Top 5 Geproefd van Oranje: verhalen over blessures, roze wolken en keurslijven

Het coronavirus had in 2020 ook invloed op de werkzaamheden van de redactie van hockey.nl. Het gebrek aan hockeywedstrijden sloeg een gat in het aanbod van verhalen op de website. Wat nu? Al snel kwam de rubriek ‘Geproefd van Oranje’ bovendrijven waarin redacteur Peter Klanke spelers en speelsters met een korte interlandcarrière aan het woord lieten.

Ik liep al langer met het idee iets te doen met de internationals van Oranje. Een interview met een speler die op 99 interlands was blijven steken of juist schrijven over een international die precies honderd duels in het oranje shirt had gespeeld. Ook de eenmalige international triggerde mij. Er waren inmiddels al twee boeken geschreven over voetballers die slechts een keer voor het Nederlands elftal uitkwamen.

Foto: Hockey Magazine

Interlanddatabase

Het laatste duwtje om daadwerkelijk de daad bij het woord te voegen was de lancering van de interlanddatabase van de KNHB. Hierin staan niet alleen de wedstrijden van de Oranje Dames en Heren op een rij, maar staat er ook een overzicht van alle internationals.

Het idee was er en de informatie ook, maar hoe nu verder? Een naam. De rubriek moest een naam hebben. Op de redactie was er daarnaast de discussie of we alleen eenmalige internationals wilden interviewen of ook spelers die bijvoorbeeld een toernooi hadden gespeeld of maar een handvol wedstrijden voor Oranje.

Titel van rubriek

Dat laatste zou de groep van geïnterviewden vergroten. Daarop werd besloten de werktitel ‘De eenmalige international’ in te ruilen voor ‘Geproefd van Oranje’. Deze titel voldeed prima aan het idee om de rubriek wat breder te trekken.

Foto: Thijs Maartens

Ik begon nog wel met een lijst aan te maken met alle eenmalige internationals. Daarna begon het wegstrepen van een aantal namen. Uiteindelijk had ik een lijst met spelers en speelsters die ik wilde benaderen voor de rubriek.

Vervolgens ging ik op zoek naar informatie over deze internationals. Wat was er bekend over zijn of haar debuut? Is er in de krant over geschreven? Ik gebruikte Google, dook in krantenarchieven en bladerde door oude nummers van het Hockey Magazine. Ik probeerde zo voor mezelf een beeld te krijgen van de Oranje-carrière van de international.

Enthousiasme

Nadat het ‘archiefonderzoek’ was afgerond, benaderde ik de international met de vraag of ze het leuk zouden vinden om te vertellen over hun periode bij Oranje. Helaas wilde niet iedereen meewerken. Daar waren verschillende redenen voor: geen herinnering aan het debuut, het hockeyleven was een afgesloten hoofdstuk of geen behoefte om zijn of haar verhaal te doen.

Degenen die wel meewerkten waren zonder uitzondering enthousiast en soms verbaasd dat ik hen benaderde. De één moest diep graven in de herinnering, de ander lepelde de verhalen achter elkaar op.

Foto: Lijsbeth van Kessel

Het eerste interview

Het eerste verhaal voor de rubriek was een schot in de roos. Toen ik Imke Lempers benaderde voor ‘Geproefd van Oranje’ antwoordde ze dat ze nooit een officiële interland had gespeeld. Ik wees haar op de interlanddatabase waar achter haar naam toch echt een wedstrijd bij Oranje stond.

In 2020 interviewde ik veertien voormalige internationals. Mijn laatste bijdrage voor de rubriek was het verhaal met Willemien Aardenburg, die tijdens het interview vertelde dat Lempers aan de overkant woonde. De cirkel was hiermee voor dit jaar rond.

Foto: Peter Dunki Jacobs

Meeste reacties

Het interview dat de meeste reacties uitlokte, was het verhaal met Lijsbeth van Kessel. De voormalig speelster van Den Bosch voelde zich niet fijn in het keurslijf van het nationale team. Van Kessel speelde twee interlands, die beide wel met 13-0 werden gewonnen.

Waar Van Kessel een teleurstellende ervaring had, zat Thijs Maartens na zijn debuut in Oranje wekenlang op een roze wolk. ‘Ik kan niet vertellen wat ik echt heb beleefd en wat ik er uiteindelijk zelf bij heb verzonnen’, vertelde hij destijds.

Hattrick bij debuut

Bij Eelco van der Meulen staat het debuut nog helder voor de geest. Het was dan ook een debuut om niet snel te vergeten. Hij scoorde een onvervalste hattrick, iets wat onder meer Ties Kruize en Floris Jan Bovelander niet lukte in hun eerste interland.

Foto: Eelco van der Meulen

Dat je als speler naast talent ook geluk moet hebben, bewees het verhaal van Peter Dunki Jacobs. Het uitstel van het WK en een daaropvolgende liesblessure zat een doorbraak in Oranje van de speler van HTCC dwars.

Een rode draad

Valt er een rode draad te ontwaren in de gesprekken met oud-internationals? Waarom hebben zij niet meer interlands gespeeld dan het aantal dat nu achter hun naam staat? Het heeft te maken met verschillende factoren. Blessures en concurrentie, maar wat ook opvalt is dat veel spelers en speelsters van mening waren dat er meer in het leven was dan alleen hockey.

Overzicht Top 5:

5. Uitstel WK en liesblessure zaten doorbraak Peter Dunki Jacobs dwars
4. Eelco van der Meulen verschiet kruit al in eerste interland
3. Dus toch die ene officiële interland voor Imke Lempers
2. Thijs Maartens zat paar weken op roze wolk
1. Keurslijf van Oranje paste Lijsbeth van Kessel niet


1 Reactie

  1. Avdd

    Super goede en leerzame rubriek!!!


Wat vind jij? Praat mee...