FIH draait opnieuw bij: ook Spelen LA 2028 op waterveld

De wereldhockeybond FIH heeft besloten dat er tijdens de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles nog gewoon op watervelden zal worden gehockeyd, en niet op het nieuwe type droog kunstgras. Eerder zette de FIH ook al een streep door de plannen om op het eerstvolgende WK, dat in 2026 in Nederland en België wordt gehouden, op een watervrij veld te spelen.

De FIH is al geruime tijd in nauwe samenwerking met fabrikanten bezig om een nieuwe type duurzaam kunstgras te ontwikkelen dat geen duizenden liters water meer nodig heeft om bespeelbaar te zijn. Deze zogenaamde droge grasmat, die nagenoeg dezelfde kenmerken moet hebben als een waterveld, is al op paar plekken in Nederland gelegd. Hockeyclub Weesp had in maart 2023 de wereldprimeur.

De FIH ondervindt momenteel echter dat de snelheid van de innovatietechniek bij de producenten achterblijft bij die van de duurzaamheidswens. Zodoende moet de wereldhockeybond noodgedwongen vertragen en haar plannen voor het eerste watervrije hockeytoernooi opnieuw voor zich uitschuiven.

Veiligheid in het geding

‘We zijn met het organisatiecomité van LA 2028 overeengekomen dat we niet kunnen overgaan tot een volledig droge grasmat tijdens het hockeytoernooi van de Spelen van 2028’, laat de FIH in een officiële reactie aan Hockey.nl weten. ‘Dat heeft vooral te maken met de extreme warmte tijdens de Spelen in combinatie met het droge veld. De veiligheid van de spelers heeft voor ons altijd de hoogste prioriteit.’

De zomers in Los Angeles zijn vaak warm en droog, met een lage luchtvochtigheid. In combinatie met een type grasmat dat niet meer besproeid hoeft te worden, geeft dat nog teveel onzekerheid over mogelijke verwondingen bij spelers.

Het hockeystadion van de WK Hockey5s in Oman. Foto: WorldSportPics/Rodrigo Jaramillo

Dat merkte de FIH al in de nasleep van het WK Hockey5s dat in februari van dit jaar in Oman werd gehouden. Daar leverde het hockeyen op een droge mat onder hoge temperaturen gevaarlijke situaties op, zoals stuiterende en omhoogschietende ballen, als gevolg van verminderde balcontrole door het droge veld.

De FIH laat verder weten dat het streven naar watervrije kunstgrasvelden onverminderd doorgaat. In de periode tussen de Spelen van Londen in 2012 en die van Parijs afgelopen zomer is het waterbruik op de mondiale toernooien al met 63 procent teruggebracht, meldt de bond. De FIH gaat samen met het organisatiecomité van LA 2028 werken aan een waterplan dat in die trend past.

Eerdere berichtgeving over dit onderwerp:
FIH: Parijs 2024 wordt laatste hockeytoernooi op waterveld
Veld van toekomst hot topic op Hockeycongres: ‘Voelt als tapijtje’
De veldrevolutie: ‘We gaan watervelden niet verbieden’
Wereldprimeur in Weesp met kunstgrasmat van de toekomst
De eerste keer op droog kunstgras: ‘Sliding is geen optie’
KNHB-directeur Gerritsen: ‘Waterloos veld heeft nog steeds toekomst’
Primeur: WK hockey5s wordt gespeeld met ‘slimme sponsbal’
FIH komt terug op besluit: WK 2026 toch op een waterveld
FIH: ‘De droge mat in Oman leverde gevaarlijke situaties op’


4 Reacties

  1. pbressers

    Alle keepers zouden tegen dit type veld moeten zijn. Anders is een blocksliding bijvoorbeeld passé. Hopelijk komt van uitstel afstel.

  2. Ramon Min

    Van afstel zal zeker geen sprake zijn Patrick. De FIH wil verduurzamen en streeft naar watervrije velden in de nabije toekomst. Alleen zal de voortgang van de innovaties rond het droge kunstgras bepalen in welk tempo dat zal gaan.

  3. Reinout van Leeuwen

    Dus als ik het goed begrijp zijn de nadelen van een 'droog' kunstgrasveld juist daar het grootst daar waar ze het meest van waarde kunnen zijn. Althans volgens de huidige stand van zaken. Slecht voor de ontwikkeling van het hockey als mondiale sport. Hoop dat de innovatie snel sprongen maakt.

  4. martijnhuigen

    Godzijdank, spelverloedering


Wat vind jij? Praat mee...