Nederlandse kamp. ‘Wij wisten meteen dat het langer dan acht seconden had geduurd’, zou Oranje-aanvaller Kitty van Male na afloop zeggen. ‘Het duurde zo ontzettend lang. Wij oefenen zo vaak op shoot-outs dat we inmiddels precies weten hoe lang acht seconden is.’

‘Door al het oefenen, weten we precies hoe lang acht seconden is’

Vol verwachting kijken alle spelers, begeleiders en toeschouwers naar het videoscherm waarop de beelden van de videoscheidsrechter worden getoond. Daarop is te zien dat de klok op nul staat voordat de bal over de lijn is.

De videoscheidsrechter zegt: ‘Het is heel moeilijk te zien voor ons. Ik zou aanraden om de goal af te keuren.

Gejuich in het Nederlandse  deel op de tribune. De jonge Pien Sanders loopt al richting de 23-meterlijn. In de cirkel is nog druk overleg tussen de arbiters.

De Engelse scheidsrechter Frances Blok zegt opvallend genoeg tegen de twee andere arbiters: ‘Het is heel moeilijk te zien, dus laten we het juiste doen; de shoot-out over laten nemen.’

De Argentijnse arbiter Irene Presenqui volgt echter de videoscheidsrechter. Ze fluit en wijst naar Pien Sanders op de 23-meterlijn.

De videoscheidsrechter vraagt nog: ‘Uh, even ter bevestiging… Wat heeft ze hen laten weten?’

Op die vraag komt geen antwoord.

In plaats daarvan mag Sanders de shoot-out nemen. Minder dan acht seconden later is het 4-3 voor Nederland, dat uiteindelijk de shootout-serie met 5-4 wint.

Na afloop wordt er nog lang nagepraat over het moment met de videoscheidsrechter. Ook bondscoach Alyson Annan krijgt in de mixed zone naar haar hoofd geslingerd dat deze beslissing echt niet kon. Glimlachend loopt ze weg: ‘Tijd is tijd.’

Bekijk ook


4 Reacties

  1. MennoLievers

    Als er van de acht seconden regel zoveel afhangt moet de tijd ook exact worden opgenomen, zoals in de atletiek gebruikelijk is. Dit is heel amateuristisch.

  2. Ron van Asperen

    Vraag me af of de videoscheids de 8 secondenregel zelf moet toepassen of alleen op afroep ..... Het eerste lijkt me rechtvaardiger

  3. frank-hagemans

    De communicatie tussen de refs kan ook beter. De uitvoering van de beslissing was allerminst helder. Dus eerst maar eens een goede rolverdeling van refs en videoref opstellen. Te gek voor woorden dat dat er nog niets is. Inderdaad amateuristisch.

    1. robertmsmit

      Ik heb een soort gelijk geval als scheidsrechter meegemaakt. Op de beelden waar de tijd meeloopt zie je dat de bal te laat over de doellijn gaat. Als scheidsrechter kun je niet slowmotion terugkijken, er staan honderden toeschouwers te schreeuwen én het is arbitraal of de bal al dan niet op tijd of niet over de doellijn gaat. Dan over de rol verdeling: de cirkelscheidsrechter is de eindverantwoordelijke en neemt terecht advies video ref over. Wat die andere scheids adviseert kan -voor zover ik de regels ken- helemaal niet.


Wat vind jij? Praat mee...