Hockeyers zijn soms net piraten: littekens, die vinden we gewoon stoer. Blauwe plekken die worden vergeleken, waarbij de grootste natuurlijk wint. Sterker nog: de hockey(st)er kun je herkennen aan zijn littekens en blauwe plekken, opgelopen in het heetst van de strijd. Hockey.nl zet de top 5 hockeyverwondingen op een rijtje.
1. Cirkelvormige blauwe plek
Met stip op 1: de cirkelvormige blauwe plek. Iedere hockeyer heeft er wel eens eentje gehad, vaak op je bovenbeen. Bij een voltreffer recht van voren is er een mooi rood rondje te zien: de plek waar de bal snoeihard op je been terecht is gekomen. En daaromheen? Een grote blauwe cirkel. En die kan prachtig verkleuren na een aantal dagen, waardoor je alle kleuren van de regenboog op je been voorbij kunt zien komen. Een waar kunstwerk, dat je alleen bij hockeyers tegenkomt!
2. Open wenkbrauw
De open wenkbrauw is een ook niet te missen hockeykwetsuur. De speler in kwestie moet vaak hevig bloedend aan het hoofd het veld verlaten, na een botsing met bal, stick of tegenstander. Of met de goal, maar dat komt niet al te vaak voor. Het ziet er meestal erger uit dan het is. Vaak komen die ogenschijnlijke liters bloed gewoon uit een klein sneetje ergens in de buurt van je wenkbrauw, en is het met één of twee zwaluwstaartjes zo weer dichtgeplakt. Bij deze verwonding komt vaak – meestal één of twee dagen later – spontaan een cadeautje mee: een mooi diepblauw oog. Een échte hockeyer? Die heeft sowieso ergens een wenkbrauw-litteken.
3. De schaafwond
Nieuwe zandvelden worden nauwelijks meer aangelegd, maar nog steeds worden er veel hockeywedstrijden op gespeeld. En dat brengt ons bij nummer 3: de opengeschaafde knie of elleboog. Want hoezeer je ook je best doet om niet onderuit te gaan, je zult zien dat het toch altijd gebeurt die ene keer dat je op een zandveld speelt. Of je vergeet dat je op een zandveld speelt en zet een mooie sliding in voor een tip-in… Enfin: het resultaat is zonder twijfel een stel ontvelde knieën. En de echte pro’s pakken er ook nog een stel bloedende ellebogen bij. Aanvankelijk nog best stoer en niet al te pijnlijk, totdat die wonden aan de binnenkant van je broek blijven plakken..
4. Blauwe schenen
Ja, er zitten scheenbeschermers voor. En ja, die hebben zeker nut. Maar als daar een bal keihard op wordt geslagen, dan voel je dat alsnog wel. En dan kun je ook na de training of wedstrijd, als je die dampende scheenbeschermers uit je sokken trekt, de blauwe plekken op je schenen tellen. Leuk, in combinatie met die ontvelde knieën, en dan vooral ’s zomers. Onder de hockeydames wordt naar dit fenomeen vaak zuchtend verwezen als ‘hockeyknieën/schenen’. Niet bijzonder charmant onder een jurkje.
5. Kapotte knokkels
Er zijn er genoeg: van die eigenwijze types die een beschermend handschoentje niet fijn vinden zitten. Of die claimen dat ze toch niet goed zijn in laag zitten en er dus geen nodig hebben. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon pech hebben en een bal krijgen op die hand waar precies geen handschoen omheen zit. Hoe dan ook: open knokkels, verkleurde nagels, blauwe vingers, platgeslagen tussen stick en bal: het zal de meeste hockeyers niet onbekend zijn. Dit zijn vaak de venijnige verwondingen. Soms is er niet eens zoveel aan te zien, maar pijn dat het doet!
3 Reacties
theoblauw
Ja, dat hoort er gewoon bij; hoewel hockey geen zog. contactsport is (gelukkig maar). Uit eigen ervaring (en ik speel al meer dan 50 jaar en leef nog steeds, meen ik dat die beroemde/beruchte blauwe plekken als je jonger bent, dus tot ca. 25 jaar oud in 3 dagen verdwijnen, daarna v.a. 50 jaar 3 weken en nog later dan 3 maanden duren. Maar daar staat altijd zoveel plezier tegenover. In Duitsland zegt men daarover; "Sport ist Mord und Leistungs - (= prestatie) sport ist Selbstmord!".
NevilleTegelaar
Ik vind dat de kapotte knokkels wel iets hoger had gemogen. Je ziet bijna niemand met normale knokkels 😜😜 het klopt wel allemaal
jhockeyyy
helemaal mee eens! alles gehad (meerdere keren) behalve open wenkbrauw! Ik ben dus echte hockeyer :)))