Na hockey nu ook videorefs in het voetbal: ‘Extra paar ogen’

De videoscheidsrechter is sinds 2006 een begrip in de internationale hockeywereld. Tijdens grote toernooien kunnen scheidsrechters en spelers, onder voorwaarden, een beroep doen op de extra man of vrouw die elders in het stadion de wedstrijd vanuit verschillende camerastandpunten bekijkt. De Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) heeft de stoute schoenen aangetrokken en experimenteert woensdagavond als eerste voetbalbond ter wereld in een officiële (beker)wedstrijd, tussen Ajax en Willem II, met een videoscheidsrechter.

Hockeyscheidsrechter Jasper Nagtzaam heeft 1 keer met een videoscheidsrechter kunnen werken en is positief. De dienstdoende scheidsrechter vanavond, Danny Makkelie, doet er volgens Nagtzaam goed aan om zijn videocollega Pol van Boekel als toevoeging te zien. ‘Een videoscheidsrechter is er niet om je te controleren, maar om, waar nodig, te corrigeren. Een extra paar ogen met meerdere beeldschermen voor zijn neus is een prettige hulp. Die keer dat ik tijdens de EHL met een videoscheidsrechter heb gewerkt, heb ik dat als heel prettig ervaren.’

Teams helpen

De videoscheidsrechter is er niet alleen om de scheidsrechters te helpen, de teams worden er ook beter van. Twijfelgevallen zullen een stuk eerlijker worden beoordeeld, maar discussies kunnen ook uit de weg worden gegaan. Nagtzaam: ‘Iedere speler mag in principe een referral aanvragen bij een hockeywedstrijd met videoscheidsrechter. Dan kan ik als scheidsrechter al heel snel toegeven, de tijd stilzetten en de video laten bekijken. Maar soms reageert zo’n speler puur vanuit emotie wanneer hij naar me roept. Dan vraag ik nog 1 keer expliciet: ‘Weet je het zeker!?’, waarop vaak toch wordt afgezien van die mogelijkheid. Voorkom dus een nutteloze referral’.

Vertekend beeld

Nagtzaam waarschuwt ook alvast dat de beelden niet áltijd de waarheid vertellen. ‘Mensen denken vaak dat wanneer er ruimte tussen de bal en een lijn te zien is, de bal automatisch uit is. Maar de hoek waarin de camera is geplaatst kan soms het beeld vertekenen. Vaak is het goed te zien, maar 100% zeker weet je het pas als de camera recht boven de bal hangt.’ Zowel bij hockey, als nu bij het voetbal is om die reden besloten dat wanneer de scheidsrechter overtuigd is van zijn gelijk, er geen discussie mogelijk is. Overigens is de kans op discussie bij voetbal nihil, aangezien het spel nooit stil zal liggen om naar de videoscheidsrechter over te schakelen. Het contact tussen hem en de scheidsrechter van dienst is gedurende de hele wedstrijd, waardoor er live beslissingen geadviseerd kunnen worden.

Wanneer dan advies?

Er zijn nog een paar restricties verbonden aan de videoscheidsrechter bij het voetbal. Zo mag hij niet heel de wedstrijd lang in het oor van de scheids op het veld roeptoeteren wat hij vindt dat er moet gebeuren. Enkel de volgende situaties lenen zich voor de ‘bemoeienis’ van de videoscheidsrechter:

  • penalty’s
  • rode-kaart-momenten
  • doelpunten waar een overtreding of buitenspel aan vooraf is gegaan

Lees ook


1 Reactie

  1. daveverhoef

    Heeft meteen geholpen.


Wat vind jij? Praat mee...