FIH komt terug op besluit: WK 2026 toch op een waterveld

De wereldhockeybond FIH heeft besloten dat het WK 2026 in Nederland en België alsnog op een waterveld gespeeld gaat worden, en niet op het nieuwe type droog kunstgras. Die beslissing volgt na uitgebreide feedback die spelers, coaches en officials tijdens het afgelopen WK Hockey5s hebben gegeven.

Dat toernooi van eind januari in Oman was het eerste grote internationale hockeytoernooi op een droog veld, een nieuw type kunstgras dat niet meer met duizenden liters water besproeid hoeft te worden. Zo werd het vijf-tegen-vijf-hockey niet alleen als nieuw format een test, maar ook wat betreft de ondergrond. De FIH geeft in haar verklaring geen verdere details over de feedback.

Het veld tijdens het WK Hockey5s in Oman. Foto: Jaramillo Rodrigo/WorldSportPics.

De FIH zegt de keuze nu te maken, om zo een optimale voorbereiding te garanderen voor de organisatoren en de deelnemende teams aan het WK 2026. Ondertussen blijft de wereldhockeybond zich intensief bezighouden met de ontwikkeling van een droog of droger veld.

De aanstaande Olympische Spelen in Parijs zou het laatste mondiale toernooi worden op een waterveld. Het WK voor mannen en vrouwen wordt gespeeld in het Wagener Stadion in Amstelveen en het nog te bouwen stadion in Waver, in de buurt van Brussel. Dat toernooi zou historisch worden vanwege de nieuwe ondergrond.

Reactie KNHB

In een reactie op de eigen website laat de KNHB weten blij te zijn met de knoop die de FIH heeft doorgehakt. Het geeft de topsporters en hun begeleidingsteams duidelijkheid dat het WK 2026 op een te besproeien veld gespeeld gaat worden, met dezelfde speelkwaliteit en -ervaring zoals zij dat gewend zijn. Dat geeft zekerheid in de voorbereiding op het toernooi.

Tegelijkertijd laat de bond weten teleurgesteld te zijn dat de duurzaamheidsdoelstellingen nog niet volledig gerealiseerd kunnen worden. De KNHB staat nog steeds achter de internationale duurzaamheidsambities met als doel om weg te bewegen van kunstgrasvelden die waterverbruik en -verspilling met zich meebrengen.

De bond gaat de komende periode uitzoeken op welk moment in de toekomst er wél op een watervrij kunstgrasveld gespeeld kan gaan worden. Hierbij zal de KNHB optrekken met het kunstgrasbedrijf Greenfields TenCate, dat al succesvol watervrije kunstgrasvelden bij onder meer MHC Weesp en MHC De Reigers heeft aangelegd en waarvan het erop lijkt dat ze verder zijn qua ontwikkeling dan de partner waarmee de FIH samenwerkt.

 


5 Reacties

  1. jochem-arts

    Ik speel zelf bij Mierlo en wij hebben op dit moment 2 watervrije velden liggen. Deze spelen uitstekend, zeker als het veld vochtig is, maar hebben nog te grote nadelen om mondiale toernooien te kunnen spelen naar mijn mening. Te veel grip met je schoenen en diepe brandwonden bij uitglijden of vallen is niet wat je wil bij tophockey, zo zouden slidings en diving tip-ins niet tot nauwelijks meer voorkomen. Ik ben benieuwd hoe de velden zich ontwikkelen en voor een club als Mierlo is het ideaal om niet te hoeven sproeien maar wel een snel (redelijk stuiterend) veld te hebben om zo de techniek te bevorderen.

    1. berit.schugard@hotmail.nl

      Hoe is zo’n veld voor keepers? Lijkt mij heel vervelend spelen.

  2. martijnhuigen

    Fantastisch, zoals bij Mierlo wordt het bijna zaalhockey

  3. robdux

    Gaat het gewoon niet worden. Nadenken is een vak apart.


Wat vind jij? Praat mee...