Annan en Van Geffen maken tussenbalans Pro League op

Bondscoach Alyson Annan en international Margot van Geffen maken na de vijf uitwedstrijden buiten Europa de tussenbalans op van de Pro League. Hoe bevalt het? Welke lessen zijn getrokken? En hoe zwaar is het vele reizen nu daadwerkelijk?

‘Elke wedstrijd is een soort finale. Normaal gesproken ben ik een typische toernooispeelster die zoveel mogelijk wedstrijden in één of twee weken wil spelen. Nu is het wachten, wachten, wachten en dan speel je één potje. Je moet er in één keer staan. Dat heeft ook wel iets’, zegt middenvelder Margot van Geffen.

Bondscoach Alyson Annan: ‘Het concept van de Pro League vind ik leuk. Het was alweer een tijd geleden dat wij in Argentinië [december 2015] en Amerika [januari 2017] hebben gespeeld. Een ander pluspunt van de Pro League is dat elk land nu thuisvoordeel heeft in plaats van slechts één land.’

Van Geffen en Annan namen het vliegtuig alsof het de bus was

Van Nederland naar Nieuw-Zeeland, van Nieuw-Zeeland naar Australië, van Australië naar Nederland, van Nederland naar de Verenigde Staten, van de Verenigde Staten naar Argentinië, van Argentinië naar Nederland en van Nederland naar China. En dat allemaal binnen zes weken. Annan en Van Geffen waren de enige twee van Oranje die het reisschema volledig hebben afgewerkt.

De Oranje Dames tijdens een training in Buenos Aires. Foto: Rodrigo Jaramillo

Voorstel Annan: één lange trip in plaats van drie kortere

Voor Van Geffen was het reizen geen probleem. ‘Ik weet natuurlijk niet hoe ik straks terug kom in Nederland, maar ik voel me goed. Ik heb genoeg rust gehad. Tot nu toe bevalt het me prima.’

Maar van Annan had de Pro League anders ingericht mogen worden. De vijf uitwedstrijden buiten Europa waren verspreid over een periode van zes weken en verdeeld in drie verschillende trips (Nieuw-Zeeland/Australië, Amerika/Argentinië en China). Met een gunstiger speelschema zou Annan er in de toekomst graag één lange trip van drieënhalve week van willen maken, met 24 speelsters in plaats van 32.

In dat geval zou Nederland beginnen in de Verenigde Staten en Argentinië en daar relatief kort achter elkaar spelen. Dan zouden de Oranje Dames doorreizen naar Nieuw-Zeeland en Australië, waar ze vanwege de jetlag iets meer voorbereidingstijd zouden moeten krijgen. Vervolgens reizen ze in één keer door naar China.

‘Maar wij zijn slechts een klein deel van het hele verhaal. We kunnen het niet altijd krijgen zoals wij het willen. Dat moeten we accepteren’, zegt Annan.

Maartje Krekelaar scoort namens Nederland tegen Nieuw-Zeeland. Foto: Fiona Goodall/Getty Images/FIH

We hebben laten zien dat we met elke samenstelling overweg kunnen Margot van Geffen

In tegenstelling tot veel buitenlandse teams maakte Annan gebruik van alle 32 speelgerechtigde speelsters. Uit de eerste vijf wedstrijden haalde Oranje twaalf punten. ‘We hebben laten zien dat we met elke samenstelling overweg kunnen’, zegt Van Geffen. ‘Tegen China stond Ireen [van den Assem] achterin met Renée [van Laarhoven] en Lisa [Post], met wie ze allebei nog nooit had gespeeld. Dat was niet te zien. Ondanks dat we elkaar allemaal nog niet zo lang kennen, weten we elkaar goed te vinden. Het kan alleen maar beter gaan.’

Voor Oranje was het op meerdere vlakken even zoeken hoe ze het deze eerste editie van de Pro League zouden aanpakken. In Nieuw-Zeeland en in Australië trainde Nederland de dag voor de wedstrijd niet – en nadat er tegen Australië slap werd begonnen en werd verloren, trainde Nederland in de Verenigde Staten, Argentinië en China de dag voor de wedstrijd weer wel.

Oranje was het liefst later naar China gegaan

Het liefst was Oranje later in China aangekomen dan de drie dagen die het nu van tevoren aankwam. Annan had de Nederlandse tijdzone willen aanhouden, een trucje afgekeken uit de zwemwereld. Als het in Nederland nacht was, zouden de speelsters en de technische staf in China slapen. Aankomen, overnachten, spelen en vertrekken, was het idee. Maar omdat de wedstrijd om 14.00 uur werd gespeeld (al om 9.00 uur Nederlandse tijd) was dat geen optie meer. Doorreizen vanuit Argentinië was ook niet mogelijk, omdat er vanuit Argentinië geen vliegtuigen rechtstreeks naar China gaan. Daarom sliep Oranje tussen de twee trips in één nacht thuis in Nederland.

Dat zorgde ervoor dat de speelsters die beide trips meegingen in een paar dagen tijd in drie verschillende tijdzones waren. De jetlagbril bood uitkomst, een middel dat dag- en nachtlicht simuleert en dat de Oranje Dames vorig jaar tijdens de Champions Trophy in China voor het eerst hebben getest. Annan: ‘Door de jetlagbril hebben weinig dames veel last van een jetlag gehad. Sommigen hebben daar zelfs helemaal geen last meer van. Dat is geweldig.’


19 Reacties

  1. vostammer

    Ik had Annan nog wel willen horen over het feit dat de speelsters voor de Pro Liga niets betaald krijgen. Herzberger durfde het daar wel over te hebben. Andere mannen morren ook en 2 hebben zelfs Oranje ingewisseld voor een maand competitie in Maleisie. Dat moet toch ook spelen in de dames selectie? Door het FIH concept wordt voor sommige spelers hun studie moeilijk/onmogelijk, derven ze inkomsten uit werk en soms hebben ze geen ruimte voor hun club in de reguliere competitie duels of EHL.

  2. luchtisblauwgrasisgroen

    #vliegschaamte

  3. mickh

    Herzberger heeft natuurlijk groot gelijk; over 50% van de zaken die spelen, is niet nagedacht en de invulling van de resterende 50% is waardeloos. Amateurs...Als je als Internationale bond stappen wilt zetten, zorg dan voor een behoorlijke voorbereiding en daar hoort ook een behoorlijke tegemoetkoming bij. Kennelijk is er geen sponsor bereid is gevonden om een deel van de kosten te dekken. Gevolg: Alles op kosten van Nationale bonden en bovenal over de rug van de spelers. Hoe slecht kan je het regelen.

  4. robvisser

    Het aantal behaalde punten kan niet verbloemen dat Oranje doorgaans beneden haar niveau heeft gespeeld en dat heeft alles te maken met de steeds wisselende selecties met debutanten en onervaren speelsters. Het was zo bijna niet mogelijk om ingespeeld te raken. Andere landen hebben dat veel verstandiger aangepakt, want die gebruiken een vaste groep, met hooguit een wissel als iemand is geblesseerd. Dat werkt veel beter. Het in de toekomst inperken van de groep van 32 naar 24 lijkt me een goed idee, want de speelsters tussen 24 en 32 hebben weinig of geen toegevoegde waarde voor Oranje. Er zijn dingen die beter kunnen wat betreft het reisschema, maar het valt wel op dat spelers/speelsters en coaches veel enthousiaster zijn over de Pro League dan reageerders op hockey.nl. Het belangrijkste blijft hoe mensen die het uitvoeren erover denken.

    1. frank-hagemans

      De policy van de bond en de bondscoach in de Pro League zijn doorslaggevend. Wil men de PL gebruiken om speelsters in breed verband internationaal ervaring te laten opdoen, dan is dit platform prima. Kennelijk is de schade in hockeyprestaties niet eens zo groot. Er is alleen van Australië verloren. M.a.w kan de bondscoach haar beleid inclusief doelstellingen eens uit de doek doen? Daarna is dan de vraag of die doelstellingen de juiste waren.

    2. mickh

      Het lijkt me dat de Pro League nou niet in het leven is geroepen om zo zeer 'de mensen die het uitvoeren' een fijn gevoel te geven. Het is wel een taak van FIH om de randvoorwaarden te creeren en daarin heeft zij opzichtig gefaald.

  5. lynnBosman

    RobV: maar hebben andere landen wel een keuze? Zij hebben simpelweg de luxe niet om 32 speelsters te selecteren die meekunnen op het niveau. Het is afwachten hoe zij hun verre uitwedstrijden presteren. Nederland wint met haar verschillende samenstellingen van landen op volle sterkte en verliest 1 x onnodig. Het zag er absoluut niet altijd goed uit, helemaal mee eens maar blijkbaar is het genoeg. Ik vind overigens niet alle speelsters fris en fruitig overkomen. Daar waar Nederland van China wint zonder bv De Goede, Welten en Leurink, heeft Argentinië oud speelsters terug moeten halen en spelen ze gelijk tegen USA en Duitsland. Maar ik hoop nu wel dat Annan met een kleinere groep gaat spelen van max 24 speelsters en elke wedstrijd toch voor 80% dezelfde samenstelling staat.. (blessures, oververmoeidheid en kansen voor talenten om zich te ontwikkelen). Speelsters die zekerheidjes zijn voor het EK en serieuze kanshebbers. De meeste speelsters kunnen wel mee tijdens een wedstrijd van Oranje, maar het niveau onderling is groot.

  6. Runa Honig

    Waarom mag je ruim een jaar voor de olympische spelen geen full commitment verwachten van spelers? Dat de verdiensten matig zijn en dat je met je studie/ werk in de knel raakt is niet nieuw en ook in andere sporten kampt men met dit probleem. De dames voetbalsters hebben ook jaren in moeilijke omstandigheden moeten werken, net als de handbalsters en waterpoloërs. Het is inherent aan een sport tussen servet en tafellaken en als we zo blijven zeuren komt deze sport zeker niet verder.

    1. vostammer

      Met hockey wordt gewoon geld verdiend door de meeste Oranje spelers. Als je niet veel voor je eigen club kunt spelen mag je verwachten dat de hockeybond die clubs schadeloos stelt voor het gebruik van hun spelers. De spelers zelf zouden ook een compensatieregeling verdienen. In sporten als handbal, voetbal en volleybal is het nationale toernooischema (duurt ook veel korter) goed afgestemd op nationale competities en kunnen de toppers in deze sporten dus voluit geld blijven verdienen. Maar ja, we zitten opgezadeld met een disfunctionerende FIH, landen die niet eens een serieuze competitie hebben, onmachtige clubs. een apatische NL hockeybond en doodsbange spelers die allang blij zijn dat ze mee mogen reizen en hooguit obligate teksten uitkramen. Dat je van 1 wedstrijdje spelen na een intercontinentale vlucht en per 70 minuten hockey een dag of 6 van huis bent, beter zou worden, gaat er bij mij niet in.

  7. lynnBosman

    Hoe het met handbal zit weet ik niet, maar in het voetbal wel. Daar heb je het ene jaar een kwalificatietoernooi en het jaar erop het EK of WK. Deze kwalificatiewedstrijden zijn allemaal binnen Europa en worden zo gepland dat je geen clubverplichtingen hebt. In de winterstop misschien een klein toernooi en in de zomer mogelijk het EK of WK of niks. Heel wat anders dan in nov CT, daarna de wereld afreizen en een week later weer de competitie en in de zomer het EK.. Wie zegt overigens dat de dames niet bereid zijn alle wedstrijden indien fit te spelen? We weten alleen dat Annan voor de constructie gekozen heeft. En ik ben zelf vooral benieuwd wat ze nu gaat doen. Ze moet toch ook hebben gezien dat een aantal speelsters helaas moet het niveau hebben dat we mogen verwachten.

  8. robvisser

    @lynnBosman Precies dat laatste had ik verwacht te lezen in het hockey.nl artikel Alyson Annan: 'Plan niet helemaal uitgepakt zoals ik had gewild', maar Annan blijft daar vaag over wat ze ermee bedoelt en lijkt vooral te verwijzen naar onverwachte blessures. Ik denk dat Alyson heeft onderschat wat het met een team doet als je het zo vaak door elkaar husselt en wanneer je onvoldoende voorbereidingstijd hebt. Misschien heeft ze zich verkeken op de Champions Trophy, vanwege de behaalde titel aldaar. Maar dat was met eenzelfde team dat in het toernooi kon groeien. Je zag ook toen al dat ze het in de eerste twee wedstrijden erg moeilijk hadden. In de Pro League. moet je er meteen staan. Daarnaast denk ik dat Annan de kwaliteiten van sommige speelsters heeft overschat of dat ze tegenstanders heeft onderschat.

  9. rancoburgzorg

    Ik heb weinig klachten over het presteren van Annan. We kunnen haar niet verwijten dat ze in de formule van de PL wordt gedwongen. De enige echte benchmark is straks in 2020 Tokio. Die moet ze wel winnen. Daar mag ze op worden afgerekend. De rest van de toernooien is volstrekt oninteressant. Die PL is prima te gebruiken als speeltuin en proefgebied. En dat doet ze dan ook.

    1. jhlp

      Eens! En niet te vergeten dat ondanks het mindere hockey de laatste tijd door de wisselende samenstellingen, de Nederlandse dames vrijwel elke wedstrijd winnen. 1 verloren wedstrijd in meer dan 55 wedstrijden als ik het goed heb?? Geen enkele hoofdprijs die de oranje leeuwinnen niet winnen. Andere landen zouden hier een moord voor doen!! Waarom zo zeiken en zeuren? Wees blij met het feit dat Annan kan expirimenteren met verschillende speelsters en alsnog bijna bijna bijna áltijd wint!! Verder ben ik het eens dat de groep van 32 kan worden ingekort naar 24, vooral met het zicht op Tokyo, waar maar 1 ding geldt.... goud voor Oranje. Geen enkele twijfel dat Annan dan wel op volle strijdkracht de rest van de wereld weer eens laat zien wat hockey is. Maar aub, stop met zeuren. Niemand kan alles winnen, en Annan zorgt toch voor bijna het onmogelijke door nauwelijks te verliezen...

  10. janine-bijlsma

    Daar zorgt Annan niet voor, die staat aan de zijkant. We hebben gewoon veel betere speelsters dan de rest van de wereld. Als iets dat bewijst, dan is het wel deze pro Liga. Zelfs een C selectie wint inter stionale wedstrijden.

    1. janine-bijlsma

      Internationale

  11. Hockeyfeest

    Dameshockey is grotendeels gewoon een amateursport cq hobby. Veel meiden hebben een keer mee de wereld over mogen reizen. Voor een aantal speelsters is het gewoon een fantastische ervaring . De punten zijn netjes gehaald. Nederland heeft inderdaad zoveel goede speelsters (nog meer zelfs). Natuurlijk had Annan haar gezin ook liever meer gezien. Annan steunt haar speelsters trouw tegenover de pers (Hulde!) Met het oog op een mogelijk Tokyo zijn veel meiden bereid een paar weken het echte leven aan de kant te zetten en lief naar mevrouw Annan te glimlachen. Daar wringt het wel een beetje. Het moet niet valse hoop geven aan een aantal hockeygekke meiden. Gezond, zowel geestelijk als fysiek, lijkt het allemaal niet. Inherent aan topsport, maar is hockey dat wel? Voor de thuisblijvende hockeyliefhebber toont het pijnlijk aan hoe weinig dameshockey internationaal voorstelt. Hele zoektochten om wedstrijden überhaupt te kunnen zien. Sfeerloos imponerende ambiance met half lege stadions.

  12. edny

    de Pro league doet zijn naam geen eer aan ,alles ten koste van spelers en coaches.Het zou interessant zijn om te weten wat spelers en speelsters aan dit gereis overhouden.De Olympische spelen zijn voor mij nog altijd de graadmeter van stand van zaken.Breidt dat uit met vier meer landen van elk continent en je hebt een groots spektakel..Dames hockey heeft heren hockey overvleugelt en is ook beter om naar te kijken.

  13. pietersmits

    "Het zou interessant zijn om te weten wat spelers en speelsters aan dit gereis overhouden." Een mooie ervaring, een pijnlijke rug en een oververmoeid lijf? Het is een heel mooi trainingskamp met als kers op de taart een echte wedstrijd met echte wedstrijdspanning. Ik vind het zo gek nog niet. Wel afwachten hoe die trainingskampen op de dames uitpakken. Ik hoop dat de lijven het houden en dat het ook op termijn leuk genoeg blijft. Iemand ergens iets in de echte media kunnen vinden?

  14. Hockeyfeest

    Ik kan niet wachten tot deze lange hockeywinter voorbij is en de HK weer gewoon van start kan. Ik hoop van harte dat de dames (en heren) dan weer de nodige frisheid en motivatie op kunnen brengen.


Wat vind jij? Praat mee...