Eerste stap naar recyclebare hockeysticks gezet
Hockeysticks gemaakt van enkel recyclebare stoffen: het lijkt een onmogelijke missie, maar de eerste stap is recentelijk gezet. Na een uitgebreid onderzoek van TU Delft heeft ondernemer Sjoerd Woelders besloten om het merk ‘Hulck’ op de markt te brengen: een stick die gedeeltelijk gemaakt is van een recyclebaar product genaamd vlasvezel. Daarmee is hij één van de eerste die zulke sticks op de markt brengt.
Als actief hockeyer vroeg Woelders zich al jaren af waarom er geen sticks zijn, die van duurzaam materiaal gemaakt zijn. ‘Bij auto’s heb je inmiddels de hybride modellen, maar bij het hockey lijkt er geen beweging te komen op het gebied van duurzame sticks.’ Daarbij beschrijft hij een bekend fenomeen in een hockeyfamilie: de paraplubak of kast gevuld met oude en versleten sticks. ‘Vele sticks worden niet weggegooid, omdat men niet per se weet waar je ze moet weggooien of wegbrengen’, stelt hij.
Volgens Erwin de Vlugt van de Technische Universiteit van Delft kunnen de sticks momenteel niet hergebruikt worden, omdat de het vezels en de verbindmiddelen van kunststof zich daar niet voor lenen. ‘Vermaling met het overige afval is dan de enige oplossing’, verklaart de onderzoeker. De voorlopige oplossing is dat een deel van de stick gemaakt wordt van natuurvezel, als een los onderdeel van de stick.
Producten van eigen bodem
De eerste stap naar duurzame sticks zet Woelders daarom met de gedeeltelijk recyclebare sticks én een soort leasesysteem. Voor een maandelijks bedrag krijgt de gebruiker een stick en bij breuk of zware beschadiging zorgt het bedrijf van Woelders voor een nieuwe duurzame stick. Als het abonnement afloopt, dan moet de gebruiker de stick weer inleveren. Woelders: ‘Het zorgt ervoor dat kapotte of zwaar beschadigde sticks weer bij ons komen, zodat wij zo veel mogelijk onderdelen kunnen gebruiken voor nieuwe exemplaren.’ Daarbij stelt hij dat het gehele proces voor hem zo duurzaam mogelijk moet zijn, met onder andere dozen van hergebruikt materiaal en korrels van maïzena in plaats van piepschuim.
Maar waar is vlasvezel van gemaakt? Het stofje komt van de steel van een vlasplant, die vooral voorkomt in Noord-Frankrijk, België én Nederland. Zo deed de TU in Delft, onder begeleiding van De Vlugt, uitgebreid onderzoek naar de werking van bepaalde stoffen in een hockeystick. Daaruit bleek dat vlasvezels geschikt zijn om trillingen in de stick te dempen, maar dit moet nog in combinatie met kunststof. Eerder kwam het merk ‘Oregon’ al met een stick gemaakt van het natuurlijke glasvezel Kevlar en carbon. Zij gaan zelfs verder, met duurzame hockeykleding en accesoires.
Maar volgens De Vlugt verliest vlasvezel veel van zijn kracht op het moment dat het in direct contact komt met water, in tegenstelling tot stof gemaakt van kunststofvezels. ‘Dat gaat dan ten koste van de stijfheid en de demping van de stick’, verklaart hij. Bij kunststof blijven die twee aspecten langer behouden. De tijdelijke oplossing is een stick die voor ongeveer veertig procent is gemaakt van de betreffende vlasvezel. Meer kan het momenteel niet worden. In dit geval zit het vlasvezel in de sticks van Woelders aan de binnenkant. ‘Pas bij ernstige slijtage of breuk kan het water in de stick komen, maar de overige zestig procent kunststof beschermt het vlasvezel lang goed genoeg.’
‘Veel onderzoek en ontwikkeling nodig’
Voor volledig duurzame en recyclebare sticks moet er volgens Woelders nog veel veranderen. ‘De huidige technologie leent zich er nog niet voor om sticks te maken die volledig van vlasvezel zijn’, constateert hij. ‘Dit is het verst dat wij op dit moment kunnen komen op het gebied van hockeysticks.’ De Vlugt sluit zich daarbij aan: ‘Er is nog veel onderzoek en ontwikkeling nodig om deze problemen te overwinnen. Nederland heeft echter veel kennis van natuurvezel, dus in de toekomst zou het wel eens heel dichtbij kunnen komen.’