Eerder deze week verscheen op hockey.nl het artikel ‘Verantwoord omgaan met alcohol: geen happy hours en meters bier’. Vandaag deel twee van het tweeluik, over hockeyvereniging Etten-Leur. Deze club heeft een onderscheiding gekregen voor het verantwoord alcoholbeleid.
In 2018 ging het op het jubileumfeest van Etten-Leur mis. Er waren zo’n 500 feestvierders, er werd gezellig gedronken. Maar op een gegeven moment was één persoon, van boven de achttien, er slecht aan toe. Hij had te diep in het glaasje gekeken. Beveiligers moesten de feestgangers wegleiden bij het slachtoffer, voor wie hulp werd ingeschakeld. Hij werd meegenomen door een ambulance.
‘Dit moeten we in de toekomst voorkomen’, zei de toen zeventienjarige Vera van Rooij, één van de grondleggers van het huidige alcoholbeleid van Etten-Leur. Destijds was ze barmanager. Later groeide zij door naar horecamanager. Met het slachtoffer is het overigens goed afgelopen.
Als iemand op de club stomdronken in de auto wil stappen, dat wil je dat natuurlijk voorkomen Vera van Rooij van hockeyclub Etten-Leur
De eerste stap die Van Rooij zette, was in gesprek gaan met het bestuur. ‘Ik kon het niet in mijn eentje. Ik had back-up nodig. Als je regels bedenkt over alcohol, maak je jezelf niet bij alle leden populair.’
Vervolgens staken diverse personen binnen de club de handen uit de mouwen en werden er een aantal maatregelen genomen:
- Alcohol is in het clubhuis zo min mogelijk zichtbaar. De biertap valt niet te verstoppen, maar flesjes bier staan in een koeling die is afgeplakt.
- Bij evenementen krijgen volwassenen een groen bandje en minderjarigen een rood bandje, om duidelijkheid te scheppen wie wel en wie geen alcohol mag drinken. Om te voorkomen dat de bandjes worden doorgegeven, worden personen zonder bandje eerst gewaarschuwd en vervolgens verwijderd van het feest.
- Iedereen die alcohol verstrekt, heeft online een e-learning gevolgd en het certificaat ‘Verantwoord Alcohol Schenken’ gehaald. Dit geldt voor zowel de vrijwilligers als de betaalde krachten. De vrijwilligers worden tijdens hun diensten altijd vergezeld door minimaal één betaalde kracht, voor wie het werk achter de bar vaak een bijbaantje is.
Het belangrijkste punt waarop werd ingezet was het vergroten van de sociale controle. Vera: ‘Wij zijn een familieclub. Daarom is het bij ons misschien makkelijker om elkaar ergens op aan te spreken dan bij andere clubs. Verantwoord alcohol schenken gaat er niet alleen over dat een minderjarige geen alcohol mag drinken, maar ook dat iemand niet te veel drinkt.’
‘Als iemand op de club stomdronken in de auto wil stappen, dat wil je dat natuurlijk voorkomen. We gaan dan met diegene in gesprek. Maar ook met de mensen degene met wie die persoon is: vaak zijn dat teamgenoten. De bereidheid om elkaar in de gaten te houden is er echt wel. Mensen willen graag dat het gezellig is op de club en beseffen dat ze daar zelf een rol in hebben.’
Topprestatiebadge
Het nieuwe beleid sloeg aan. Etten-Leur werd onderscheiden met Topprestatiebadge Verantwoord Alcoholbeleid van JOGG, dat clubs onder meer begeleid op het gebied van alcohol. Naast Etten-Leur zijn er slechts drie hockeyclubs die deze Topprestatiebadge hebben gekregen.
Inmiddels heeft Vera het stokje overgedragen en is haar broer Sem horecamanager. Hij heeft het beleid van de afgelopen jaren doorgezet en her en der aangescherpt. Zo houdt hij de prijs van 0.0 biertjes kunstmatig laag om alcoholvrij drinken te stimuleren. Een beperkt assortiment alcoholische dranken staat niet meer op de prijslijst, zodat ook daarop alcohol minder zichtbaar is. Door de komst van extra watertappen en bidonvullers wordt het drinken van water gestimuleerd. Op zaterdag, als alleen de jeugd hockeyt, wordt er pas vanaf 15.00 uur alcohol geschonken.
Sem: ‘Je blijft altijd mensen hebben die er iets van vinden. Maar over het algemeen werken de leden graag mee. Dat vind ik heel fijn. Veranderd omgaan met alcohol kan alleen als heel de club de schouders eronder zet.’
Lees ook
Wat vind jij? Praat mee...
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.