Een ode aan Jeroen Hertzberger, de ultieme topsporter

Jeroen Hertzberger en Dirk Kuyt hebben meer gemeen dan je op het eerste gezicht zou denken. Kuyt schoot Feyenoord naar het kampioenschap. Hertzberger deed afgelopen seizoen bijna hetzelfde met Rotterdam, ondanks het gemis van Oranje. Allebei hebben ze het clubhart op de goede plek en beschikken ze over het karakter van de ware topsporter. Een ode aan de ongelofelijke Hertzberger.

Voordat tennissers het centrecourt op Wimbledon betreden, lopen ze langs deze tekst: ‘If you can meet with Triumph and Disaster, and treat those two imposters just the same’

Oftewel, vrije vertaling: het ware karakter toont zich als er tegenslagen zijn. Hoe gedraagt iemand zich als-ie met z’n ziel onder de arm loopt? Hertzberger geeft daarin elke week een masterclass. Hij transformeert teleurstellingen tot topprestaties.

28 doelpunten in 22 competitiewedstrijden en de titel ‘Topscorer van de Hoofdklasse’ was in het postolympische seizoen 2016-2017 het eerste antwoord van de 31-jarige Jeroen Hertzberger, toen hij tegen zijn zin niet meer geselecteerd werd voor Oranje na de Olympische Spelen in Rio. Na 89 doelpunten in 196 interlands. Toen moesten de belangrijkste wedstrijden, de play-offs om de landstitel nog beginnen.

Voor de play-off wedstrijd Amsterdam-Rotterdam. De twee aanvoerders Jeroen Hertzberger en Billy Bakker. Foto: Frank Uijlenbroek

Zondag 14 mei, 2017. De derde en beslissende wedstrijd in de halve finale van de play-offs tegen Amsterdam, in het bijna voltooide EK-stadion, waar de Rotterdammer niet zal spelen met Oranje. Jeroen ‘Mister Rotterdam’ Hertzberger loodst Rotterdam eigenhandig naar de finale, met twee assists en een rake strafbal in een 2-3 overwinning.

In de finale om de landstitel tegen Kampong wordt nóg duidelijker uit welk hout Hertzberger is gesneden. Kampong-Rotterdam is woensdagavond 17 mei een schaakspel van een hockeywedstrijd. In Utrecht staat het verdedigend solide, totdat er negen minuten voor tijd één slippertje volgt, nota bene van hun beste speler Sander de Wijn.

Hertzberger explodeert. De paar centimeter ruimte gebruikt hij om de cirkel in te dribbelen, verdedigers te ontwijken en op precies het goede moment schitterend een rondje te draaien naar zijn forehand om de 0-1 te maken. Vroeger speelde Hertzberger ook wel als middenvelder, maar zelfs als momentenhockeyer in de spits die weinig ballen krijgt, is hij geëvolueerd. Maar achttien bizarre shoot-outs vallen in Utrechts voordeel uit.

In de tweede finalewedstrijd op zaterdag geeft Hertzberger nog een beter inkijkje in zijn ziel. In een uitverkocht stadion van Rotterdam, mist hij in de eerste helft een strafbal tegen keeper David Harte. Tijd om te treuren doet de leider niet. Als het 1-2 staat voor Kampong, krijgt Hertzberger weer een kansje. Alleen zoals Hertzberger dat kan, maakt hij precies de goede beslissing. Hij neemt de bal in de stick en sleept de bal in het hoekje waar zelfs de beste keeper van de wereld Harte niet bij kan. 2-2, in de 54ste minuut. Uiteindelijk verliest Rotterdam weer de shoot-outs.

KNHB directeur Erik Gerritsen met Jeroen Hertzberger (R’dam) na de tweede wedstrijd van de play-offs om het landskampioenschap hockey tussen Rotterdam en Kampong (2-2). Foto: Koen Suyk

Daarna troost Hertzberger de Engelsman Harry Martin, die de laatste shoot-out mist. Het eerste wat hij doet in een interview met de pers na de wedstrijd is Kampong feliciteren, dat na 32 jaar zonder titel hun eigen sprookje mocht voltooien.

Het had weinig gescheeld of het was de landstitel voor Rotterdam geworden en de ultieme wraakactie van Hertzberger. Of was het wraak? De speler die afgelopen jaar trouwde en een kind kreeg liet gewoon wederom zien dat hij een van de allerbeste spitsen van de wereld is en ongelofelijk veel van het hockey houdt.

Eigenlijk hebben Dirk Kuyt en Jeroen Hertzberger meer gemeen met elkaar dan je zou denken. Hertzberger en Kuyt lijken qua uiterlijk niet op elkaar. Ze praten anders. Kuyt lijkt de man van het volk. Hertzberger lijkt meer op een aristocraat. Lijkt, want hij heeft zijn beide benen stevig op de grond.

Waar veel mensen hadden verwacht dat Hertzberger langzaam zou afhaken na de teleurstelling van het afvallen bij Oranje, bewijst hij voor de zoveelste keer dat hij een topsporter is in hart en nieren. Daar nemen we op de redactie van hockey.nl ons petje diep voor af. Ja, hij was getergd na het afvallen van Rio en gooide soms met zijn hockeystick na weer een goal om in te lijsten. Ja, hij juicht na een doelpunt soms heel solistisch. Ja, hij heeft een sterk karakter. Een gezicht, gebeeldhouwd door een vakman. Een kaaklijn, die een groot ego doet vermoeden. Maar zelfs als hij een rechtse directe op die kaak krijgt, slikt hij zijn woorden in en toont hij de andere wang. Zijn ego is wat hem bijzonder maakt. Je hebt persoonlijkheden nodig in een team. Mensen die altijd vooraan willen staan. Het uithangbord willen zijn. Die niet weglopen voor verantwoordelijkheden. Die de sfeer willen bepalen. Bij Rotterdam krijgt en neemt hij alle ruimte.

Jeroen Hertzberger en Sebas Molkenboer. Foto: Willem Vernes

Wat deed Hertzberger toen hij niet meer was geselecteerd voor Oranje? In plaats van zielig te zijn, nam hij in de zomer en winter een  personal trainer in de hand en trainde zichzelf helemaal de ziekte. Hij is het die bij Rotterdam nog steeds na de training ervoor zorgt dat spelers extra trainen op hun vaardigheden. Die de cultuur van altijd maar beter worden bewaakt. Extra op de goal slaan met talent Thijs van Dam. Nog even strafcorners pushen met Simon Egerton en Seve van Ass.

De huidige koers bij Oranje en hiërarchie is zorgvuldig uitgekozen en doorgesproken. Een terugkeer in Oranje is onwaarschijnlijk. In 2012 was hij ook afgevallen. In 2013 werd hij kampioen met Rotterdam, werd hij topscorer en beste speler van de Hoofdklasse. In 2014 scoorde hij de enige Nederlandse goal in de verloren WK-finale. Een heerlijke getimed liftje en schitterend afronden met de backhand, zonder veel ruimte. Vol stadion, zijn podium, helemaal het mannetje, in ieder geval tot de Aussies er met 1-6 overheen walsten.

Hertzberger zien toeslaan op dat ene moment is kijken naar perfectie in de spits. Want Hertzberger heeft niet één of vijf kansen nodig om te scoren. Een halve is genoeg. Hij is de ultieme topsporter. Eentje die we moeten koesteren, of hij nou in het Nederlands elftal speelt of niet. Hij verdient een diepe buiging.

Bij deze.

Jeroen Hertzberger nadat het brons tegen Duitsland is verloren in Rio de Janeiro. Foto: Sean M. Haffey/Getty Images


6 Reacties

  1. bombaliali

    Onbegrijpelijk dat hij niet meer geselecteerd wordt

    1. vakantie

      Veel te veel een haantje Onsympathieke speler

    2. vruskie91

      Je beschrijft nu de helft van de huidige selectie van de Oranje Heren.. Bakker, Verga, gaat er een belletje rinkelen?

  2. hickey-family

    Wat de boer niet kent - van de buitenkant lijkt jeroen afstandelijk - maar staat vaak in de spotlights - toen ik hem vroeg om 1 op 1 een talent te trainen was hij direct bereid en wilde na afloop ook geen vergoeding - “talenten trainen die echt willen is een mooie vergoeding”

  3. frank54

    Zo Nederlands om zonder kennis van zaken negatief en anoniem te reageren. Een terechte ode aan een geweldige topsporter, leider, motivator en grote persoonlijkheid. Te groot voor anonieme, kleinere egos? Een zegen dat dit soort topsporters nog bestaan in Nederland. Maar ja, kop en maaiveld in Nederland...... Wordt hier weer bewezen!!

  4. Dutchie14

    Al zou mijn naamgenoot een haantje en onsympathieke speler zijn, hockeyen kan die en hoe! Niks makkelijkere dan negatief zijn over een persoon, zorg maar eerst dat jij als klager hetzelfde niveau haalt als Jeroen, dan zou je nog recht van spreken hebben. Nu niet.


Wat vind jij? Praat mee...